Fatih Sultan Mehmet’in hocası, İstanbul’un Manevi Fatihi Göynük’te eşi ve evlatlarıyla birlikte Sultan Süleyman Camii bitişiğinde türbesinde yatan Akşemseddin Hazretleri, vefatının 561. Yıl dönümünde İstanbul- Tuzla’da anma günü etkinliği düzenlendi.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın destekleriyle İstanbul Tuzla’da yapılan panele çok sayıda Göynük’ten misafir ile göynük belediye meclis üyeleri, Göynük kamu kurumları müdürleri, İstanbul Bolulular Platformu üyeleri, Tuzla Bolulular Dernek Başkanı Mustafa Keskin, Ümraniye Bolulular Dernek Başkanı Ramazan Çetinkaya, Gebze Göynüklüler Dernek Başkanı Saadettin Atalay, YEPAD Dernek Başkanı Sadullah Önal ve derneklerin yönetimleri, İstanbul’da yaşayan çok sayıda Bolulu ve Göynüklü katıldı.

Akşemseddin Hz.'nin vefatının 561. Yıl dönümünde düzenlenen programa panelist olarak İstinye üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Koç, Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Haşim şahin, Göynük Halk Eğitim Müdürlüğü'nden İbrahim Kesgin katılım gösterdi.

Programa Bolu/Göynük Bölücekova köyünden Mustafa Günkaya tarafından Kur’an-ı Kerim okunarak başlandı.

Programın açılış konuşmasında İstanbul Göynükler Dernek Başkanı Recep Demir günün anlamı, önemini ve konuşmacıları tanıtan bir selamlaşma konuşması yaptı. Demir konuşmasının devamında, “Evladı Fatihan ve Akşemseddin hazretlerinin torunları olarak onların izinden gitmek, onların bıraktığı eserlere sahip çıkmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bu zorunluluk bize bu paneli yapmaya ve İstanbul’un fiziki fethinin yanında manevi fethinin ne denli önemli olduğunu gelecek nesillere aktarılması gerektiğini, İstanbul’un fethinin kutlamalarının çok daha büyük bir organizasyonla Göynük’ten başlatılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Ardından söz alan Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya ise Akşemseddin hazretleri ile birlikte manevi dünyamıza değer katan Bıçakçı Ömer Dede, Debbağ Dede, Hacı Bayram Veli hazretleri ve tüm velilerin Anadolu coğrafyamıza katmış olduğu değerlerden bahsetti.

Göynük’lü olan Ak Parti MKYK üyesi Tuğba Işık Ercan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek konuşmasına başladı. Göynük’ün mihmandarı Akşemseddin hazretlerinin yüzyıllar öncesinden hem Göynük’e hem İstanbul’a hem de İslam Alemine ışık tuttuğunu, gönül dünyamızı zenginleştirdiğini, bu tür programların çoğalarak artması gerektiğini ve bu tür organizasyonlarda tüm desteklerini vereceklerini alınacak kararlara ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Panelde ilk konuşmacı İbrahim Keskin, Akşemseddin hazretlerinin hayatı ile ilgili bilgi ve menkıbelerle hayatından örnekler vererek konuşmasına sürdürdü, yazmış olduğu kitaptan alıntılar yaptı.

Prof. Dr. Haşim Şahin ise Akşemseddin hazretleri ile Fatih Sultan Mehmet han arasındaki bağın ne kadar kuvvetli olduğunu, İstanbul’un fethi ile ilgili önemli detaylar verdiği gibi Bayramilik tarikatı ve kolları ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Daha sonra Prof. Dr. Mustafa Koç çok yakın zamanda Akşemseddin hazretlerinin 1963 yılında kaybolan Tac-ı Şerifini bulmak için harcadığı çabayı ve bu süreçteki yaşananları detaylı bir şekilde aktardı. Ayrıca panelin sonunda Akşemseddin hazretlerine ait onun kullandığı eşyaları, kitapları ve hayatı ile ilgili olarak Göynük'te bir müze kurulması noktasında temennilerini dile getirdi. Bu temenni ile ilgili olarak Ak Parti MKYK üyesi Tuğba Işık Ercan, Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya ve İstanbul Göynükler Dernek Başkanı Recep Demir ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler.

 

Editör: TE Bilisim