Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Hanefi Taştan, 17 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, “7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında yapılandırma yapacak olan sigortalılar ve işverenler için bilgilendirmede bulundu.

Özel haber: Aslı AKIŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borçları, genel sağlık sigortası borçları ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdürüyor. SGK Bolu İl Müdürü Hanefi Taştan borç yapılandırmasına ilişkin çağrı yaparak son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020 olduğunu vurguladı.

“YEPYENİ BEYAZ BİR SAYFA AÇMAK İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT”

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Hanefi Taştan, 7256 Sayılı Kanunun borç yükünün hafifletilmesi açısından önemli bir düzenleme olduğuna dikkat çekerek;  “7256 Sayılı Kanun içinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemlerde; piyasaların rahatlatılması, işverenlerimizin, sigortalılarımızın ve genel sağlık sigortalılarımızın borç yükünün hafifletilmesi için ortaya konulmuş son derece önemli bir düzenlemedir” diye konuştu.

Getirmiş olduğu düzenlemeler bakımından, borcu bulunan işveren ve sigortalılarımızın beyaz bir sayfa açmasını sağlayacak, daha emin adımlarla ticari faaliyetlerine devam etmelerinin önünü açacaktır. Bu bakımdan, ister peşin ödeme yöntemi seçilsin, isterse taksitli ödeme yöntemi seçilsin, geride kalan borç yükünün problemlerinden değerli vatandaşlarımız kurtulmuş olacaklardır” diyerek açıklamalarda bulunan Taştan, kamuoyunun yakından ilgilendiği yapılandırma da, başvuru için son bir haftalık süreye girildiğine işaret etti.

“TÜM FAİZLER SİLİNİYOR”

Yapılandırma kapsamında, sigorta primi, idari para cezası, yersiz ödemeler, rücu alacakları, isteğe bağlı sigorta primi, ek-5 ve ek-6 kapsamındaki borçların yapılandırılabileceğini aktaran Taştan, bu alacakların faizlerinin tamamı silinerek, faiz yerine anapara tutarının Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyatları endeksi) oranları esas alınarak güncelleneceğini, böylece borç tutarında ciddi bir indirim yapılmak suretiyle borçların yapılandırılabileceğini belirtti.

“PEŞİN ÖDEMEDE BÜYÜK İNDİRİM”

Peşin ödeme kapsamında önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Taştan, “Borçlar iki aylık periyotlarla 6,9,12 ve 18 taksit seçeneğiyle 36 aya kadar yapılandırılabilecek. Bunun yanında peşin ödeme yöntemiyle 01.03.2021 tarihine kadar da peşin ödeme yapılması halinde, hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarında %90 oranında bir indirim daha yapılacak. İkinci taksitin ödenme süresinin son günü olan 30.04.2021 tarihine kadar yine peşin ödeme yapılmak istenmesi halinde ise Yİ_ÜFE tutarında %50 oranında indirim yapılacak” ifadelerini kullandı.

“ESNAFA BORÇ SİLME KOLAYLIĞI”

31.10.2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının, borçlarını 1 Şubat 2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde; 31 Ekim 2020 (Ekim ayı dahil) tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetlerin durdurularak, prim borçlarının silineceğini, faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Kasım 2020 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacağını, böylece esnafımızın  borç yükünden kurtulacağını belirten Taştan; daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanarak borç tutarının tamamının borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi halinde, bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirileceğinin de altını çizdi.

“GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLULARINA ÖNEMLİ KOLAYLIK”

Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar içinde düzenleme yapıldığını söyleyen Hanefi Taştan, 31.03.2021 tarihine kadar gelir testine müracaat edenlerin, gelir testi sonucuna göre borçlarının tamamının silinebileceğini; ya da hiçbir başvuru yapmaksızın 31.04.2021 tarihine kadar genel sağlık sigortası kapsamındaki ana para borçlarının ister taksitle ister tek seferde ödenmek suretiyle faiz alınmaksızın ödenebileceğini aktardı.

“SON BİR HAFTA”

Son olarak başvuruların e-Sigorta / e-devlet kanalıyla, şahsen müracaat veya posta yoluyla ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapılabileceğini belirten Taştan, söz konusu yapılandırmanın avantajlarından yararlanmak ve hak kaybına uğramamak adına son başvuru tarihinin 31/12/2020 olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim