Bolulu vatandaşlar, genel seçimler öncesinde siyasi düşüncelerini paylaşırken, vatandaşların parti tercihinde değişiklikler olduğu görüldü.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Kamera: Servet Gökçek

Genel seçimlere aylar kala partiler, hazırlıklara başlayarak yarış içine girdi. Vatandaş da hangi partiye oy vereceğini ölçüp tartarak karar vermeye çalışıyor. Bolulu vatandaşlar da seçime aylar kala düşüncelerini paylaştı. Vatandaşların kararsız olduğu ve önceki seçimlere nazaran farklı partilere oy verme eğiliminde olduğu fark edildi.

“AK PARTİDEN BAŞKASINA OY VERMEM”

İdris Can, bu zamana kadar AK Parti’ye oy verdiğine vurgu yaparak, “AK Partiden başkasına vermem. Ben İstanbul Belediye Reisi olduğundan bu tarafa ben ona oy veririm. Konuşmalarını çok beğeniyorum. Yurt dışına gidiyor, boş dönmüyor. Kaddafi kimseye çadır açmadı, ona açtıydı rahmetli. O yönden çok severim. Altılı masadan da hangisi gelirse gelsin 6 ay sürer. Ondan sonra kopar. Benim tahminime göre Altılı Masadan Meral Akşener’i aday çıkarırlar gibi geliyor ama o da zamanında AK Parti’de çalıştı.” dedi

“YARINLAR MUTLAKA GÜZEL OLACAK”

Emekli öğretmen Remzi Kocaman, “Altılı masa da düzgün ve beklentili olan bir masa. Gerçekten şu ortamda herkes gerilirken, tamamen dünya görüşleri farklı olan insanların bir araya gelebilmesi özlemle beklediğimiz şeylerdi. Şu ana kadar güzel şeyler oluyor. Olması gereken oluyor. Umutlarımızı, yarınlarımızı bekliyoruz. O nedenle de ülkenin kurtuluşu bakımından, kuruluş değerlerinin yeniden yaşanması bakımından bu altılı masa son derece önemli. Bu Pazar seçim olsa CHP’ye o veririm. Şu anda ki gidişattan gerçekten çok üzüntülüyüz. İnşallah bir kargaşa yaşanmaz. Olup bitenleri görüyoruz. Sedat Peker’in söyledikleri gündeme damgasını vuruyor. Gerçekten bunlara layık bir ülke değiliz biz. Bunları yaşayacak bir ülke değiliz diye düşünüyoruz. Hele şimdi büyük taarruzun 100. yılında içimiz buruk. Kurucu Mustafa Kemal Atatürk’e saygı, sevgi beslerken hala böyle bir günde farklı şeyler ifade edilmesi, ülkenin geçmişinin inkar edilmesi bizi üzen şeylerdir ama umutluyuz. Yarınlar mutlaka güzel olacak.” ifadelerini kullandı.

Nazmi Öztürk ise şu ifadelere yer verdi; “Şimdiye kadar CHP’ye oy verdik, biz CHP’liyiz. Atatürk’ün kurmuş olduğu bir parti. Hem hürüz hem de rahatız. Şu anki ortam kötü. Aday belli değil henüz.”

“BEN ARTIK GELECEĞİ DE GÖREMİYORUM”

Genç yaşta işe gitmek zorunda kaldığını belirten Eda Çalışkan, “Kimseye oy vermem yüksek ihtimalle. Türkiye’nin başına gelecek insan yok gibi geliyor bana. Söylenecek kelime yok. Şuradan bir tane su alsam 2 TL. 14 yaşındayım ve şu anda işe gidiyorum. Bence bunun böyle olması lazım değildi. Ekonomik olarak da zaten batmışız. Ülkede saçma şeyler oluyor. Ben artık geleceği de göremiyorum, düzeleceğini de artık inanmıyorum.” şeklinde konuştu.

