Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, yaz döneminde ve sıcakların artmasıyla çok sık karşılaşmaya başlanılan, yaz ishali hakkında bilgiler verdi. Sadal; “Sıvı tüketilmeli, gıdalar taze olmalı, sık el yıkama ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli” dedi.

Haber: Aslı Akış

Bu mevsimde en sık görülen hastalıklardan biri ishal... Sıvı ve elektrolit kaybına neden olan hastalığın birçok nedeni olmakla bera ber, yaz aylarında temiz olmayan suların içilmesi ve bu sularla yıkanan yiyeceklerin tüketilmesi ana sebepler olarak sayılabiliyor. Peki ne yapmalı?

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, yaz aylarında görülen ishaller en çok mikrobik (viral, bakteriyel veya paraziter) nedenlere bağlı olduğuna dikkat çekti, ishallerin nedenini ve korunma yollarını anlattı.

Nelerin ishale yol açtığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal; “ishal döngüsü günlük olarak normalden daha fazla sayıda sıvı kıvamda kısa süreli ve uzun süreli olabilmektedir. İshal genellikle virüs, bakteri ve bir takım mikroorganizmaların bulaştığı bağırsak enfeksiyonudur. Bunun dışında uzun süreli ishaller yine karşımıza çıkmaktadır. Bunlarda nedenler ise farklı olmaktadır. Daha çok bağırsak sendromu dediğimiz, bağırsağın bir tür iki hastalığı yine iltihaplı yine kron hastalığı ve ihthabi hastalıklarında da yine ishale rastlamaktayız. Bunun dışında laktoz intörelansı dediğimiz özellikle süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz adında şekere karşı bir duyarlılık sonucu ishalin ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle çocuklarda çocukluk çağından çıkış döneminde laktozun sindiren enzimlerin azalması laktoz intörelansı dediğimiz tabloya ve dolayısıyla ishale yol açmaktadır” diye konuştu.

BU BELİRTİLER VARSA…

Ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonların genelde ateş, kusma, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıktığını ifade eden Sadal; “Özellikle ishal da kramp tarzı karın ağrıları karşımıza çıkar. Bulantı kusmaları, ishal klasik olarak bir bulgu olarak gözükmektedir. Bunun dışında yine ateş ve susuzluk hissi gibi görüyoruz. Uzun süreli ishallerde susuzluk hissi bunlar ishal vakalarında gördüğümüz bulgulardır” dedi.

HİJYEN ÖNEMLİ

İshalin önlenmesinde en dikkat edilmesi gereken konunun hijyen olduğuna işaret eden Sadal; “Her zaman olduğu gibi hijyen çok önemli. Özellikle ellerin mutlaka en az yirmi saniye yıkanması, sabunlu suyla yıkanması çok önemli. Eğer yıkanma imkanı yoksa mutlaka yüzde altmış dezenfektanları, el dezenfektanların kullanılmasını öneriyoruz. Özellikle tabi diyet olarak da yemek konusunda ishalin yol açabilen bir takım ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Bunlar; İyi pişmemiş özellikle etlerin, özellikle yazın çok bozulmalar oluyor ve tüketilmesi ishale neden oluyor. Yine çiğ olarak tüketilen meyve ve sebzelerin yeterli yıkanmaması sonucunda, yine suların kirli olması yazın karşımıza daha sık çıkmaktadır. Bu tür durumlarda ishale yol açabilmektedir. Onun için gıdalar, hijyen ishalin önlenmesinde en dikkat etmemiz gereken konular arasında.” şeklinde konuştu.

“YETERLİ SIVI TÜKETMELİYİZ”

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal Uzun süreli ishal durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizerek; “Tabi ishal ortaya çıktığında endişelenmemeliyiz. Öncelikle bir iki gün içerisinde düzelebileceğini düşünmemiz lazım. Ancak tabi bu durumda mutlaka yeterli sıvı tüketmeliyiz. Çünkü vücut tuz ve sıvı kaybetmektedir. Eğer tüm bunlara rağmen ağız kuruluğumuz artmışsa, halsizlik belirtileri başlamışsa ve ishal devam etmişse mutlaka doktora başvurmalıyız. Burada genellikle uzun süreli ishallerde vücut sıvı kaybettiği için mutlaka serum tedavisine başlamakta fayda var. Çünkü bunlar verilmezse diğer ağızdan verilecek ilaçların etkisi çok olmayabilir. Çünkü ishal genellikle kusmalarda karşımıza çıktığı için verilen ilaçlar, tabletler kusulduğu zaman etkisini kaybetmiş oluyor. Bu nedenle uzun süreli ishaller de mutlaka hastaneye gelmekte doktora başvurmakta fayda var. İshalden korunmak için söylediğim gibi her şeyden önce temizliğe dikkat edeceğiz. Hijyene dikkat edeceğiz. Sağlıklı günler diliyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim