Bu haftaki ilkyazımda dişlerimiz neden renklenir, bu renklenme nasıl ve hangi yöntemlerle giderilir bundan bahsetmek istiyorum. Dişlerin parlaklığı ve beyazlığı sağlık ve estetik açısından oldukça önemlidir. Estetik kaygıların gittikçe önem kazandığı günümüzde diş beyazlatma ve doğal haline geri döndürme modern diş hekimliğinin önemli konuları haline gelmiştir.
Günümüzde birçok hasta diş renginden memnun değildir. Bu yüzden diş hekimliği kliniklerine sıklıkla başvurmaktadır. Dişlerimizde oluşan renklenmeler iç ve dış kaynaklı renklenmeler olmak üzere ikiye ayrılır. İç kaynaklı renklenmeler antibiyotik kullanımı, dişin travmaya uğraması, kalıtımsal hastalıklar ve genetik faktörlere bağlı oluşurken, dış kaynaklı renklenmeler ise yoğun çay ve kahve tüketimi, sigara kullanımı, içinde renklendirici maddelerin bulunduğu yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle oluşur. Aynı zamanda yaşlanmayla birlikte dişin içinde meydana gelen bazı değişimler ile birlikte diş rengi sararmaya başlar.
Renklenen dişlerimizi beyazlatmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bir kısmı diş hekimi tarafından klinikte uygulanırken, bir kısmı ise hastanın evde kendi uygulayabildiği yöntemlerdir. Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan yöntemlerin başında ofis tipi beyazlatma yöntemi gelir. Beyazlatma ajanının hekim tarafından dişlerin üzerine uygulanıp, belirli süre beklendikten sonra dişler üzerinden uzaklaştırılmasıyla gerçekleştirilir. Klinikte uygulanan yöntem güveli ve hızlı bir yöntemdir. Hastanın diş rengindeki açılma miktarına göre ekstra seanslar da gerektirebilir. Evde hastanın kendi kendine uyguladığı yöntemde ise klinik ortamında hasta ağzından alınan ölçüye göre plak hazırlanır ve beyazlatma ajanı hazırlanan plakla hekimin önerdiği süre boyunca ağızda tutulur. Evde uygulanan yöntemde beyazlatma daha yavaş ve uzun sürede elde edilir. Bu yöntemlerin dışında beyazlatıcı diş macunları da kullanılabilir. Ancak hekim tavsiyesi alınması önemlidir. Çünkü diş macunlarının içeriği birbirinden farklıdır. Her macunun içinde farklı yönde etki eden ve farklı derecelerde dişi aşındıran etken maddeler vardır. Bu macunların uzun süre kullanılması dişlerde madde kaybı ve kalıcı hassasiyet yaratabilir. Bu yüzden 2-3 haftadan fazla kullanılamamalıdır.
İyi bir ağız sağlığı ve hijyen için düzenli diş bakımı yaptırmak önemlidir. 6 ayda bir yapılması önerilen diş taşı temizliği ve polisaj işlemi ile dişlerimizde daha parlak ve temiz bir görünüm elde etmek mümkündür. Bu işlemlerden sonra devam eden diş renklenmeleri için yukarıda bahsettiğim beyazlatma uygulamalarına başvurulabilir. Unutmayın ki ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığından ayrı düşünülemez ve gerekli bakım ve kontrollere ihtiyaç duyar. Herkese sağlık dolu günler dilerim…