Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı ve TESUD Bolu Şube Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verdiği destekle İstiklal Mücadelesinin kırılma noktasına adını yazdıran, Doğu Anadolu'da kazandığı zaferlerle milletin gönlünde yer eden asker ve devlet adamı Kazım Karabekir’i vefatının 74. Yılında anarak yazı kaleme aldı.

HABER: ASLI AKIŞ

74 yıl önce bugün…

26 Ocak 1948 tarihinde,

Kurtuluş Savaşımızın, Başkomutan GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA önderliğinde, İSMET ve FEVZİ PAŞA’larla birlikte en önemli dört Komutanından biri olan, Doğu Cephesi Komutanı, KAZIM KARABEKİR PAŞA vefat etmişti.

Daha önce, Birinci Dünya Savaşı’nda da değişik rütbelerde, çeşitli cephelerde kahramanca savaşmış olan Kazım Paşa, Kurtuluş Savaşımızda, Kolordusuyla, askerlikten ayrılan ve İstanbul Hükümetince tutuklanması istenen Mustafa Kemal Paşa’nın emrine girmiş, Erzurum Kongresinin toplanmasına katkıda bulunmuştur.

Daha sonra, TBMM adına, Doğu Cephesi Komutanı olarak Ermeni kuvvetlerini ağır bir yenilgiye uğratmış, Kars, Ardahan, Artvin, Sarıkamış ve Batum (Batum daha sonra Batı Cephesi’ne silah temini karşılığında Sovyetlere devredilmiştir) gibi önemli merkezleri ele geçirerek, imzalanan Gümrü ve Kars Antlaşmaları ile Kurtuluş Savaşımızın Batı Cephesindeki en kritik aşamasında, Doğu sınırlarımızı Misak-ı Milli kapsamında güvenceye almıştır.

Ayrıca, o sırada Sovyetler Birliğinde bulunan eski Başkomutanı ve yakın arkadaşı Enver Paşa’nın “Milli Mücadeleye katılmak üzere, Anadolu’ya girme” yolundaki talebine, ATATÜRK’ün talimatıyla, Milli Mücadelede bölünme olmaması için karşı çıkmış ve Enver Paşa’yı Ülkeye sokmamıştır.

Komutanlık sıfatı devam ederken, Edirne ve İstanbul Milletvekilleri olarak TBMM’ye katılan

Kazım Karabekir, askerlikten istifa ettikten sonra, Muhalefet Partisi olarak kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın başkanlığına getirilmiş, ancak Şeyh Sait isyanı sonunda bu Parti kapatılmıştır.

İzmir Suikasti’nin ertesinde, İstiklal Mahkemesinde yargılanmış ve beraat etmiştir.

Uzun bir süre görev almayan Kazım Karabekir Paşa, 1946’da TBMM Başkanlığına seçilmiş, bu görevdeyken 26 Ocak 1948 tarihinde vefat etmiştir.

Askeri ve Siyaset yaşamı dışında dil, edebiyat, müzik ve kültür konularıyla da yakından ilgilenen Paşa,

İstiklal Marşı’nın güfte ve beste adaylarından birini yazmış, ancak bu marş kabul görmemiştir. Ayrıca, anı ve gözlemlerini içeren çok sayıda değerli kitabı bulunmaktadır.(Yukarda güfte ve bestesini yaptığı” Türk Yılmaz” adlı marş) Çocuklara da önem veren Kazım Paşa, özellikle Savaşta yetim kalan çocukları himayesine almıştır. İstanbul’da, Erenköy’deki evi müze olarak kullanılmakta olup, tarih dolu bu zengin Müzenin, ilgilenenlerce mutlaka görülmesini tavsiye ederim. Bu vesileyle, başta ATATÜRK olmak üzere, KAZIM KARABEKİR Paşa’yı ve tüm Kahraman Komutanlarımızı bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Editör: TE Bilisim