Merkez İlçe Demirciler köyünde faaliyet gösteren ve günden güne büyümeye devam eden Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iki ödül birden kazandı.

Özel Haber: Servet Gökçek

Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, iki buçuk yıl aradan sonra artık Dünya genelinde satış yapabilecek konuma geldi. Emine Özdoğan önderliğinde 49 kadın tarafından kurulan kooperatif Kültür Ürünleri Oscar Yarışmasına katılarak Jüri Özel Ödülü ve Kültür Ürünleri Oscar Yarışmasının birincisi oldu.

Tüm kadınlara örnek bir davranış sergileyen Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ödülü kazandıklarını, kooperatifi yerinden görmek ve bilgi almak için il dışından kurum müdürleri, platform başkanları ve üyeleri ziyaret etti. Ziyarete İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan DoğanayYaşama Dokunanalar Platformu Başkanı Murat Çuhadar, İstanbul Federasyonlar Birliği Başkanı İbrahim Biter, kurum müdürleri ve üyeler  de katıldı.

Ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür eden Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Özdoğan, kooperatifin kuruluşundan itibaren geçen süreyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

“FAKAT BURADA TÜYLERİMİZ DİKEN DİKEN OLDU”

Özdoğan’ın sunumu sonrasında Yaşama Dokunanalar Platformu Başkanı Murat Çuhadar, Kültür Ürünleri Oscar Yarışmasının sonuçlarını açıklamak ve kooperatifi görmek için geldiklerini belirterek, “Yaşama Dokunanlar Platformu olarak 2022 yılı Kültür Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirmiş olduğumuz Kültür Ürünleri Oscar Yarışmasının derece bölümünü açıklamak üzere buraya gelmiş bulunmaktayız Sayın Genel Başkanımızla birlikte. 2016 yılından beri sevgili Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Hakan Doğanay beyefendinin de başka şehirlerdeki görevlerinde de yine bu platform içerisinde yine bakanlıkla birlikte yürüttüğümüz projelerde temsil ettiği illerin temsilcisi olarak platformumuzun içerisindeydi. Çok önemli hizmet, çok önemli katkı sağlayarak içindeydi. Sadece yarışmacılarını, bulunduğu şehri içine koyarak değildi ama Bolu’da başka bir şey yaşandı. Görevimizden ötürü Türkiye’de 81 ilde saha çalışması yapıyorduk 2016 yılından beri. Türkiye’de eli öpülesi o üretici kadınların göstermiş olduğu o zorluklar ve yokluklar içerisindeki başarıları alkışlayarak ve gönlümüz kabararak izledik, seyrettik, ödüllendirdik, destek vermeye çalıştık. Fakat burada tüylerimiz diken diken oldu. Şuan belki hayatımdaki en onur duyduğum konuşmayı gerçekleştiriyorum. Emine Özdoğan hanımefendi ve arkadaşlarının tesis etmiş oldukları bu başarı gerçek manada Türkiye’ye tanıtılması gereken, gerçek manada arkasında durulması gereken ve içinde bulunup nefer olarak çalışması gereken örnek bir çalışma türüdür” dedi.

“BENİ DE NEFER OLARAK İŞE ALIRLARSA BENDE BURANIN FAHRİ DANIŞMANI OLMAK İSTİYORUM”

Platform Başkanı Çuhadar,  Türkiye’ye ışık tutabilecek bir örnek davranış sergilediklerini aktararak, “Bolu’da bu köyde Türkiye’ye ışık verebilecek, Türkiye’ye danışma örneğini gösterebilecek, Türkiye’de kadın elinin değdiği uğurlu elleri insanların şefkat ihtiyacı olan yüreklerine değdirecek tesis olarak görüyor ve Sayın Başkandan eğer beni de nefer olarak işe alırlarsa bende buranın fahri danışmanı olarak burayı boynumun borcu yapıp, Türkiye’ye tanımak, Türkiye’ye gezdirmek benim boynumun borcu olsun. 2007 yılında TBMM tarafından verilen Türkiye’nin yaşam koçu unvanını taşıyan bir kardeşinizim ama ne zaman ki biraz önce Emine hanımın sunumunu gördüm, Emine hanımın yaşam basamaklarını büyük bir azimle, farklı farklı alanlarda ama toplumsal menfaat içerikli, nasıl tesis edip çıktığını gördükten sonra ben bu unvanın gerçek taşıyıcısının o ve arkadaşları inanıyorum artık. Yaşama Dokunanlar Platformu olarak 2022 yılının Kültür Ürünleri Oscar Yarışmasının hem Jüri Özel Ödülünü hem de birinciliğinin Bolu’ya hanımeline geldiğini burada ifade etmekten büyük bir onur duyuyorum.  İstanbul’da bulunan 49 şehrimizin federasyon başkanlarıyla birlikte ivedilikle bir araya gelip, buradaki 49 kadın 49 ayrı şehrin federasyon başkanı ve o şehirlerde yapılacak lansman programıyla Emine Özdoğan ve arkadaşlarının belirleyeceği bir tarihte ödüllerini almak üzere ve 49 kadının 49 madalyayı almak üzere İstanbul’dan onları Türkiye’ye alkışlatmaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

“DESTEK VERMEYE SÖZ VERİYORUZ”

Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kendilerini kabul etmeleri doğrultusunda hizmet vermek istediklerini söyleyen Platform Başkanı Çuhadar, “İnsan yaratılış gereği hem noktadır hem kâinattır. Tercihi Allah insana bırakmıştır. İstersen çalışmazsın, istersen üretmezsin, istersen başarmazsın o zaman nokta kalırsın ama istersen azmeder koşarsın. İşte burası gibi kâinat olursun. Benim şuanda bütün hücrelerim buram buram bu insanların kendimi kardeşi, aile bireyi ve evladı olarak görüyorum. Bana Bolu bunu ilk defa hissettirmedi. Bolu’nun sevgili Allah sağlıklı uzun ömür versin Ahmet Baysal amcamız, rahmetli Şerafettin Erbayram büyüğümüz ve bunun gibi çok değerli, kıymetli abilerimiz büyüklerimiz benim yaşantıma dokunuşları olarak benim burada anılarım vardır. Burada çabalarım vardır. Buradan öğrenmiş olduğum çok şey vardır ama bugün katmerlisini öğrendim. Bugün burada değerli misafirlerin de bir dayanışma örneği çerçevesinde, bir dernek bünyesi etrafında onlara destek veren duruşlarını burada görmekle de ayrıca onur duydum.  Yaşama Dokunanlar Platformun 81 ilde hem 51 üniversitenin katılımıyla hem 81 ilinde kanaat önderlerinden oluşan büyük bir grupla var olan bir STK’ydı. Bu STK bundan sonra yaşama dokunanların bütün birimleriyle, kadın örgütlerimizle, gençlik gruplarımızda, çocuk gelişim merkezlerimizde de biz, eğer bizleri kabul ederse biz bunların çatısı altında hizmet vermeye, destek vermeye, üretmeye de devam etmeye söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“HEPİNİZİ AYRI AYRI TEBRİK EDİYORUM”

İstanbul Federasyonlar Birliği Başkanı İbrahim Biter ise Demirciler köyünde böyle bir dayanışmayı burada görmelerinin takdire şayan olduğunu vurgulayarak, “Böyle eli öpülesi insanlara söyleyecek söz bulamıyorum. Sivil toplum kuruluşlarındaki yaşamı ve yaşama dokunan insanlar platformu olarak, biz temelinde Allah rızası, insan sevgisi, hayır duygusu olan, işinden aşından, eşinden bazen de cebinden fedakârlık yapan insanların yaptığı hizmetlerdir. Böyle bir dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde bölgenin kalkınması, o dayanışmayı sağlamak, o bildikleri yapıyı yapabilmek maalesef her yerde mümkün olmuyor. Bunu başarabilen bir başkanı tebrik etmekten, onurlandırmaktan başka söyleyecek söz bulamıyorum. Köy muhtarları da o bölgenin temel taşları. Onlar zaten bir işe el attığı zaman başaramamak mümkün değil. Gerçekten sizin huzurunuzda tebrik ediyorum. Bütün birimlerin bir arada olması gerçekten bu dayanışmayı burada görmek takdire şayandır. Gittiğimiz illerde maalesef bu dayanışmayı, bu birlikteliği göremiyoruz. Belki siyasi etkinlikler olabilir, faktörler olabilir ama sizleri bir arada görmek gerçekten, hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum” dedi.

“SİZLERİ GÖRÜNCE GURUR DUYUYORUM”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde bir kartopu hareketi başlattıklarını anlatarak, “Biliyorsunuz köyler şehirlerin, şehirler ülkelerin, ülkeler dünyanın başlangıcıdır. Onun için başlangıç noktasındayız inşallah. Ben Bolu’ya atandığım günden beri hep aynı kelimeyi, aynı cümleyi kuruyorum. Bu bir kartopu hareketi. Biz kartopu hareketini de Demirciler Köyünden başlattık inşallah. Emine Hanımla tanıştığımda demiştim ki, enerjini sürekli yukarıda tut. Seni çok farklı insanlarla tanıştıracağım dediğimde yüzünde gülümseme vardı ama gülümseme inanıyor mu? inanmıyor mu? diye bilmiyordum. Şimdi inanmış görüyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Sizleri görünce gurur duyuyorum. Ben Kars’ta 11 yıl il müdürlüğü yaptım. Bu kadar gönüllüyü, bu kadar başarılı, gözlerinde enerji olan görmedim. Sizlerde gördüm” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Yaşama Dokunanalar Platformu Başkanı Murat Çuhadar, Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifindeki kadınlar ile toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi. Toplu fotoğraf çekimi bitiminde ziyarete katılan kurum müdürleri, platform başkanları ve üyelerine yöresel ürünlerden kahvaltı ikram edildi.

Editör: TE Bilisim