(Haber: Huri Afacan) - Bolu KETEM’e başvurunun ‘171’ numaralı telefon üzerinden yapıldığını söyleyen Songul Ekmen Kurtoğlu,  “Tütün Dünya’daki en zehirli bitki olarak tanımlanıyor” dedi.

Sigara bağımlılığı olan ve sigarayı bırakmak isteyenler için KETEM Sorumlu Tabibi Songul Ekmen Kurtoğlu, tüm detayları paylaştı. Sigaranın zararlarından bahseden Kurtoğlu, çocukların anne ve babalarını KETEM’e ellerinden tutup getirdiğinin altını çizdi.

“DÜNYA’DAKİ EN ZEHİRLİ BİTKİ”

Tütün bitkisinin çok zararlı olduğunu ve sigara yapımı için 7 bin kimyasal madde gerektiğini ifade eden Kurtoğlu, “Sigara, tek başına tütün haliyle bile, tarladaki haliyle bile Dünya’daki en zehirli bitki olarak tanımlanıyor. Hiçbir otoburun bunu yemeği belirleniyor. Tarladan toplandıktan sonra 7 bin kimyasala maruz kalıyor. Tütün yaprağının toplanması, depoda muhafaza edilmesi, paketinin oluşması, paketi piyasaya çıkana kadar 7 bin kimyasal ile karşılaşıyor. Bunlardan 4 bin tanesi Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımıyla direkt kanserojen etki yaratan zehirli maddeler” dedi.

“DUMANI HER TÜRLÜ ORGANA SALDIRIYOR”

Sigara dumanının zararlarını hatırlatan Kurtoğlu, “Sigara dumanı her türlü organa saldırıyor. Bir seçiciliği yok. Tanımlarken diyoruz ki kanserlere sebep olur, kansere sebep olmadığı zamanlarda da ölüme kadar götürebilen bir takım hastalıklara sebep olur” ifadelerini kullandı.

171 VE 182 ÜZERİNDEN BAŞVURU

Sigara bırakmak için nasıl başvuru yapılması gerektiğini açıklayan Kurtoğlu, “Sigara polikliniğimizde bize danışanlar 171 üzerinden randevu alabiliyorlar. Ruh sağlığındaki hekim arkadaştan 182 üzerinden randevu alabiliyorlar. Bize geldikleri zaman ilk önce kendileriyle yüz yüze görüşme yapıyoruz. Kullanacağımız materyallere ya da nasıl bir tedavi izleyeceğimize danışanlarımızla birlikte karar veriyoruz. Bize geldiğimiz zaman ilk önce sigarayla ilgili ne kadar kullandı, kaç yıl kullandı, günün hangi saatlerinde yoğun kullandı gibi sorulardan oluşan düzey testi yapıyoruz” diye konuştu.

“BAŞARI ORANI YÜZDE 99”

Kurtoğlu, tedavide başarı oranının yüzde 99 olduğunu aktararak, “İlk kontrollerimizde başarı oranı yüzde 70. Ama bazen tökezlemeler oluyor. Bunlarda bazen ‘Yak bir tane bir şey olmaz, zaten bıraktın’ şeklinde durumlar oluyor. İşbirliği içinde bütün tedavi planına uyuyorsa, başarı oranı yüzde 99 oluyor.

Editör: Oğuzhan EKE