“BİR DE CHP’Yİ DENEYELİM”

Mevcut durumdan fazlasıyla dert yanan İsmail Hakkı Güngör, “CHP’ye oy veririm. Bir de bunu deneyelim. CHP 30-40 senedir iktidara gelmedi. AK Parti, sağ partiler sürekli iktidarda. Ben 65 yaşındayım. Yazıklar olsun ki Türkiye Cumhuriyeti yurt dışından saman ihraç etti. Domatesi, soğanı, patatesin fiyatını söylemeyeceğim. Cumhurbaşkanımız bir ara tutturdu iki sarhoş iki sarhoş. İki sarhoşun yaptığı şeker fabrikası, demir çelik fabrikası, hava yolları… İstanbul’da Atatürk Hava Limanını kapattı. Hangi akla, hangi zihne minnet ettiler. Ben bunu anlamış değilim. Hava alanı hazır, pist hazır. Millet bahçesi yapıyor. Millet bahçesi nedir? Boşta gezen, okumamış, yazmamış insanların orada milletin eğleneceği yerdir. Fabrika bacası yok. Yalandan tutturmuşlar, iki tane köprü yaptılar. Bende köprü yaptım bu devlete. Ben müteahhittim. Yani köprü o kadar önemsenecek bir şey değil. Benim üniversite mezunu 4 tane çocuğum var. Hepsi de benim elime bakıyor. E başka ne diyeyim. Ben Karslıyım, doğuluyum. Ne peynirimiz para ediyor, ne sütümüz, ne etimiz, ne hayvanımız para ediyor. Doğuyu mahvetti, İstanbul’u ihya etti. E ne oldu? Netice de kimse et yiyemiyor. Doğu orada battı, İstanbul’da burada battı. Soğanın kilosuna bak, patatesin kilosuna bak. Ağustos ayındayız domatesin kilosu 15 TL. Başka ne diyeyim artık. Millet tutturmuş başörtü diye. 65 yıldır, 70 yıldır bunu diyor. CHP bir hata yapmıştır, onu da kabullenmiştir. Yani yıllardır pilavı pişirip pişirip önümüze koyuyorlar. Yani o kadar doluyum ki… Ben lise mezunuyum boştayım. 4 tane çocuğum var üniversite mezunu. Ben bilseydim marketlerde tezgâhtarlık yapacağına hiç okutmazdım. Cahil yetiştirirdim. İşin kötüsü İstanbul’da Esenyurt’a gidin, hiçbir bakkalın önünde, hiçbir marketin önünde Türkçe kelime yok. Hep Arapça. Ben Atatürk’ü nereden bulayım gelsin kılık kıyafet devrimi yapsın. Yazık günah. Bu memleket böyle kazanılmadı. Bolu’ya torunumun sünnetine geldim. Bolu’yu biraz gezdim. Baktım ormanlara binalar girmiş, taş ocakları girmiş. Fazla değil 4-5 sene sonra Bolu’da İstanbul gibi olacak. Bu memleketin tek sahibi hiç kimse yoktur. Eğer bu memleketi ayağa kaldırılacaksa, Atatürk’ün ilke ve inkılapları ile kaldırılır. Ona biz kuvvetlice sarılacağız o kadar.” sözlerine yer verdi.

“NİYE ŞİMDİYE KADAR BİR PARTİ OLMAMIŞLAR”

Gidişattan memnun olduğunu söyleyen Bahriye İsen, “AK Parti’ye oy veririm. Allah başımızdan eksik etmesin. Her şeyini beğeniyorum. Hiçbirinden bir şey olmaz. Şimdiye kadar neden çıkmamışlar? Niye şimdiye kadar bir parti olmamışlar, Başbakan olmamışlar? Olanları da öldürdüler. Allah başımızdan eksik etmesin. Kendileri de anlaşamıyorlar ki biz ne desek onlara? Kendileri anlaşamıyorlar. Gidişat çok çok iyi. Allah razı olsun memnunum. Kocamdan maaşım var. 3 bin TL maaş alıyorum. Çok şükür Allah’ıma memnunum.” diye konuştu.

