(ÖZEL HABER: EBRU BUKET EKE) – Yine kış, yine salgınBolu da salgından nasibini aldı. Peki, hastanelerde yoğunluk ne durumda, ameliyatlar iptal mi edildi?

Son dönemde ülke genelinde artan salgın vakaları Bolu’yu da etkiledi. 3’lü salgın olarak da adlandırılan İnfluenza, RSV ve Covid gibi solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı hastanelerde bir hayli yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve vücut ağrıları gibi şikayetlerden dolayı hastaneye başvuruları artırdı.

Öte yandan salgından dolayı hastane servislerinde yoğunluk olduğu, ameliyatların dahi iptal edildiği iddia edilmişti. Bolu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Abdullah Danışman, iddialara açıklık getirdi. Danışman, hasta sayısında mevsimsel bir artış olduğunu kabul ederken ilimizdeki hastanelerde herhangi bir sorun yaşanmadığına dikkat çekti.  Servislerde yatak sayısının yeterli olduğunu vurgulayan Danışman ayrıca salgına karşı alınabilecek önlemleri de sıraladı.

Bolu İl Sağlık Müdürü Abdullah Danışman’ın açıklaması şu şekilde;

“Son aylarda çevremizde çok sayıda hasta, hastane başvurularında da artış olduğunu, çocuklarda hastalıkların nispeten fazla görüldüğünü biliyoruz. Özellikle risk gruplarında; büyüklerimizle, kalp hastalarında, akciğer hastalığı olanlarda çok ağır tablolara, ağır hastane yatışlarına yoğun bakıma yatışlarına kadar gidebiliyor. Her yıl kış aylarında solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı semptomlarla acil servise başvuran hastaların sayısında artış gözlemlenmektedir. Bu yıl da önceki yıllara benzer şekilde acile bu şikâyetlerle başvuran hastaların oranı artmış durumda. Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra bu başvuruların sayılarının azaldığını görmekteyiz. Bu hastalıkların büyük bir çoğunluğu, belirtileri 3 ila 10 gün içerisinde sonlanan; ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlarla çözebileceğimiz, beraberinde dengeli beslenme ve istirahatle üstesinden gelebileceğimiz hastalıklardır. Üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı şikâyetlerde öncelikle başvuru yapmamız gereken sağlık kuruluşları aile hekimlikleri gibi birinci basamak sağlık kuruluşları olmalıdır.

“SÖYLENTİLER DOĞRU DEĞİL”

“Türkiye Nüfus Ortalamalarına göre ilimiz mevcut durumuna bakıldığında; (171 Erişkin Yoğun Bakım, 11 Çocuk Yoğun Bakım, 34 Yenidoğan Yoğun Bakım = 216 ) gerek yoğun bakım yatak sayılarımız gerekse yoğun bakım doluluk oranlarımızla ilimizin yatak sayısının yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Son zamanlarda yoğun bakımlarda yer olmadığı, acillerin dolup taştığı, hasta kabul edilmediğine dair söylentiler doğru değildir. Grip ve üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarında bir artış elbette mevsimsel olarak mümkündür ancak bu süreçte hiçbir hastanemiz başvuran hastasını geri çevirmemiş, yoğun bakım hastalarımızın ivedilikle uygun branşlarda tedavilerine başlanmıştır. Sağlık hizmet sürecinin tabiatı gereği Yoğun Bakım Ünitelerinin dolu olduğu anlarda her zaman olduğu gibi il dışı sevkler planlanmaktadır.”

“KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURULMALI”

“Özellikle risk grubunda yer alanların kendilerini koruması, kapalı ve kalabalık ortamlardan, en azından bu enfeksiyon hastalıklarının çok yoğun görüldüğü dönemlerde uzak durmaları gerekmektedir. Riskli günler yaşadığımız bu dönemde, enfeksiyon hastalıklarına karşı ellerimizi sık yıkamalıyız. Özellikle kalabalık ortamlarda, dış mekânlarda mikroorganizmalarla temas söz konusu olabileceği için, elimizle ağız, burun ve gözlerimize dokunmaktan kaçınmalıyız. Bu dönemde, boğaz ağrısı, hafif burun akıntısı, hafif hapşırık veya öksürük gibi şikâyetleri olanların maske takarak muhtemel bir enfeksiyonu başkalarına bulaştırma sorumluluğunu almaması gerekir. Grip aşısı ise bir başka silahımız olabilir.”

Editör: Ebru Buket EKE