(HABER: SERVET GÖKÇEK) - Türk Büro-Sen Bolu Şube Başkanı Kenan Yavuz, İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışma hakkın açıklamada bulundu. Yavuz, “İsrail’in Gazze’de yaşattığı vahşet, “İnsanım” diyen hiç kimsenin kabullenemeyeceği türdendir” dedi.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi örgütlerin Gazze’de yaşanan acıya “Dur” demek ve ateşkes sağlamak için daha etkin bir biçimde devreye girmesi zorunlu olduğunu aktaran Kenan Yavuz, Yapılan saldırıların bir an önce son bulmasını, barışın acilen sağlanması gerektiğini belirtti.

“SALDIRININ HAKLI BİR GEREKÇESİ OLAMAZ”

Türk Büro-Sen Bolu Şube Başkanı Kenan Yavuz, Filistin’de ortaya çıkan gerilim gerek zamanlaması gerekse kapsamı bakımından oldukça manidar görülmekte olduğunu söyleyerek, “Orta Doğu'da yaşanan gelişmelere ilişkin olarak, İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalar Türk Büro-Sen Bolu Şube Başkanlığı tarafından kaygı ile takip edilmektedir. Bütün dünyanın siyasi, ekonomik ve askeri anlamda son derece tehlikeli bir süreçten geçtiği, dünyada savaş çanlarının çaldığı şu günlerde, Filistin’de ortaya çıkan gerilim gerek zamanlaması gerekse kapsamı bakımından oldukça manidar görülmektedir. Hamas’ın İsrail’in işgali altındaki topraklarda gerçekleştirdiği eylemlerin ardından Gazze’ye başlatılan saldırılar ile İsrail, çocuk, kadın, genç, yaşlı, silahsız demeden yerleşim yerlerini bombalamakta, adeta devlet terörü uygulamaktadır. Yaklaşık bir asırdan beri Filistin’de bir dram yaşanmakta, tüm dünya devletleri bu duruma seyirci kalmaktadır. Hangi taraftan gelirse gelsin masum sivillere yönelik hiçbir saldırının haklı bir gerekçesi olamaz. Ancak İsrail’in Gazze’de yaşattığı vahşet, “İnsanım” diyen hiç kimsenin kabullenemeyeceği türdendir. Öte yandan bizim için Filistin davası, insanlık tarihi boyunca süregelmiş bir mücadeleyi ifade eder. Kudüs, Kabe’den önceki Kıblegâhımız olması dolayısı ile de mukaddes emanetimizdir.” dedi.

“TÜM ÜLKELERİN EN TEMEL VAZİFESİDİR”

Yavuz, taraflar arasında ateşkes sağlanması konusunda gerekli girişimlerde bulunması tüm ülkelerin en temel vazifesi olduğunu aktararak, “Dünyanın kanayan yarası haline gelmiş olan Filistin sorununun kalıcı bir biçimde çözülmesi; öncelikle bölgede ateşkesin ve sükunetin sağlanması, ardından da 1967 öncesi sınırlar çerçevesinde Filistin’in meşru bir devlet olarak tanınmasından geçmektedir. Hal böyleyken özellikle ABD’nin ve AB ülkelerinin İsrail’i destekleyen tutumları, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırma yolunda İsrail’e cesaret verirken sorunu da çözümsüzlüğe doğru sürüklemektedir. Masumların tüm dünyanın gözleri önünde katledildiği bir ortamda bütün ülkelerin üzerine düşen insani sorumluluk çerçevesinde, itidalli bir biçimde hareket etmesi ve taraflar arasında ateşkes sağlanması konusunda gerekli girişimlerde bulunması tüm ülkelerin en temel vazifesidir. Bilhassa Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi örgütlerin Gazze’de yaşanan acıya “Dur” demek ve ateşkes sağlamak için daha etkin bir biçimde devreye girmesi zorunludur. İnsanlığın en temel dinamiği olan yaşama hakkı konusunda dahi ülkeler arasında yaşanan ayrışma, çatışmaların bölgesel olmaktan çıkıp küresel boyuta taşınmasına neden olabilir.” şeklinde konuştu.

“BARIŞIN ACİLEN SAĞLANMASI GEREKMEKTEDİR”

Filistin sorununun çözümünün iki devletli bir yapıdan geçmekte olduğunu vurgulayan Yavuz, “Türkiye Büro-Sen Bolu Şube Başkanlığı olarak Birleşmiş Milletleri yaşanan katliamların durdurulması için çabalarını artırmaya, İsrail’i sivillere yönelik olarak gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılara son vermeye, özellikle Batı ülkelerini İsrail’in ölçüsüz ve kural tanımaz tavırlarını desteklemekten vaz geçmeye, tarafları itidale, sükunete ve diyaloğa davet ediyoruz. Yaklaşık bir asırdır bölgeye kan ve gözyaşından başka bir şey getirmeyen Filistin sorununun çözümünün iki devletli bir yapıdan geçmektedir. Yapılan saldırıların bir an önce son bulması, barışın acilen sağlanması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Editör: Servet GÖKÇEK