Kuzey Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Psikoloğu İsa Karahan, zorunlu hale getirilen Psikoteknik belgesi alma süresinin uzatıldığını, sürücülerin ceza yememeleri konusunda uyararak bir an önce belge almaları konusunda açıklamalarda bulundu.

Haber: Servet Gökçek

Psikoteknik belgesinin 2020 yılının 12’inci ayında son olduğunu fakat sürenin uzatıldığını belirten Kuzey Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Psikoloğu İsa Karahan, 7 kez uzatılan sürenin artık son kez uzatıldığına dikkat çekerek şoförlerin bir an önce belgeyi almaları gerektiğini vurguladı.

“SON KEZ UZATILDI”

Psikoteknik belgesinin son kez uzatıldığını aktaran Kuzey Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Psikoloğu İsa Karahan, “2020 yılının 12’inci ayının 30’unda pandemi dolayısıyla zaten o tarih uzatılmıştı. Tekrardan pandeminin pik noktalarına ulaştığı için bir uzatılma daha gerçekleşti. Bu uzatılma da şöyle bir fark var. Daha önce 7 kez uzatıldığı için bu 8’inci kez uzatıldığında ve buradaki alanların kendilerinin farklı konumlandırılmaması için almayanlar tarafından değerlendirdiğiniz zaman, işte devlet zaten uzatır, zaten pandemi var düşüncesinde olmaması için devlet bu ibareyi 6’ıncı ayın 30’undaki ibareye son kez yazdırmıştır. Tüm şoförler cemiyetine, 81 il Emniyetine ve Jandarma birimine gönderilmiştir. Zaten şuan ki süreçte de 12’inci aydan 6’ıncı aya kadar olacak süreçte zaten Emniyetimiz ve Jandarmamızda gerekli tüm kontrollerde bu belgenin alınması için gerekli uyarıları yapıyorlar. Aynı zamanda uygulamada sorgulanıyor” dedi.

“SON GÜNE BIRAKMAMALILAR”

Pandemi kuralları çerçevesinde vatandaşların randevu almadan hiçbir şekilde test yapmadıklarını belirten İsa Karahan, “Bizim Türk vatandaşımızda klasik bir algı vardır. İşte son güne kadar bekleme algısı. Mağduriyetin yaşanmaması için özellikle pandemi kuralları çerçevesinde hayatımızı sürdürdüğümüz için önceden randevu alınmadan hiçbir şekilde teste almıyoruz. Bizi diğer kurumlardan ayıranda bir artımız var. Sonuçta pandemide olduğumuz için çift makinemiz olduğundan teste gelen vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına bekleme sürelerinde daha az süreye düşürmek açısından bu çift makinenin, bu pandemi döneminde ne kadar yararlı olduğunu bir kez daha anlamış olacağız. Özellikle şoför arkadaşlarımızdan ricamız, son güne bırakmamalarını istiyoruz. Ellerinden geldiğince, zaten çalışma saatlerimiz belli pandemi kuralları çerçevesinde. Bu saatler içerisinde randevu alarak, aynı zamanda iki psikoloğumuz iki makinemizle birlikte en kısa sürede bu belgelerini tamamlamalarını rica ediyoruz ceza yememeleri adına” ifadelerini kullandı.

“ORTALAMA 3 BİN KİŞİ BELGE ALDI”

Karahan, Psikoteknik belge ücretinin 2021 yılında 250 TL olduğunu ve ceza oranlarında da artış olduğunu vurgulayarak, “Aynı zamanda da belge ücretlerinde yeni yılla birlikte tabi ki zamlandı. 2020 yılında 220 TL’ye verdiğimiz belge ücreti devletimizin çıkartmış olduğu yönetmelik gereğinde 2021 yılında 250 TL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda da devlet hastanesine giderse 50 TL ücreti var. Özel hastaneye giderse de 80 TL psikiyatri onay ücreti var. 2021 yılında ceza oranları da zamlandı. Yeni yılla birlikte 1180 TL olarak psikotekniğin cezası var. Mağduriyet yaşanmaması adına 250 TL verip 5 yıl geçerli olan belgeyi almak daha mantıklı, tek seferde 1180 TL vermektense bu açıdan düşünülebilir. Biz 2020 yılının 12’inci ayına kadar verdiğimiz belge sayısı hemen hemen 2 binlere ulaştı. Diğer kurumlarla birlikte tahmini bir rakam ortaya çıkarttığımız zamanda 3 bin civarında ama özellikle bölgemizle alakalı Kapıkuleden çıkan 2 araçtan bir tanesinin plakası 14 ya da 81. Bölgemiz lojistiğin merkezi olduğu için almayan birçok şoför arkadaşımız var. Cezaya mağdur kalmaması için bir an önce gelip burada pandemi kuralları çerçevesinde testlerini tamamlayabilirler. Biz de elimizden geldiğince şoför arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yönergelerimizde anlamadıkları noktalarda tekrarlıyoruz. Hep birlikte pandemi sürecini şoför arkadaşlarımıza desteğimizle birlikte tamamlamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim