Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Davarcıoğlu, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Toplumu kalkındırmak istiyorsak Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek kadının her alanda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur. Bunu başarabilmek için toplumsal cinsiyet eşitliğinin okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklarımızın öğrenim hayatlarında ve toplumun tümünde fiili olarak uygulanması zorunlu hale getirilmelidir” dedi.

5 Dünya Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, yazılı bir mesaj yayınladı.  Davarcıoğlu, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden önce tanındığını vurgulayarak, “Ülkemizde 1930 yılında belediyelere 1933 yılında köy ihtiyar heyeti ve muhtarlıklara 5 Aralık 1934 te de T.B.M.M. seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Ülkemizde nüfusun % 50 sini kadınlar oluşturmasına rağmen 2014 ve 2015 seçimlerinde % 14‘ ü Mecliste; % 10,7’si Belediye Meclis Üyeliğinde; % 4,3 ü İl Genel Meclis Üyeliğinde;  % 3’ü Belediye Başkanlığında, % 1,2’si ise Muhtarlıklarla temsil edilmektedir. Türkiye de Parlamentodaki kadın sayısı 1935’te yapılan seçimlerde % 4,6 oranıyla dünya da 21’inci sırada iken Birleşmiş Milletlerin son verilerine göre kadın Milletvekili oranı %22 iken bizde %14,9 ile ortalamanın altında kalmaktadır. Bu araştırılması gereken bir konudur” dedi.

Kadınlardan daha fazla siyasete ilgi duymalarını ve taşın altına ellerini koymalarını isteyen Davarcıoğlu, şu ifadeleri kaydetti: “Ülkemizde Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre gibi birçok ülkeden önce kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesine rağmen halen daha aktif siyasette yeterince temsil edilmediği bu durumda belki yasal düzenlemeye de gidilmesi gerekebilir. Siyasi parti tüzüklerinde kadınların seçilme hakkı konusunda pozitif ayrımcılık yapılabilir. Atatürk’ün söylediği gibi ‘Toplumu kalkındırmak istiyorsak Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek kadının her alanda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.’ Bunu başarabilmek için toplumsal cinsiyet eşitliğinin okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklarımızın öğrenim hayatlarında ve toplumun tümünde fiili olarak uygulanması zorunlu hale getirilmelidir. Bu vesileyle 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve seçilme hakkımızı kutluyorum. Bunu bize sağlayan başta Atatürk olmak üzere tüm büyüklerimizi sevgiyle, saygıyla ve rahmetle anıyorum.”

Editör: TE Bilisim