Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Tanju Özcan hükümetten gelen 'taşeron işçilere kadro' açıklamalarını değerlendirdi. Özcan; “Belediyede çalışan taşeronlar bunların teklifine göre belediyenin kadrolu işçisi olmayacaklar. Belediyelerin şirketlerinin işçisi olarak yollarına devam edecekler. Bakın bu çok önemli” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

CHP Milletvekili Özcan; 2 yıldır kadroya alınmayı bekleyen taşeron işçilerin umudunun karşılıksız bırakıldığını belirterek; “Cumhurbaşkanı bu konu ‘bir hafta içinde hallolacak’ dedi ama pazartesi günü bütçe görüşmeleri başlıyor. AKP yıllarca bu sözü vermekten imtina etti. Baskılar sonucunda, ‘Bu konuda adım atıyoruz’ dedi ve atacağı adımın 900 bin taşeron işçisi arkadaşımıza, emekçi kardeşimizi memnun edeceğini maalesef düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYEDE ÇALIŞAN TAŞERONLAR BELEDİYENİN KADROLU İŞÇİSİ OLMAYACAKLAR”

Taşeronlara kadro verme ile ilgili hazırlanan taslağın kamuoyundan gizlendiğine dikkat çeken Özcan; “Çok önce yapmaları gereken taşerona kadro sözünü verdiler. ‘Bir hafta içinde halledeceğiz’ dediler. O bir hafta geçeli iki hafta oldu. Burada yalnız Belediyelerle ilgili şöyle bir sıkıntı var. Taslağı kamuoyundan gizliyorlar. Ama biz sendika yöneticilerinden bu taslağın içeriğini öğrendik. Kamudaki diğer taşeronlardan farklı olarak ki; taşeronların yarıya yakını belediyelerde çalışıyorlar. Belediyede çalışan taşeronlar bunların teklifine göre belediyenin kadrolu işçisi olmayacaklar. Belediyelerin şirketlerinin işçisi olarak yollarına devam edecekler. Bakın bu çok önemli. Hastane’de çalışan taşeron Sağlık Bakanlığının kadrolu işçisi olacak. Ama Bolu Belediyesinde çalışan taşeron, Bolu Belediyesinin şirketinin işçisi olacak. Bu durumda bu taşeron kardeşimiz belediyede çalışan ne kazanacak, eline ne geçecek. Bunu düşünmek lazım. Biz bunun olmaması için, bunların belediyenin kadrolu işçisi haline getirilmesi için komisyon aşamasında ve genel kurul aşamasında mücadele edeceğiz. Ama Cumhurbaşkanı bu konu ‘bir hafta içinde hallolacak’ dedi ama pazartesi günü bütçe görüşmeleri başlıyor. Yaklaşık 15 gün devam edecek. Sonra apar topar meclisi yılbaşı için tatile sokmayı planlıyorlar. Dolayısıyla bu düzenlemenin ben gecikeceğini ve sulandırılacağını artık düşünmeye başladım” şeklinde konuştu.

“İŞÇİ YASAL HAKLARINI, KIDEM VE İHBAR TAZMİNATINI KİMDEN TALEP EDECEK?

Türkiye’deki birçok belediyenin şirketi olmadığını vurgulayan Özcan, işçilerin haklarını kimden talep edeceğini sorguladı. Özcan; “Birde şöyle bir sıkıntı var. Belediyenin şirketini işçisi olacak bu belediyedeki taşeronlar e güzel de, birçok belediyenin şirketi yok. Bunu nasıl çözeceksiniz? Şimdi Mengen Belediyesinin şirketi yok, Gerede Belediyesinin şirketi yok, Yeniçağa Belediyesinin şirketi yok. Türkiye’deki belediyelerin çoğunun şirketi yok. Limited şirket değil bu. Anonim şirket kurulacak. Bakanlar Kurulunun iznine tabi belediyelerin şirket kurması. Siz bunu ne zaman yapacaksınız? Ne kadar sürede yaptıracaksınız? Yarın işçi, işyerinden ayrıldığında yasal haklarını, kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, ücretlerini kimden talep edecek, nasıl talep edecek? Bu konuların hepsi kocaman bir soru işareti. AKP yıllarca bu sözü vermekten imtina etti. Baskılar sonucunda, ‘Bu konuda adım atıyoruz’ dedi. Ama atacağı adımın 900 bin taşeron işçisi arkadaşımıza, emekçi kardeşimizi memnun edeceğini maalesef düşünmüyorum, öngörmüyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim