Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle halkı bilinçlendirmek amacıyla erken teşhisin önemine vurgu yapıldı. Açıklamada, “Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı olarak  oluşmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. , Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramaları yaş gruplarına göre ücretsiz yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Haber: Aslı Akış

“YÜZDE 90 ÇEVRESEL, YÜZDE 10 KALITSAL GENETİK FAKTÖRLERE BAĞLI”

Kanserin insan yaşamını etkileyen sağlık problemlerinde ciddiye alınması ve çok dikkatli olunması gerektiğin belirten açıklamada, “Kanser , dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke , bireylerde de maddi manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı olarak  oluşmaktadır” denildi.

“TEMEL İLKE ERKEN TEŞHİS”

Vücuda alınan maddelerin ve beslenme şeklinin kanserin oluşmasında büyük rol oynadığı da ifade edilerek;  “Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır” şeklinde olurken, kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması belirtilerek erken teşhisin önemi vurgulandı. Açıklama, “Tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkanlarının olması kanserle mücadele için yapılan çalışmaları önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir”  açıklamasında bulunuldu.

BELİRTİLERE DİKKAT EDİNİZ!

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanserin erken belirtisi olarak kabul ettiği yedi uyarı; “İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler, kapanmayan yaralar, anormal ve beklenmedik kanama, akıntı, memede ve vücudun başka bir yerinde kitle, hazımsızlık ve yutma güçlüğü, inatçı öksürük, siğil ve benlerde değişme” gibi problemlerin dikkate alınması belirtilerek, ”Bu belirtilerden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişinin hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir” şeklinde tek tek sıralandı.

KETEM İLE TARAMALAR ÜCRETSİZ

Erken teşhisin önemli olduğu belirtilerek;  “Ketem (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi)’de, Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramaları yaş gruplarına göre ücretsiz yapılmaktadır” bilgilendirmesi yaptı.

Taramaların nasıl yapıldığının bilgisini de veren açıklamada; “30-65 yaş kadınlarda 5 yılda bir rahim ağzından sürüntü örneği alınması, 40-69 yaş kadınlara meme kanserinde erken teşhis için mamografi çekilmesi ve 50-70 yaş kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanserinde erken teşhis için dışkıda gizli kan testi yapılmaktadır” denildi.

“KANSERDEN KORUNMA, KANSERİN TEDAVİSİNDEN DAHA ÖNEMLİ BİR HUSUSTUR”

çevresel faktörlerin kanserde etkili  olmasına da işaret edilerek;  “Korunmada; başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı, posalı bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir” ifadelerine yer verildi.

 

Editör: TE Bilisim