Tokad-i Hayrettin Vakfı Başkanı Musa Okur, Tokadi Hayreddin Hz. Camiinde yapılan inşaat çalışmaların usulsüz olduğunu ifade ederek, “Anıtlar Kurulunun bir kararı olmadan herhangi bir müdahale yapılamaz” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke – Aslı Akış

Bolu İl Müftülüğüne bağlı, Tokadi Hayreddin Hz. Camiinde, inşaat çalışmaları başladı. Caminin üst katında kapılar, döşemeler söküldü, bazı duvarlarda yıkım işlemi yapıldı. Çalışmalar devam ederken, Tokad-i Hayrettin Vakfı Başkanı Musa Okur’dan tepki geldi. Çalışmaların usulsüz olduğunu belirten Okur, “Anıtlar Kurulunun bir kararı olmadan herhangi bir müdahale yapılamaz. Ama maalesef yapılıyor” dedi.

“BİR ŞEY YAPILMASI ANCAK ANITLAR KURULU KARARIYLA OLUR”

Cami alanının yıllar önce koruma altına alındığını aktaran Okur, “4-5 sene önce bir Anıtlar Kurulu’na müracaat ettik. Cami pek eski olmadığı için sadece yerini koruma altın, Anıtlar Kurulu. Cami yeri tescilli değil fakat yeri tescilli. Yerine bir şey yapılması veya yerine bir şey yapılması ancak Anıtlar Kurulu kararıyla olur. Anıtlar Kuruluna itiraz edildi, Anıtlar Kurulu Yüksek Kurulu itirazı reddetti. ‘Uygulama uygundur’ dedi, böyle bir şey oldu üzerine” dedi.

“HEPSİNİ YIKIP YENİDEN YAPMAYI DÜŞÜNÜYORLARMIŞ”

Alandaki caminin yıkılacağını iddia eden Okur, “Muhittin Palazoğlu telefon etti, ‘Abi oradaki eşyalarını alın, 1 haftaya kadar yıkıyorum’ dedi. Ben de kusura bakmayın, kanuni haklarım neyse onu kullanmaya çalışırım, vakıf olarak dedim. Hadise öyle başladı. 3-4 gün önce bir baktık ki bir bölümün kapılarını falan kırmışlar, orada bir şeyler yapıyorlar. Oradan başladılar, hepsini yıkıp yeniden yapmayı düşünüyorlarmış. Ama ne yıkım kararı var ne de Anıtlar Kurulundan yeniden cami yapılmasına dair bir karar var” ifadelerini kullandı.

“MÜDAHALEDE BULUNULMAMASINI ARZ EDERİM”

Okur, gerekli başvuruları yaptıklarını belirterek, Anıtlar Kurulunun kararı gelene kadar alanda çalışma yapılamayacağına dikkat çekerek, “Söz konusu taşınmazın durumu Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilinceye kadar taşınmaz üzerinde herhangi bir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmaması hususunda bilgilerinize arz ederim diye bize müftülükten cevap geldi”  şeklinde konuştu.

“YIKIMINDAN ZİYADE GÜZELLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Caminin bölge için yeterli olduğunu da aktaran Okur, şu ifadeleri kullandı:

“Bu cami hizmete gerekeli cevabı verebiliyor, hatta daha da fazlasını verebiliyor. Çok amaçlı bir cami… Her türlü cevabı veriyor. Misafir ağırlıyor, talebe icabında okutulabiliyor, konferanslar verilebiliyor… Yani öyle değişik bir yapı var orada. Mimar kardeşimizle de anlaştık, güzel bir giydirme için Anıtlar Kurlundan onay almıştık. Yıkımından ziyade güzelleştirilmesi söz konusu olabilir.”

 

Editör: TE Bilisim