Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, özellikle 10 ildeki vaka artışları dikkat çekiyor. Uzmanlar aralarında Bolu’nun da bulunduğu 9 ilde 15 günlük sokağa çıkma yasağı ve bölgesel karantina önerisinde bulunuyor.

Haber: Aslı Akış

Koronavirüs vaka sayılarında son günlerde yaşanan ciddi artışlar uzmanları korkuttu. 8-14 Şubat tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan vaka sayılarının nüfusa oranla en fazla olduğu iller arasında Bolu 100 binde 75,60 ile salgında vaka artışının çok olduğu iller arasında yer aldı.

Koronavirüs salgınıyla mücadeleler tüm hızıyla devam ederken vaka artışlarının yaşanması tedirgin etti. Özellikle bazı şehirlerde vaka sayıları adeta sıçrama yaptı. Koronavirüs vaka artış oranına göre Ordu'dan sonra ise Giresun, Samsun, Tokat, Bolu, Sakarya, Ardahan, Adıyaman, Erzurum, Kırklareli geldi. Uzmanlar, 8-14 Şubat tarihleri arasında orana vurulunca en çok vakanın görüldüğü iller için 15 günlük tam kapanma, ulaşım kısıtlaması ve bölgesel karantina önerisinde bulunuyor.

Karadeniz Bölgesi'nde görev yapan uzmanlar bölge için en az 2 haftalık tam kapanmanın şart olduğunu ifade ediyorlar. KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın vakalardaki sıçrayışa dikkat çekip, "Bölgedeki bu durumun devamı veya bunu kırmanın mutlaka bir yolunun bulunması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi olarak en azından 15 günlük tam kapanmayı önermek istiyorum" dedi.

Trabzon Tabip Odası Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Yaşar Kibar Güven de, "Vaka sayısı yüksek ve diğer illere göre oran yukarıda olan bu 4 ilin arasındaki ilişkiler sınırlandırılmalı, daha kati tedbirler alınması lazım. Gerekirse ‘bölgesel karantina’ da düşünülebilir"  diye konuştu.

Editör: TE Bilisim