Bolu Belediyesi Özel Halk Otobüsleri toplu taşıma sisteminde yeni dönem başlıyor. Şoför esnafından gelen talepleri değerlendiren Bolu Belediyesi, belediye meclisinden karar çıktığı takdirde, 1 Nisan’dan itibaren şoför esnafından aldığı %7’lik komisyondan vazgeçecek. Toplu taşıma kooperatifleri ise eski hatlarına geri dönecek.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu Belediye Meclisi Şubat ayı 1’inci oturumunda, Bolu Belediyesi Özel Halk Otobüsleri toplu taşıma sistemi görüşüldü. Meclis toplantısında kürsüde söz alan Şoförler Odası Başkanı Orhan Fırat, 2015 yılında geçilen yeni toplu taşıma sisteminden vatandaşın ve şoför esnafının memnun olmadığını dile getirdi.

Daha önceki meclis toplantılarında da gündeme gelen konu ile ilgili şoförlerin taleplerini haklı bulan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise şoför esnafından aldığı %7’lik komisyondan vazgeçilmesi ve eski sisteme dönülmesi için konuyu komisyona havale etti.

Öte yandan Başkan Özcan, eski sisteme dönülmesi halinde, en uzun bekleme süresinin 45 dakikadan 15 dakikaya düşeceğini belirterek, oy birliği ile komisyona giden talep kabul edildiği takdirde, 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya gidileceğini ifade etti.

 “SİSTEM İYİCE ÇALIŞMAZ OLDU”

Konuyla ilgili meclis kürsüsünden şoför esnafının ve kooperatiflerin taleplerini dile getiren Şoförler Odası Başkanı Orhan Fırat, “Bizler, özel halk otobüsü statüsünde hizmet veren 166 işletmeci esnafın oluşturduğu beş ayrı kooperatifi barındıran bir birliktik. 2015 yılına kadar bu birlik adı altında farklı noktalarda hizmet veriyorduk. Fakat 2015 yılında toplu olarak havuz sistemine geçildi. Geçen bu 5 yıl içerisinde sistem yürümedi. Sistemin yürümemesinin nedeni ise; şoförlerin her gün güzergah değiştirmesi. Pandemi şartlarının da etkisiyle bu sistem iyice çalışmaz oldu. Bu konuda, Sayın başkanım ve değerli meclis üyelerimiz sayesinde az da olsa destek aldık, teşekkür ederim” dedi.

“ESKİ HATLARIMIZA DÖNMEK İSTİYORUZ”

Fırat, şoförlerin sürekli aynı hatta çalışmak istediklerini ifade ederek, “Bolu hepimizin. Bizler, hizmet sektöründe çalışıyoruz ve işin erbabı olarak eski hatlarımıza dönmek istiyoruz. Örneğin; üniversite hattında çalışan araçlar sürekli o hatta çalışsın, kendi arasında havuz yapsın. Abant’a çalışan kooperatifimiz yalnızca Abant’a gitsin, kendi aralarında havuz yapsın. Şoförler, daha önce o hatta çalışmış ve o yöreden olan insanlar olduğu için hangi durakta, hangi saatte, kaç yolcu çıkacağını bilir” diye konuştu.

“VATANDAŞLARDAN ŞİKÂYET GELMEYECEĞİNİ TEMENNİ EDİYORUM”

Eski sisteme dönülmesi halinde, vatandaş memnuniyetine bağlı olarak belediye tarafından kendilerine kesilen cezanın artırılmasını talep eden Başkan Fırat, “Bolu’da nüfus armasına rağmen şuanda yolcu kapasitesi tamamen düştü. Neden? Vatandaşları toplu taşıma kullandırmaya küstürdük. Sizlerden isteğimiz; tekrar kendi güzergâhlarımızda çalışmak istiyoruz. O hatlarda çalışan arkadaşlarımız, kendi bölgeleri olduğu için hata yapma şansları çok az olacaktır. Bu konuda da, toplu taşıma kullanan vatandaşlardan şikâyet gelmeyeceğini temenni ediyorum. Şuanda belediye bize 100 bilet ceza yazıyorsa, yeni sistemde bu cezanın 200 bilete çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü şoför esnafı biraz daha işine sahip çıksın istiyoruz. Arkadaşlarımız, araçlarına yakıt alamaz duruma geldiler. Bırakın para kazanmayı, masraflarını çıkaramaz hale geldiler. Bu sistemde, hem belediye hem esnaf hem de yolcu rahatsız. Bu sistem değişirse, çok memnun olacağız” şeklinde konuştu.

“ÖNCEKİ SİSTEME BELEDİYE TEK TARAFLI OLARAK KARAR VERMİŞ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise, 2015 yılında alınan kararın zoraki şekilde olduğunun altını çizerek, “Bir önceki sisteme Belediye tek taraflı olarak karar vermiş. Kooperatifleri de bu sisteme biraz zoraki şekilde dahil etmiş. Bu sistem değişikliği talebi, kooperatiflerimizden ve 110 otobüsün tamamından geldi. Şoförler kendi hatlarındaki güzergahı, hangi saatlerde yoğunluk olacağını bildikleri için programlarını ona göre yapabileceklerini belirterek kendi hatlarında çalışmak istiyorlar. Hatta şehir içi hattını da belediye organize etsin diyorsunuz. Hatta o kadar iddialısınız ki; “bugün bize vatandaş memnuniyeti olmazsa, ceza olarak 100 bilet kesiyorsanız, bunu iki katına çıkarın” diyorsunuz. Bu sistem için istişare yapacağız ve en kısa zamanda yeni sistem için somut adımlar atacağız.

“110 ARACIN TAMAMI SİSTEMDEN ÇIKMAK İSTİYOR”

Geçen ayki mecliste Köroğlu Birlik Çaydurt Kooperatifi, 11 araçla sistemden çekilmeyi istediklerini dile getirmişti. Ben de, Köroğlu Birlik’in yalnız olmadığını, diğer şoför arkadaşlarımızın da aynı düşüncede olduğunu söylemiştim. Bu talepleri toplu olarak alıp, değerlendirelim demiştik. 110 aracın tamamında, “sistemden çıkmak istiyoruz, sözleşmeyi feshedelim” talebi var” ifadelerini kullandı.

“BOLU BELEDİYESİ ARTIK TOPLU TAŞIMADAN PARA KAZANMAYACAK”

Eski sisteme dönülmesi halinde en kısa bekleme süresinin 15 dakikan 5 dakikaya düşeceğinin altını çizen Başkan Özcan, “Şoförler tarafından arzu edilen sistemin yürürlüğe giriş tarihi 1 Nisan olacak. Bu yeni sisteme geçerken şoför esnafımızı düşünerek bir adım attık ve pandemiden dolayı birkaç aydır almadığımız %7’lik komisyonu “artık hiç almayalım” dedik. Bolu belediyesi artık toplu taşıma sisteminden para kazanmayacak. Yeter ki toplu taşıma sistemi daha iyi olsun. Şu anki sistemde en erken 15 dakikada, en geç 45 dakikada bir otobüs kalkıyor, aksamaları saymıyorum. Yeni sistem hayata geçerse, en kısa bekleme süresi 5 dakika, en uzun bekleme süresi 15 dakika olacak. Çift validatör sistemine geçilecek. Örneğin; Çaydurt’a giden araç, bizim şehir içi hattımız olan Karacaağaç’a giden yolcuyu alabilecek” şeklinde konuştu.

“AKARYAKITI DA %10 İNDİRİMLE VERMEYİ TAAHHÜT ETTİK”

Başkan Özcan, şoför esnafına akaryakıtı %10 indirimle vermeyi taahhüt ettiklerini belirterek, “Bu seferki dönüşüm talebi, kooperatiflerimizden geldi. Biz bunun önünü açmak için belediyenin %7’lik komisyonunu sıfırladık. Hatta yapabilirsek, akaryakıtı da %10 indirimle vermeyi taahhüt ettik. Şoför esnafımıza toplam yaklaşık %15’lik bir ek kar sağlamayı umut ediyoruz” diye konuştu.

Daha sonra talep görüşülmek üzere oy birliği ile Çeşitli İşler Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Başkan Özcan son olarak, “Belediye Meclisi’nin bir sonraki oturumunda komisyondan gelen rapor görüşülecek. Eğer bu hassasiyet devam ederse, 1 Nisan’da uygulamaya geçmiş olacağız. Tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim