1-7 Ağustos Dünya Emzirme haftası dolayısıyla BAİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Anne Sütü İle Beslenme Her Bebeğin Doğal Hakkıdır” sloganıyla stant kuruldu.

Haber: Aslı Akış

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı BAİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak, emzirme haftasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi önünde haftanın anlam ve önemini anlatan farkındalık standı açıldı. Gün boyunca broşür ve afişlerle anne sütü ve emzirmenin önemi vurgulandı.

Ayrıca doğum kliniğindeki loğusalar gezilerek anne sütü ve emzirmenin önemi anlatıldı. Hem stantta hem de yatmakta olan annelere anne sütü arttırmada önemi büyük olan kuru üzümler ikram edildi.

“DÜNYA EMZİRME HAFTASI” NEDİR?

Dünya Emzirme Haftası, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl 1- 7 Ağustos tarihleri arasında yürütülen küresel bir faaliyettir.

Bu tarihlerin seçilme amacı ise, 1990 yılının Ağustos ayında İtalya'da emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi için ülkelerin politikalarını geliştirilmesine dair ortak bir bildirge olarak yayınlanan ve küresel çalışmaların temelini oluşturan “Innocenti Deklarasyonu”nu anmaktır.

EMZİRMENİN ÖNEMİ

Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olma ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin öğesi gereksinmelerini karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir.

Ayrıca, anne sütü canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve pek çok diğer benzersiz bileşenleri içeren dinamik bir besindir.

Buna rağmen halen tüm dünyada yeni doğan bebeklerin yarısından daha azı hayatlarının ilk bir saatinde anne sütü alarak hayata başlamaktadır. Sonrasında bebeklerin yaklaşık sadece yüzde 44’ü hayatlarının ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenebilmektedir ki bu oran, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altındadır.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