Son dönemde aşısız anne adaylarının Korona virüs nedeniyle hayatını kaybettiği haberleri peş peşe geliyor. Uzmanlar, anne adaylarını aşı olmaları konusunda uyarıyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel, Covid-19’un gebelerde daha ağır seyrettiğine dikkat çekerek; “Hamileler risk gurubunda yer aldığı için aşı olması gerekir” tavsiyesinde bulundu.

Haber: Aslı Akış

Koronavirüs salgınında dördüncü pik yaşanırken aşısız ya da eksik aşılı gebe ölümleri de giderek artıyor. Çok sayıda gebe kadın, çocuklarına zarar geleceği endişesiyle aşı olmuyor. Kafalar karışık.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel, Kovid vakalarının artış gösterdiğine işaret ederek hamileleri aşı konusunda uyardı. Sırmatel; “Hamilelerdeki Kovid olayı son zamanlarda çok ciddi boyutlarda artış gösterdi. Hamilelerin immün sistemi biraz farklıdır. Bizim bölgemizde birkaç hamile kadında grip vakası çok hafif seyretti. Tartışmalı da olsa hamile kadınların aşı olması gerekir. Ama canlı aşıyı asla yapamazsınız. Ölü aşılar mevcut onları deneyebiliriz. Kalabalık ortamda bulunan hamileler risk gurubunda yer aldığı için ölü aşıyı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

“TOPLUMUN %70’İ AŞILANIRSA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ARTAR”

Sırmatel, toplumun %70’nin aşılanmasıyla bağışıklık düzeyinin aratacağına vurgu yaparak; “Kovid bitmedi. Ne zaman toplumun %70’i aşılanır, bağışıklık sistemi artar bu enfeksiyonda giderek azalır. Halk sağlığı bilim dalının asıl amacı da budur; aşılanma olayı ve immün sistem bağışıklığı arttıkça yavaş yavaş enfeksiyon azalır. Ama asla enfeksiyonu ortadan yok edemezsiniz. Bu kışta aşılama devam edecek, antikorlar oluşacak ama ne olursa olsun Kovid bitecek. İnfluenza başlayacak, Grip ( İnfluenza) bitecek başka bir virüs başlayacak. Hiç durmadan farklı virüsler klinik tablolar yaratacak.  Özellikle kalabalık ortamdan uzak kalmak gerekiyor. Temiz hava çok önemli. Bolu bu konuda çok şanslı bir şehir” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim