Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), AK Parti ve İYİ Parti temsilcileri, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yabancı uyruklular hakkındaki nikâh tarifesini değerlendirdi. Millet İttifakı konuya mesafeli yaklaşırken, AK Parti, “Faşizan” olarak yorumladı.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yabancı uyruklular için nikâh ücretinin, 100 bin lira olması için Belediye Meclisine teklif sunulacağını açıkladı. Özcan, açıklamasının gerekçesi olarak, "Yabancıların Bolu’da evlenip, Bolu’ya yerleşmelerini, çoluk çocuk sahibi olmalarını istemiyoruz. Ülkelerine dönmelerini istiyoruz, bu yüzden bu kararları da teklif ediyoruz. Mecliste de oy birliğiyle geçeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“KENDİ FİKRİ”

Özcan’ın açıklamasına, kendi partisinden, ilk tepki CHP Sözcüsü Faik Öztrak’tan geldi. Öztrak, “Belediye Başkanı’nın kendi fikridir. Partimizin gündeminde böyle bir konu yoktur” diyerek kısa bir cevap verdi.

“FAŞİZAN YAKLAŞIMI KABUL EDİLMEZ”

İktidar kanadında ise Özcan’ın açıklamasını değerlendiren isim AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu oldu. Akbaşoğlu, Tanju Özcan’ın evlenecek yabancı uyruklulardan fazla para istemesine ilişkin olarak, “Bolu Belediyesinin faşizan yaklaşımı kabul edilmez. Ayrımcı, ikircikli, faşizan yaklaşım önce Bolu halkını rencide etmekte, aziz milletimizin değerlerine bir saldırı niteliğinde ve hukuka, vicdana, bizim örf ve adetlerimize aykırı bir tutum içermekte. Kendini gündeme getirme yaklaşımı olarak değerlendirmek, ayrımcı yaklaşımı nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi’nin gerekeni yapması gerektiği ortada” diye konuştu.

“ÜZERİNDE DURULACAK KADAR ANLAMLI BULMADIM”

Millet İttifakı ortağı İYİ Parti’den de Özcan’a bir tepki geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “Benim çok fazla gündemimde olan bir konu değil. Anayasa’da eşitlik ilkesi var. Buna herkesin uymak, özellikle kamu görevlilerinin de uymak mecburiyetinde olduğunu düşünüyorum. Bence o soruyu kendisine sorun. Özellikle Tanju Bey’e sorun. Ben böyle sorunun muhatabı olabilirim diye düşündüm hatta kendi beyanlarına da baktım, doğrusunu isterseniz üzerinde durulacak kadar anlamlı bulmadım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim