Okul servislerinde şoförlük yapanlar için mesleki yeterlilik belgesi şartı 3 Eylül'de yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren okul servis şoförlüğü yapabilmek için yeterlilik belgesi zorunlu olacak. Kökez Psikoteknik Merkezi psikoloğu İsa Karahan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber: Tuğra Gülen

Servis şoförleri için 3 Eylül itibariyle yeni bir dönem başlıyor. Bu tarihten itibaren okul servis şoförlüğü yapabilmek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kökez Psikoteknik Merkezi psikoloğu İsa Karahan; “Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması ülkemiz şartlarında uygun. Şu an için servis şoförlerinden soran çok ama belgeyi temin eden sayısına baktığımız zaman oran çok düşük” dedi ve servis şoförlerini belgeyi alma işini son güne bırakmamaları konusunda uyardı.

MYK BELGESİ ALMANIN 3 ŞARTI

Mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlara değinen Kökez Psikoteknik Merkezi psikoloğu İsa Karahan; “2017’de çıkarılan kanun neticesinde Mesleki Yeterlilik Kurumları servis aracı şoförlerine yeni bir belge getirdi. Bu belgenin ön şartlarından bazıları şunlar: SRC2 dediğimiz mesleki yeterlilik belgesinin olması gerekiyor. Ama burada şöyle bir karışıklık ortaya çıkıyor. İnsanlar mesleki yeterlilikle SRC’yi karıştırıyor. SRC ayrı bir belge, mesleki yeterlilik kurmunun verdiği belgenin ise sadece ön şartlarından birisi SRC. İnsanlar bunu karıştırıyor. MYK denilince direkt SRC akıllarına geliyor. MYK’ya başvuru yapabilmemiz için SRC şartlardan bir tanesi. İkinci şartımız ise E-Devlet üzerinden alınmış kare kodlu psikoteknik raporu. Üçüncü olarak da TCK’dan belirli cezalardan hüküm giymemiş olması gerekiyor. Bu 3 şartı gerçekleştirirse mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanıyor. Bu ön başvuru şartımız. İkinci aşamada ise 5 kişi ve üzerinde olursa firmalar yerinde sınav yapabiliyoruz. Sınavlarımız iki aşamalı olmaktadır. Birinci aşamamız teorik sınavımız. İki aşamadan oluşuyor o da. Birinci testte 20, ikinci testte 20 soru var. 40 sorudan %60 başarı istiyoruz. %60 başarıdan sonra ikinci aşamamız da uygulama sınavımız. Oradan da belirli bir başarı oranını elde ettikten sonra mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanıyor” dedi.

“DAHA KALİTELİ SERVİS ŞOFÖRLERİMİZİ YOLLARDA GÖRECEĞİZ”

Belgeyi alma zorunluluğunun kaliteyi artıracağının altını çizen Karahan; “Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması ülkemiz şartlarında uygun. Son günlerde kadın cinayetlerinin artması, daha önceki vakalarda ülkemizin çeşitli bölgelerinde servis şoförlerimizin yaşadığı problemlerden dolayı alınan önlemlerden bir tanesi de budur. Bu açıdan ben uygun görüyorum. Vatandaşlarımız da bir an önce bu belgeyi tedarik, belgelendirme konusunda da hassas ve dikkatli olursa en kısa sürede daha kaliteli servis şoförlerimizi yollarda görmüş olacağız. Sonuçta çocuklarımız bizim için çok önemli varlıklar. Çocuklarımızı emanet edeceğimiz kişiler de eğitimli, alanında uzman kişiler olması ebeveynler açısından da olumludur. Hem servis şoförleri açısından da kalite artacağı için daha iyi yerlere geleceğimize dair ümidim tam” diye konuştu.

“BELGE ALAN SAYISI ÇOK AZ”

Belge hakkında bilgi alanlar olsa da belgeyi alan kişilerin oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Karahan; “Şoförler Cemiyeti başkanımızla konuştuğumuzda şu an için servis şoförlerinden soran çok ama belgeyi temin eden sayısına baktığımız zaman oran çok düşük. Klasik bir söz vardır: Türk halkı son güne bırakır. Ben bunu tavsiye etmiyorum. Son güne geldiğinde bir sıkışıklık olacak. Belge konusunda da süreç uzatılma durumu söz konusu olacağını düşünüyor vatandaşlarımız. Edindiğimiz bilgilere göre uzatılmayacağına dair net bilgiler mevcut” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim