Sayın Okurlar;

Çocukluğundaki o güzelliği, o neşeyi, fazileti kaybetmeyen insana, büyük adam dersek doğru olur. Bildiğim kadarıyla, hiçbir şey büyüklük kadar sade değildir. Çünkü, sade olmak, biraz da büyük olmaktır. İnsanlık dünyasında, sadelik, iyilik ve doğruluk en güzel büyüklüktür. Kendisini geliştirmiş ve büyüklük unvanını almış kişi, bütün acıları tanır ve bu acılara şikâyetsiz bir şekilde katlanmasını da bilir. Her büyük, dolayısıyla mükemmel insan, büyük olduğunu ama bu büyüklüğün küçüklük olduğunu da görür, düşünür ve bilir.

Sayın Okurlar;

Büyüklük, sadelik, doğallık, gökten zembille inmez. Böyle bir güzelliğe elleri cepte, çiçekli yollardan da gidilmez. Büyüklük, asaletli ve terbiyeli potaların eğitiminden, öğretiminden, tecrübelerinden daha doğrusu beşeri aklın zihinsel düşüncesinden yola çıkar. Yoksa, Anadolu insanının deyimiyle “Kursak, kavurgasını ister.” Misali, avamileşir. İşte bunun için, KÜÇÜK ŞEYLERE LÜZUMUNDAN, GEREĞİNDEN DAHA ÇOK ÖNEM VERENLER, ELİNDEN BÜYÜK İŞLER GELMEYEN BASİTLERDİR. KÜÇÜK İŞLERE TAKILIP KALAN ADAMLAR, BÜYÜK İŞLERİ ZATEN BAŞARAMAZ. Daha doğrusu, basit, cılız, kısır düşünceli insanlar, karmaşık adamdan daha korku vericidirler. Kalp kötüyse, fena ahlakı gizleyemez. Büyüklükte “ahlak” baş tacı edilirken, aynı zamanda cemiyetin de temelini oluşturmuştur. Basit düşünceli olmaktansa yalnız kalmak daha iyidir. Örneğin, büyüklükte “iyilik, güzellik ve doğruluk” nasıl sonsuza kadar giderse, bayağılık ve basitlikte de hırsızın, arsızın, nursuzun, haydutun ömrü billah suç ortaklığı bitmez. Büyük düşünürlerde güçlükler, başarının değerini arttıran süsler olmuştur. Aklını, fikrini güzel çalıştıranlar, zafere doğru yürümüşlerdir. Yani, teşbihte hata olmazsa, “Serseriler, avami düşünenler, şerler ve de seviyesiz cahiller, kendilerini tanıyabilselerdi, bu yaşantıyı isterler miydi?”

Cümleler doğrudur, sen doğru isen

Doğruluk bulunmaz, sen eğri isen

YUNUS EMRE

Sayın Okurlar;

Şu noktayı da gözden kaçırmayalım. BÜYÜKLÜKTE ADALET, NEZAKET, ASALET, FAZİLET, HAK VE HUKUK; BASİTLİKTE İSE TEK KELİMEYLE REZALET EKSİK OLMAZ.