CHP kurultayı öncesi Genel Merkez ve illerinde değişim ve yenilenmeler yapılması açısından kolların sıvandığı gözlemlenmektedir.

Ne var ki! Bolu İlimizin en büyük ilçesi olan Gerede ve Dörtdivan ilçelerinde kongre yapılamamıştır.

Otuz dört bin küsur nüfusu olan Gerede ilçemizde CHP kongresi yapılabilmesi için sadece elli üyesi olması şartı var olduğu için, elli üyesi olmayan en büyük ilçemizde ve Dörtdivan ilçemizde bu yıl (2023 Yılı) kongresi yapılmadı.

Bunun nedenleri düşünüldü mü ve bir araştırma yapılma kararı alındı mı, daha önceleri kaç seçime böyle yetersiz üye sayısı ile gidildi diye haklı olarak soruyor halkımız.

İki bin ile dört bin nüfusu olan ilçelerimizdeki teşkilatlarımızın üyeleri yeterli olabiliyor da bunlardan kat kat büyük nüfuslu ilçelerde nasıl elli kişi üye olarak kaydedilemedi?

Bunun nedenlerini araştırarak soracak olursak, Bolu Eski il Başkanı Kazım Karsu beyefendi zamanındaki il yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olduğu varsayımına ulaşacağız.

Bir önceki ilçe kongresinde CHP aşığı, Gerede’de geçmiş yıllarda uzun süre yöneticilik yapan bir tanıdığım o zaman ki İl başkanına Gerede İlçe teşkilatındaki yönetici bir kişi hakkında bazı olumsuzluklar yayıldığını ve halk arasında aşırı tepkiler uyandıracak gelişmeler yaşandığını anlatarak mutlaka ilçe kongresinde kendisine haber verilmesini ve oluşturduğu yeni yöneticilerin parti teşkilatında yer alması gerektiğini defalarca söylemiş olduğu halde yine de bu kişiye haber vermeden ilçeye giderek iki saatte kongreyi tamamlamışlardır.!

Bu şartlarda böyle bir ortamda neden bu yardımcı teşkilat örgütçüsü kişiye haber verilmeden ilçe seçimine giderek parti menfaatine gelecek olan yardım engellenmiştir.?

O zamanki İl başkanına kimler hangi il yöneticileri baskı yapmıştır?

Bu kişiler 2023 kongrelerinde halen il yönetiminde yer alacaklar mıdır?

CHP yönetici kadroları caka satmak, hava atmak için o mevkide bulunmamalıdır.

Atatürk’ün partisi memleket ve millet için çalışmayı ilke edinen kadrolardan oluşmalıdır.

Parti kadroları içerisinde değişimler yapılmalı, geçmişteki hatalar gözden geçirilmeli ki daha güvenli ve emin bir şekilde seçimlere gidilebilsin.

Bu yılki değişim ve yenilenmelerin öneminin göstergesi olarak Gerede ve Dörtdivan ilçelerimizin yürek yakan başarısızlıkları ve ihmallerini gösterebiliriz.

Her ne kadar geç kalınmış yenilenmeler olsa da önümüzdeki seçimlere daha güvenli daha umutla gidileceği beklenebilir.

Bu değişimler yapılırken çok dikkatli olunması, yıllardır teşkilat içinde çeşitli kademelerde görevli olan partililerin mutlaka değişmeleri yerlerine yeni üyelerin getirilmesi kaçınılmaz bir yenilenme ve değişim hamlesi olacaktır.

Bu değişim ve yenilenmelerin ilk hamlesi parti tüzüğünün ve daha sonra da yıllardır delege olan kişilerin değiştirilmesi ile birlikte yeni delegeler adedinin çoğaltılması şarttır, çünkü eski delegeler yine eski kadroları seçtikleri için hiçbir değişim yapılmadan eski tas eski hamam oluyor.

Bu olumsuzluklar genel merkeze bir uyarı anlamını taşırken bazı uyarılar ve tavsiyeleri de sıralayabiliriz.

CHP genel merkezi idare kurulu yöresel teşkilatlanma görevlisi ile her ilin kendi milletvekilleri arasından bir, milletvekili olmayan illere de o ile en yakın ilinden bir milletvekili seçerek il merkezlerinde çalışmalar ve araştırmalar yapmaları için görevlendirme yapılmalıdır.

Görevlendirilen bu kişiler il ve ilçeler dahil parti teşkilatı ile çalışmaları kontrol ederek verimliliği artıracak hamleleri ortaya koymalıdırlar.

Geçmişte yaşanan duyarsızlığı ve parti içi hizipleri ortadan kaldırmaları şarttır.

2024 Mart Yerel seçimlerine, geçmişte yaşanan hataları, duyarsızlığı, olumsuz davranışları ile parti içi hizipleri tespit ederek disiplinli bir şekilde özverili çalışmalar yapılarak gidilmelidir.