“GELECEK KAYGISI YAŞIYORUZ”

Ekonomik durumdan dolayı hayvan alıp satamadıklarını belirten Mete Çevik, “Ben ya CHP’ye veririm ya da Erbakan’ın oğlunun kurduğu partiye veririm. Çünkü amcam oranın il başkanlığını yapıyor ve orayı daha iyi biliyorum. Şu an ki gidişattan hiç memnun değilim. Biz hayvan alım satım işiyle uğraşıyoruz. Mesela eskiden fiyatlar hiç böyle değildi. Şu an hayvan alamıyoruz, satamıyoruz. Kasabımız var. Kasapta et fiyatları aşırı şekilde fiyatlandı. O yüzden satışlarımızı etkiledi. Gelecek kaygısı yaşıyoruz tabi ki. Esnaflık şu anda bitiyor. Okul açısından da okul için çalışıyorum.” Sözlerine yer verdi.” sözlerine yer verdi.

“GENÇ PARTİYE OY VERİRİM”

Mert Ceyhan ise “Genç Partiye oy veririm. Daha samimi. Ben öyle çok siyaset takip etmiyorum da sadece Genç Parti’yi biliyorum onun için.” dedi.

“HİÇBİRİ BENİM FİKİRLERİMLE ÖRTÜŞMÜYOR”

Bütün partilerin birbirleriyle atışarak süreci geçirdiklerinden dert yanan bir vatandaş; “Hiçbirine oy vermem. Çünkü adayım yok. Hiçbiri benim fikirlerimle örtüşmüyor. Şu anda mevcut partilerin hepsi bir nevi birbirine atışarak süreci geçiriyorlar. Yani bir vizyonları yok. Bir projeleri yok. Yine içlerinde bakarsak AK Parti’nin daha fazla projesi vardır ama onların da durum ortada. Gidişattan memnun değilim. Herkes gibi değilim. Nedeni ortada. Ekonomi, göçmen sıkıntısı, sağlıkta ki sıkıntı, insanlardaki sıkıntı, eğitimde ki sıkıntı. Yani bir birikmişlik var. Komple bir problem var. İnşallah iyi olur.” diye konuştu.

“DOĞALGAZIMIZ PAHALI, EV KİRALARIMIZ PAHALI”

Dezavantajlı bir vatandaş olarak zorluk çektiğini belirten Hamiyet Aratoğlu, “Hangisi iyiyse ona oy veririm. Artık yıldım. Bir önerim yok ama CHP. Bilmiyorum, değiştireyim dedim. Denemek istiyorum. Bazen memnun olduğum da var, memnun olmadığım da var. Gelecek kaygısı yaşıyoruz. Doğalgazımız pahalı, ev kiralarımız pahalı. Asgari ücretle çalışanlara Allah kolaylık versin. Bir de küçük çocuğu oluyor. Bez alamayan, mama alamayanlara Allah sabır versin. Ben şu engelli halimle 3 kişiyiz zor geçiniyoruz. Rutubetli evde oturuyorum. Ev kiralarına çıkamıyorum dışarıya. Pahalı evler. Bir de engelliyiz ya bazıları görmezden geliyor, bazıları da görüyor.” sözlerine yer verdi.

“EKONOMİYİ DÜZELTECEK BİRİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Gençler olarak şikayetçi olduklarını vurgulayan Eray Civelek, “Hiç düşünmeden CHP’ye oy veririm. Ak Parti’nin belli başlı bir yere geldiğini düşünüyorum. Yeterli olduğunu düşünüyorum. Daha fazlasına gerek yok diye düşünüyorum. Ekonomi şartlarını biliyorsunuz zaten. Gençler olarak şikayetçiyiz. Üniversite okumaya gideceğim ama şartlardan dolayı biraz geleceğimden kaygı duyuyorum. O yüzden CHP’ye verirdim. Daha iyi olacağını düşünüyorum. Gidişat iyi değil ama değişeceğini umuyorum. Bunun yanında ekonominin değişeceğini asla düşünmüyorum, o ayrı bir mevzu. Onu güzel bir şekilde değiştirecek adam akıllı bir parti adamı olduğunu düşünmüyorum şahsen. Partiler var ama bunu değiştirecek güzel bir insan olduğunu düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim