Geçtiğimiz 26 Ağustos 2023 Cumartesi günü Muş’ta  Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümünü kutladıdık. Sultan Alparslan, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Sultan Alparslan, 1071'de gerçekleşen Malazgirt Zaferi sonrasında "Size öyle bir vatan aldım ki ebediyen sizin olacaktır!" demiştir.

 Anadolu’yu bizlere vatan haline getiren tüm şehitlerimizi, gazilerimizi devlet adamlarımızı rahmetle, şükranla yad ediyorum. Kıyamete kadar aynı ruhu taşıyan Alparsan’ın torunlarını Allah bu topraklardan eksik etmesin.

 Malazgirt Zaferi ile önce Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurulmasına ardından aynı inançla Osmanlı devletinin kurulmasına ve muhteşem zaferlerin ve fetihlerin başlamasıns vesile olmuştur.

Kısaca, Malazgirt Muharebesi Türk ve dünya tarihinin önemli dönüm noktalarından birini oluşturur. Bu zafer sonunda, Bizanslılar’ın bütün maddî imkânlarını kullanarak hazırladıkları büyük ordu dağıldığından daha sonraki yıllarda Türkler önemli bir direnişle karşılaşmadan Anadolu içlerine akarak kısa zamanda Ege ve Marmara kıyılarına kadar ilerlemişler ve fethettikleri toprakları vatan  yapmışlardır.

Bu topraklarda bin yıllık varlığımıza ragmen, emperyal güçlerin sürekli olarak dışardan ve içeriden  birliğimize, beraberliğimize saldırılması, Türklerin gittikleri ve feth ettikleri yerlerde adaletle yönetmesinden rahatsız olan Haçlı zihniyetidir.

Dışarıdan saldıran hiç bir güç bu milletden istediğini alamamıştır. Ama bizden gözüküp başkalarının namı hesabına çalışanlar bu asil millete zor zamanlar yaşatmışlardır. Çıkarlarını, menfaatlarini ve istikballerini; vatanın, milletin ve devletin önüne geçiren, milli ve manevi değerleri yok sayanlar asla unutmasınlar ki, bu millet aslına rucu edecektir. Tarihte olduğu gibi, insanlığa ve milli ve manevi değerlere en güzel hizmetleri yine bu millet yapacaktır.

Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet ve gazilerimize sağlıklı uzun ömürler dilerim.

Ali Rıza TAHİROĞLU/DİB. Başkanlık MÜftüsü