Katıldığı canlı yayında Afgan mültecilerin kız çocuklarına karşı tutumuna değinen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “15 yaşındaki bir kız çocuğuna istismarda bulundu, bir Afgan. Kardeşim o onun farkında değil. 9-10 yaşındaki kız çocuklarına bunlar karısı olabilecek gözüyle bakıyor” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, sosyal medyada yayın yapan Nokta TV’ye konuk oldu. Özcan, gündeme dair kendisine yöneltilen soruları yanıtlayarak Afganistan’dan Türkiye’ye gelenlere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

 “AFGANLAR BİZDEN 100 YIL GERİDE”

Afganların Türk halkından geride olduğuna işaret eden Başkan Özcan, “Suriyelilere de soruyorum, çoğu Türkçeyi öğrenmiş. Siz kimden kaçtınız kardeşim. ‘Esad’tan kaçtık’ diyen var. ‘El-Nusra’dan’ kaçtık diyen var. ‘YPG-PKK’dan kaçtık’ diyen var. Birbiriyle savaşmış olanlar gelmişler aynı şehre yerleşmişler. Yarın bir gün bunlar kendi aralarında da çatışmaya başlayabilir dedik, nitekim görüyorsunuz ki geçen Pakistanlılar, Pakistanlı birini öldürdü. Mezhep gerekçesiyle. Afganlar daha büyük sorun. Bakın Suriyeliler bizden 30 yıl gerideydi. Iraklılar da öyle. Ama bu Afganlar bizden 100 yıl geride. Kabile anlayışıyla yönetilenler” dedi.

“9 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUYLA EVLENDİRİLİYOR BUNLAR”

Afganların kadınlara ve küçük kız çocuklarına farklı gözle baktığına vurgu yaparak Özcan, “Şimdi insanlara garip geliyor. 15 yaşındaki bir kız çocuğuna istismarda bulundu bir Afgan. Kardeşim o onun farkında değil. Afganistan’da 9 yaşındaki kız çocuğuyla evlendiriliyor bunlar. 10 yaşında, 12 yaşında… Bizim yavrum çocuğum diye sevdiğimiz, 9-10 yaşındaki kız çocuklarına bunlar karısı olabilecek gözüyle bakıyor. Siz bunları bu toplama nasıl entegre edeceksiniz? Adam sadece burkalı kadın görmüş. Şimdi yüzü açık bir kadın görünce bile ona tuhaf geliyor” ifadelerini kullandı.

“SAVAŞMAKTAN BAŞKA HİÇBİR ŞEY YAPMAMIŞLAR”

Gelenlerin hayatları boyunca savaştığını belirten Özcan, “Bu sosyal entegrasyonu sağlayabilmek mümkün değil. Adamlar savaşmaktan başka hiçbir şey yapmamışlar 7 yaşından itibaren. Komşu köyle savaşmış, komşu kabile ile savaşmış, komşu kavimle savaşmış, savaşmış savaşmış… Sonra Türkiye kapılarını açmış geliyorlar. Dur diyen yok. Bazıları diyor ki vatan namustur. Milliyetçi kardeşlerime söylüyorum. Peki, vatan namussa, her gün namusunuz infial ediliyor. Sınır yolgeçen hanına döndü. Yok, duvar örmeye kalkıyorlar şimdi, şu bu… Bunların tedbirlerini önceden almak gerekmiyor muydu?” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim