Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüsrev Özkara, Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan 38 bin 848 hektarın turizme açılması amacıyla ihaleye çıkılmasına tepki gösterdi. Özkara;  “Yapılacak haksız uygulamalara da karşı olduğumuzu, hukuk çerçevesinde, gereken mücadeleyi vereceğimizi kamuoyuna duyururuz” dedi.

 Haber: Aslı Akış

 Bölgeye turizm desteği ve teşviki sağlanması amacıyla başlatılan Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesiyle ilgili Türkiye Ormancılar Derneği tarafından açıklama yapıldı. Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara tarafından yapılan açıklamaya, Türkiye Ormancılar Derneği Bolu Temsilcisi Kanber Öztoprak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Niyazi Kalfa, TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin, Bolu İli Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği başkanı İrfan Denizli, Ormancılar Derneği Bolu Şubesi üyeleri destek verdi.

“ORMANSIZLAŞMA SORUNU ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Son 20 yılda ormansızlaşma sorunu yaşandığına dikkat çeken Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Genel Başkanı Hüsrev Özkara, Turizm bölgesi planı hakkında bilgi verdi.

Özkara; “Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” hakkında ülkemizde özellikle son yirmi yılda kamu eliyle yaratılan ormansızlaşma sorunu ne yazık ki artarak devam ediyor. Bolu Köroğlu dağlarının eteklerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan yaklaşık 51 bin 450 hektarlık alan, 22 Ağustos 2015 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ilan edilmiş idi. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından bahse konu turizm koruma ve gelişim bölgesinin iptaline yönelik açılan dava neticesinde; Danıştay 6’ncı Dairesi, söz konusu bölgenin sadece doğu sınırının iptaline karar vermiş ve karar sonrasında yapılan düzenleme ile alan büyüklüğü 38 bin 848 hektara düşürülmüştür.” şeklinde konuştu.

“DOĞAL DENGENİN GÖZETİLMEDİĞİ GERÇEK”

Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin yaklaşık 10 bin hektarının bünyesinde çok sayıda endemik bitki türlerini barındıran ekolojik öneme sahip orman alanı olduğuna vurgu yapan Hüsrev Özkara, “Turizm koruma ve gelişim bölgesine ilişkin sınır tespit işleminin, bilimsel ve teknik bir inceleme veya araştırmaya dayandırılmadığı ve bölgedeki hassas doğal dengenin gözetilmediği bir gerçektir. Proje kapsamına alınan yaşlı ormanlar, alpin çayırlar, yaban hayatı, endemik türler; yer seçiminin hatalı yapıldığını bize kesin olarak göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

“ANAYASAYA AYKIRI”

Özkara, Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dahilinde kalan orman alanlarında yapılacak haksız uygulamalara karşı duruş sergilediklerini ifade ederek; “Bölgeyle ilgili alınmış bu karar ve devamında yapılacak planlama çalışmalarıyla, Devlet ormanı sayılan bu yerlerin yapılaşmasına yol açılarak, Anayasanın 169’uncu Maddesine aykırı hareket edilmiş olunacaktır. Bu sürecin acilen durdurulması gerektiğine inanıyoruz. Doğaya ve ormanlara karşı yapılan bu haksızlığa karşı koyup; doğanın parçalanmasına, yok edilmesine duyarsız kalmayıp hukuki süreç başlatan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesini, bu sürece destek veren kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerine ve duyarlı tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

“HUKUK ÇERÇEVESİNDE MÜCADELEMİZİ VERECEĞİZ”

Daha önce ormanlarımıza karşı yapılmış her türlü olumsuz müdahaleye karşı durduğumuz gibi, Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dahilinde kalan orman alanlarında yapılacak haksız uygulamalara da karşı olduğumuzu belirterek; dernek olarak, hukuk çerçevesinde, gereken mücadeleyi vereceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim