(HABER: EBRU BUKET EKE)  - Bolu Pazarında bir haftalık alışveriş tutarı 580 lirayı buluyor. Bu tutar bir ayda 2 bin lirayı geçiyor.

Sene ortasında politika faizinin yükselmesi, akaryakıt ve bazı gıdalara gelen zamlar pazardaki ürünlere de yansımıştı. Pazar esnafı da zamlardan etkilendiğini, ürünlerine mecburen zam yaptığını dile getirmiş, zamlanan fiyatlardan dolayı vatandaş da 2 kilo alacağına 1 kilo alarak, kilo düşürme politikası uygulamaya başlamıştı. Kış aylarına girmemizle fiyatlarda bir nebze düşüş oldu. Ancak vatandaşa ekonomik durumundan dolayı hala pahalı gelen sebze ve meyveler var. Hatta bazı ürünlerde zam beklendiğini belirten esnaflar da var.

580 LİRAYI BULUYOR

Haliyle vatandaş, evdeki hesabını pazarauydurmaya çalışıyor. Alışverişe gitmeden önce hesap yapıyor, hangi üründen ne kadar alsam diye kara kara düşünüyor. Biz de bunun üzerine Bolu Pazarında bir haftalık alışverişin ne kadar tutacağını hesapladık. Her tezgahta fiyatlar elbette farklılık gösteriyor. Ancak ortalama fiyatlardan yola çıktığımızda 3-4 kişilik bir ailenin haftalık pazar masrafı 580 lirayı buluyor. Bu tutar bir ayda 2 bin lirayı geçiyor.

Bakın, fiyatlar nasıl;

Bir ailenin bir haftada tüketebileceği 2 kilo patates 30, 2 kilo soğan 20 lira, karnabaharın tanesi 35, etli sarması ile damakların çatlatan lahananın tanesi 70 lira, kış aylarında sofraların olmazsa olmazı pırasanın bağı 20 lira, hem etli hem de zeytinyağlı olarak tercih edilen dolmalık biberin kilosu 50 lira, hem yemeklerde hem de salatalarda bolca kullanılan domatesin kilosu 25, biberin ise 40 lira.

Bu hafta bir de hamsi yiyelim; kızartması, buğulaması ve çeşit çeşit yapımıyla hamsinin kilosu 80 lira.

Hem balığın hem de yemeklerin yanında olmazsa olmaz salata için gerekli olan kıvırcık 15, maydanoz ve dereotu 10, havuç 20, mor lahana 25 lira.

Gelin bir de tatlı yiyelim; kış aylarında yemeklerin ardından en çok tercih edilen kabak tatlısı için gerekli olan kabağın kilosu 20 lira.

Meyvesiz olmaz; mandalinanın kilosu 20, portakal, elma ve narın kilosu 30 lira.

Editör: Ebru Buket EKE