Kıbrıs Barış Harekâtı Gazisi Bolu Emekli Subaylar Dernek Başkanı E. P. Kd. Bnb. Ahmet Şerafettin Yamaner,  19 Eylül Gaziler gününü kutlayarak; “Gazi bir kahramandır. Cumhuriyetimizin ilk ünvanlı GAZİSİ Mustafa Kemal ATATÜRK’tür” dedi.   

Bolu Emekli Subaylar Dernek Başkanı E. P. Kd. Bnb. Ahmet Şerafettin Yamaner,  kaleme aldığı yazısında, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik Unvanı ve Mareşal Rütbesinin verilişinin 99. yıl dönümünü ve 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlamanın gurur ve mutluluğundan bahsetti.

Yamaner; “Allah yolunda Vatan uğruna savaşa bizzat katılan canını bu uğurda vermeye adayanlara GAZİ ünvanı verilir. ŞEHİTLİK ve GAZİLİK birbirinden ayrılmaz iki ünvandır.

Çanakkale destanını yazan, istiklal savaşını kazanan, Kıbrıs’ta soydaşlarımızı Rum ve Yunan zulmünden kurtaran, Yunanlıların ENOSİS hayalini yok eden askerlerimiz, gönlümüzün unutulmaz Gazileridir.

Yüce dinimiz islam Gazi için şöyle der; Gaza eden kişidir. Cihada giden, savaşan Allah yolunda Allah rızası için mücadele eden askerlere denildiği gibi, savaşta büyük yararlılıklar gösterenlere de GAZİ ünvanı verilir.

Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim müminlere şu buyrukla seslenmiştir. “De ki: Bizde iki iyilikten, ‘’Gazilik ve şehitlikten’’ başka bir şeyin gelmesini mi bekliyorsunuz.”

Mehmet Emin Yurdakul’un dediği gibi;

Hadi yavrum ben seni bugün için doğurdum.

Hamurunu yiğitlik duygusuyla yoğurdum.

Git evladım yıllarca ben oğulsuz kalayım,

Şu yaralı bağrıma kara taşlar çalayım.

Hadi yavrum hadi git ya GAZİ ol ya ŞEHİT.

Gazi bir kahramandır. Cumhuriyetimizin ilk ünvanlı GAZİSİ Mustafa Kemal ATATÜRK’tür.

Mustafa Kemal ATATÜRK,  Sakarya Meydan Muharebesi’nin sonuna kadar kırık kaburgaları ile savaşı sevk ve idare etmiştir.

13 Eylül 1921’de kazanılan Sakarya zaferinin hemen sonrası 14/15 Eylül gecesi Batı cephesi komutanı İsmet Paşa ile Genel Kurmay Başkanı Fevzi Paşa Edirne ve Kozan milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliğine cepheden telgraf ile MAREŞALLİK ve GAZİLİK önergesi verdiler.

Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin Kurucusu, Çağdaş Türkiye’nin önderi Atatürk’e 19 Eylül 1921’de TBMM’nin çıkardığı bir kanunla MAREŞALLİK ve GAZİLİK unvanı verildi.

26.06.2002 tarihli 4768 sayılı kanunla 19 Eylül ‘’GAZİLER GÜNÜ’’ olarak kabul edilmiştir.

Antep ilinin başına GAZİ sıfatının konulması kararı bu şehrin İstiklal savaşında gösterdiği yiğitlik ve kahramanlık dolayısıyla alınmıştır.

1934 yılında ATATÜRK soyadını alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu şehrin nüfusuna kayıtlı olması da tesadüf değildir.

ŞEHİT nurlanmış, GAZİ onurlandırılmış kimsedir. Bolumuzdan Kıbrıs Barış Harekâtına 614 askerimiz katılmış, 7 Askerimiz ŞEHİT olmuştur. Başta yurdumuzun kurtarıcısı, büyük devlet adamı GAZİ Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve Gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz…” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim