Her insanın gündelik hayatta karşı karşıya gelebileceği tehlikelerden biri de sahte paradır. Fakat birçok vatandaş sahte paranın nasıl ayırt edileceğine dair bilgiye sahip değil. İşte sahte para kontrolünün detayları.

Haber: Tuğra Gülen

Gündelik hayatın vazgeçilmezlerinden biri de para alışverişidir. Piyasada dolaşan birçok sahte para, en küçük alışverişte bile insanları potansiyel bir mağdur haline getiriyor. Eğer sahte paradan mağduriyet yaşamak istemiyorsanız dikkate almanız gereken bazı hususlar var.

Genel Bilgiler

Banknotlarda gerçeğinin sahtesinden kolaylıkla ayırt edilmesini sağlayacak, bireylere ve profesyonellere yönelik olmak üzere toplam 12 adet güvenlik özelliği bulunmaktadır. Bireylere yönelik 10 özelliğin kontrol edilebilmesi için herhangi bir araç kullanılmasına gerek yoktur. Elinizdeki broşürde bireylere yönelik güvenlik özelliklerinden bazılarına yer verilmektedir.

Tüm güvenlik özellikleri, tüm banknotlarda aynı konumda bulunmaktadır.

Bir banknotun gerçekliğini tespit etmek için birden fazla güvenlik özelliği kontrol edilmelidir. Ele geçirilen sahte banknotlar incelendiğinde, güvenlik özelliklerinden birkaçının birlikte kontrol edilmesi durumunda sahte banknotların kolaylıkla ayırt edilebildiği görülmektedir.

Sahte olduğu düşülen banknot nereden ve kimden alındığına dair mümkün olduğu kadar çok bilgi ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılıklarına veya kolluk güçlerine bildirilmeli ve teslim edilmelidir.

Türk lirası banknotlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bağlı Banknot Matbaası’nda; medeni paralar ise, T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nde basılmaktadır.

Eskimiş, yıpranmış ve kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotları değiştirme işlemi “eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış Banknotların Değiştirilmesi Hakkında Yönetmenlik hükümlerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şubeleri ve bankalar tarafından yapılmaktadır.

Güvenlik Özelliklerinin Kontrolü 4 Ayrı Yöntem İle Yapılabilir

Dokunma; Banknotlarda bulunan bazı yazı ve rakam grupları ile motifler parmakla dokunulduğunda kabartma hissi vermektedir.

Bakma; Banknotlarda ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilen Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran ile emniyet şeridi ve bütünleşik görüntü bulunmaktadır.

Alçılı Bakma; banknotlarda ön yüzünden yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda görülebilen gizli görüntü ile farklı açılardan bakıldığında holografik şerit folyo, arka yüzde ise renk değiştiren şerit yer almaktadır.

Cihaz yardımıyla bakma; Banknotlarımızın bazı özellikleri büyüteç ve UV ışık veren cihazların yardımı ile görülebilmektedir.

Şüpheli banknotla karşılaşıldığında bu yöntemler kullanılarak güvenlik özellikleri kontrol edildiğinde, gerçek ve sahte banknotlar kolaylıkla ayırt

edilebilir.

Editör: TE Bilisim