CHP Bolu İl başkanı Kazım Karsu,  12 Kasım 1999 depreminin 22.yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak;  “Deprem Öldürmez Bina Öldürür” sözünü asla unutmamalıyız. Bu büyük depremde kaybettiğimiz canların acıları hala yüreğimizdedir.” Dedi.

CHP Bolu İl başkanı Kazım Karsu, İmar, Yapı Denetim ve Kentsel Dönüşüm Kanunu yanında ilgili tüm Kanunlar ve bağlı yönetmeliklerin  kamu yararı ilkesi gözetilerek ve bütüncül bir anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek;  “Düzce ve Bolu, 12 Kasım 1999'da, saat 18.57'de 30 saniye süren 7.2 büyüklüğündeki depremle yıkımı yaşadı. Bolu'da 48 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, 353 vatandaşımızın da yaralanmasına neden olan deprem, ülkemizin yaşadığı en acı felaketlerden biridir. “Deprem Öldürmez Bina Öldürür” sözünü asla unutmamalıyız. Bu büyük depremde kaybettiğimiz canların acıları hala yüreğimizdedir.  Depremlere karşı kalıcı önlemler kapsamında; Fay hatları üzerinde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli ve fay hatları üzerindeki verimli topraklar özellikle gelecek nesiller düşünülerek tarımsal amaçlı üretim için ayrılmalıdır.

İmar affından yararlanan tüm yapılar mühendislik hizmeti almamış varsayılmalı ve denetime tabi tutulmalıdır. Kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm konusu, mekân düzeyinde değil sosyal, ekonomik ve mekânsal gelişmenin bir bütünü olarak ele alınmalıdır.  Başta İmar Kanunu, Yapı Denetim Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu ve ilgili tüm Kanunlar ve bağlı yönetmelikleri, kamu yararı ilkesi gözetilerek ve bütüncül bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Ülke genelindeki yapılar incelenerek riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir. Tüm yaşam alanlarımız bilimin ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılmalıdır. 12 Kasım Depreminin yıl dönümünde güzel ilimizin ve tüm ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim