Sonbahar mevsiminin sert geçmesi sebebiyle soğuk algınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonundan mustarip olan vatandaşlar aktar ve baharatçıların yolunu tuttu.

Haber: CANSU GÜRZ

Havaların soğuması ile birlikte grip ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, bitkisel ürünlere yöneldi. Bolu’da hizmet veren bir aktar esnafı, son zamanlarda bitki çaylarının rağbet gördüğünü aktararak vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Uzun geçen kış aylarında hasta olmamak için yaptıkları özel kış çayı karışımının vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı kalkan görevi gördüğünü belirten aktar esnafı, çayların bitki veya baharatlardan hazırlandığını, Ihlamur, Zencefil, Zerdeçal ve Tarçın’ın boğazı yumuşatmada etkili olduğunu belirtti.

“ÇOCUKLAR İÇİN ÖZELLİKLE ARI ÜRÜNLERİ PEK FAYDALI”

Çocukların soğuk havalardan fazlaca etkilendiğini vurgulayan aktar, arı ürünlerinin bağışıklığı arttırdığını anlatarak çocukların özellikle sonbahar ve kış aylarında propolis tüketmesinin faydalı olduğunu hatırlattı. Aynı zamanda çocukların kullanımı için özellikle hazırlanan bitkisel şurupların da etkili olduğunu ifade etti. Nefes almakta zorluk çeken veya burun tıkanıklığı olan çocukların nane ve okaliptüs yağı kullanabileceğini dile getiren aktar bu dönemde pekmez tüketiminin de sağlığa faydalı olduğunu söyledi.

“KOZALAK PEKMEZİNE İLGİ BÜYÜK”

Pandemiden sonra aktar ürünlerine talep olduğunu belirten aktar esnafı kozalak şurubu, kozalak macunu ve kozalak pekmezine yoğun ilgi olduğunu kaydetti.

“KAYNATMAYIN, DEMLEYİN”

Bitkisel ürünlerin kullanılırken talimatlara uygun olarak tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Aktar esnafı, ürünlerin en az 1 hafta süreyle kullanılması gerektiğini anlatarak özellikle kış aylarında bolca tüketilen ıhlamur, adaçayı, defne gibi bitkilerin kaynatılmaması gerektiğini hatırlattı. Bitki ve baharat çaylarının demleme usulü ile hazırlanması gerektiğini anlatan esnaf, kronik rahatsızlığı olan kişilerin kullanmayı planladıkları ürünleri doktor ve aktarlarına danışması gerektiğinin altını çizdi.

 

 

Editör: TE Bilisim