Bolu İzzet Baysal Halk Eğitimi Merkezinde açılan giyim kurslarında kursiyerler kendi kıyafetlerini hem tasarlıyor hem de dikiyorlar. Kursiyer kadınlar, diktikleri kıyafetler ile de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Özel Haber: Servet Gökçek

Bu yıl piyasalardaki dalgalanmalardan dolayı giyim kurslarına talep arttı. Kadınların ekonomik yaşama katılmaları için açılan ücretsiz meslek edindirme kursları devam ediyor. Hayat pahalılığı nedeniyle kendileri bütçelerine katkı sağlamak isteyen en hanımları İzzet Baysal Halk Eğitimi Merkezinde açılan dikiş kurslarına gelerek hayatlarında ilk kez biçki dikiş yapmayı öğreniyorlar. Ürettikleri ürünleri satışa sunarak ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

İzzet Baysal Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Kenan Öztürk, verdikleri kurslarla  vatandaşların dışarıdan kıyafet almak yerine artık kendi kıyafetlerini kendilerinin diktiğini belirtiyor.

 “İNSANLAR HESAP YAPMAK ZORUNDALAR”

Kursiyerlerin kaliteli ve uygun fiyatlı kumaş alıp, kaliteli kıyafetler ürettiklerini belirten Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Müdürü Kenan Öztürk; “Devir ihtisat devri. İnsanlar hesap yapmak zorundalar. Birde biz toplum olarak artık üretim toplumu olmalıyız. Sadece fabrikalarda ürettiğimiz yetmeyecek bize. Hanımefendilerin bu konuda müthiş talepleri var. Mahallelerde açtığımız kurslarda çok ciddi üretim yapıyorlar. Kursları ziyarete gittik. Ucuzluk pazarı diyorlar. Çeşitli pazarlardan çok kaliteli ve çok uygun fiyata kumaşlar alıp, bizim böyle hatırı sayılır markaların arkasına ismini basabileceği kalitede takımlar, kıyafetler dikiyorlar kendileri için. Örneğin bir öğrencimize sormuştuk. Üzerine çok şık bir kaban dikmişti. Maliyeti ne oldu dedik. Kıymetli müdürüm 450 TL’ye mal oldu ceket ve pantolonu da içinde dahil demişti. Müthiş bir çalışma.” dedi.

“HANIMEFENDİLER EKONOMİK OLARAK KAZANÇLAR ELDE EDİYORLAR”

Öztürk, kalıcı konutlarda hanımlara açtıkları kurslarla bir araya geldiklerini aktararak, “Kalıcı Konutlarda açtığımız kurslarda hanımefendiler bir araya geldiler. Orada çalışan hocamıza ve muhtar hanıma da teşekkür ediyoruz. Yine aynı şekilde Yaşamkent mahallesinde açmış olduğumuz kursta muhtar hanım, hocamız çok güzel eserler ürettiler. Eşofman takımları diktiler, mahallede ihityaç sahibi insanlara dağıttılar. Kıyafetler diktiler, mahallede ihtiyaç sahibi kişilere dağıttılar sonra kendi kıyafetlerini tasarlayıp diktiler. Bu tarz çalışmalar ekonomik kalkınma için önemli. Toplumumuz için önemli. Hanımefendiler için önemli. Kendi ürettikleri ürünleri, kendi çocuklarına, ihtiyaç sahiplerine, hatta kendi üzerlerine giymeleri onlar için bir özgüven geliştiriyor. Bizim içinde farklı bir çalışma oluyor. Yine aynı şekilde üretim yapmak isteyen üreticiler İş-Kur müdürlüğüyle iş birliği içinde bizlerden kurslar talep ediyorlar. En son Makrome Örme kursu açmıştık. Üretilen makromeler çok ciddi rakamlara satılıyor ve orada o üretimi yapan hanımefendiler ekonomik olarak kazançlar elde ediyorlar.” şeklinde konuştu.

“DİKİŞ DİKMEYİ İSTEYEN, SEVEN HERKESİ KURSLARIMIZA BEKLERİZ”

Halk Eğitim Müdürlüğünde eğitim veren Giyim Öğretmeni Şenay Yılmaz, kursa talebin çok yoğun olduğunu belirterek, “7 yıldır halk eğitimde görev yapmaktayım. Kursumuz Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Yaşamkent Mahallesinde Ekim ayından bu yana faaliyet göstermektedir. Kursumuza talepler çok yoğun, yetişemiyoruz. Dört tane grubum var. Toplamda 32 öğrencim var. Kurs saatlerimiz 09:00 ile 16:00 arasındadır. Dikişi bilen ya da bilmeyen herkes kursumuza gelebilir. Burada en temel tekniklerden başlayarak eğitim-öğretime devam ediliyor. Öğrencilerimiz ilerlediği zaman kendilerine, eşlerine, çocuklarına istediği kıyafetleri, istediği modelde dikebilmektedirler. Dikiş dikmeyi isteyen, seven herkesi kurslarımıza bekleriz.” dedi.

“HEM ARKADAŞLARIMIZLA VAKİT GEÇİRİYORUZ HEM AİLE BÜTÇESİNE KATKI OLUYOR”

Kursiyer Elif Aydın, diktikleri kıyafetler ile aile bütçesine katkıda bulunduklarını aktararak, “Kursa bir arkadaşım aracılığıyla başladım boş vakitlerimi değerlendirmek için. Ev hanımıyım. Daha doğrusu sadece bir etek dikip gidecektim sonra burada kaldım. Zaman geçirmek için çok güzel bir faaliyet. Burada hem arkadaşlarımızla vakit geçiriyoruz hem aile bütçesine katkı oluyor diktiklerimiz. Çok memnunuz kursumuzdan. Kursa başlamak isteyen kişiler, kurslarımız Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Herkes istediği zaman gelip başvurabilir.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim