Skolyoz rahatsızlığı hakkında bilgi veren Özel Çağsu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yüksel Navruz ailelere uyarılarda bulundu. Bu hastalığın özellikle ergen kız çocuklarında görüldüğüne dikkat çeken Navruz, ailelere mutlaka çocuklarının omurgasını kontrol etmesi ve omurgasında eğrilik olduğunu düşündürecek belirti hissettiklerinde doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

Toplumda sık görülen omurga eğriliği yani skolyoz, hareket kabiliyetini ciddi ölçüde kısıtlayarak yaşam kalitesini düşürebiliyor. Doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen bu rahatsızlık, kişinin yaşı ve hastalığın derecesine göre de tedavi edilebiliyor.

Op. Dr. Yüksel Navruz; “Skolyoz, omurganın tam olarak düzeltilemeyen yana yatışı olarak ifade edilmektedir. Sağlıklı bir omurgada genel olarak arkadan bakıldığında omurlar düz bir şekilde görünür. Skolyoz da ise omur kısımları sağa ve sola doğru eğrilir. O nedenle skolyoz hastalığında omurgadaki eğrilik de C harfine benzer. Bazı durumlarda ise omurgadaki eğrilik S harfine de benzeyebilir” ifadelerini kullandı.

SKOLYOZ NEDEN OLUR,  BELİRTİLERİ NELERDİR?

Skolyoz neden olur ve belirtilerine dair de konuşan Dr. Navruz; “Skolyozun çok çeşitli nedenleri olabilir. Sinir ve kas hastalıklarına bağlı skolyoz gelişebilir. Metabolizma rahatsızlıklarına bağlı ya da doğuştan omur ve kaburgaların yanlış gelişimine bağlı skolyoz oluşabilir. Yapılan araştırmalar sonunda skolyozun en çok gözlenen tipinin “idiopatik” yani kendiliğinden gelişen bir durum olduğu saptanmıştır. Skolyozun belirtileri görüldüğü andan itibaren bu hastalığın tedavisine geçilmelidir. Omurganın yana doğru ve öne doğru eğriliği skolyozun belirtileri arasında gösterilebilir. Bunun yanı sıra bir omuzun öne doğru ilerlemesi, omuz ve kalçaların simetrik durmaması ve birinci eğriliği karşılayan ikinci bir eğrilik oluşumu skolyoz hastalığının belirtileri arasında yer alır” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS İLE AMELİYAT ÖNLENEBİLİR”

Ergenlerde skolyoz teşhisinin genellikle geciktiğini söyleyen Op. Dr. Yüksel Navruz; “Kişiler genellikle ameliyatlık dereceye geldiklerinde bize başvuruyor. İşte bu durumun önceden önlenmesi çok önemlidir. Kız çocukları için 9-11 yaş, erkek çocukları için 12-14 yaş aralığında basit muayenelerle çocuklarda skolyoz olup olmadığı belirlenebilir” dedi.

“TEŞHİS GECİKME ORANI ARTTI”

Pandemide skolyoz teşhisi gecikme oranının arttığının altını çizen Op. Dr. Yüksel Navruz, “Çocuklar parklara, ev dışına çıkamadılar. Havuzlar kapandı. Aileler çocuklarını yüzerken göremiyor, birbirleriyle vakit geçirmiyor. İleri eğrilik görme oranı çok fazla. Çocuklar genellikle bize 40-45 derecenin üzerinde eğriliklerle geliyor. Bu yüzden bu yıl skolyoz farkındalığı daha da önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim