Gayrimenkul fiyatları ve kiraları değerlendiren Aydoğdu Grup sahibi Oğuzhan Aydoğdu, “Artan fiyatlarla birlikte 2. el daire satışlarında büyük bir talep var. Özellikle eski binalar bu aralar revaçta. Eski binalara talep arttı” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Ev sahibi olmak ya da arzu ettiği gibi bir evde yaşamak herkesin hayali. Ancak artan maliyetler ve sürekli yükselen kiralar, ev hayallerinin başka bahara ertelenmesine neden oluyor. Gayrimenkul Danışmanı ve Aydoğdu Grup sahibi Oğuzhan Aydoğdu da hayallerini gerçekleştirmek isteyenler için Bolu’da mevcut emlak piyasasına ilişkin bilgilerini paylaştı.

“ESKİ BİNALARA TALEP ARTTI”

Aydoğdu, Sıfır binalardaki fiyat artışlarıyla birlikte 2. El dairelerin ön plana çıktığını belirterek, “Emlak sektörü son günlerde mevsimlerin değişmesi ile birlikte artış göstermeye başladı. İnşaatlarımız şuan devam ediyor. Fiyatlar konusunda ciddi bir yükseliş var. Özellikle maliyetler yükseldi. Demirin, betonun yükselmesi ile birlikte. Bu yükselişte dairelerin fiyatlarına yansıdı. Oldukça yüksek bir fiyat bizleri bekliyor. Faiz oranlarında da beklenen düşüş olmadı. Bu dönemlerde satışlarımızı da etkiliyor. Artan fiyatlarla birlikte 2. El daire satışlarında büyük bir talep var. Özellikle eski binalar bu aralar revaçta. Eski binalara talep arttı. Sıfır dairelerin fiyatı 1 milyonun üzerine çıktı. 3+1 veya 4+1 dairelerden bahsediyorum. 1+1 daire fiyatları bile 350 bin veya 400 bin civarındadır. Haliyle talep eski dairelere arttı” dedi.

“PİYASADA KİRALIK DAİRE YOK

Kiralık daireler konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu aktaran Aydoğdu, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlığa dikkat çekerek, “Kiralık dairelerde yaklaşık birkaç aydır ciddi bir problem var. Özellikle artış oranında kiracılar ve ev sahipleri arasında ciddi problemler çıkıyor. Mal sahipleri senesi dolan kiracıları çıkarıp, yeni kiracılara verme tarafında oluyorlar. Tefe tüfe oranına göre bir artış sağlanıyor ama bu artış yeterli olmuyor. Bundan 1 veya 2 sene önce oturan kiracının kirası gayet uygun kalmış durumda. Kiracılar bu konuda mağdur ama ev sahiplerine de diyecek bir şey yok. Onlarda haliyle haklılar. Her şeyin fiyatı çok yükseldi. Piyasada kiralık daire yok. Ciddi anlamda bu konuda büyük bir problem var. Özellikle bu konuda öğrenciler çok sıkıntı yaşıyor. Eşyalı portföylerimiz azalmış durumda. Açıkçası kiralık daire bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DAHA DA ARTIŞ GÖSTERECEKTİR”

Aydoğdu, ev sahibi olma hayali kuranlara kötü haberi vererek, ilerleyen süreçte fiyatlarda düşüş beklemediğini söyledi:

“Sezon açılıyor. Şuandan itibaren kiralık ve satılık piyasasında biraz hareketlilik sağlanır. Yazın gelmesiyle ve inşaatların yaz mevsiminde devam etmesiyle ve yeni inşaatların başlamasıyla haliyle satışlarda ve kiralık dairelerde bir artış söz olur. Zaten kiralık sezonu Ağustos ve Ekim ayları arsındadır. Bolu’da tayinlere ve atamalara bağlı olarak, birde öğrencinin gidip gelmesine bağlı olarak bir hareketlilik söz konusudur. İlerleyen süreçlerde fiyatların düşeceğini düşünmüyorum. Bu piyasaya bağlı olarak daha da artış gösterecektir. Çok bir düzelme söz konusu olmaz. Bundan sonra da artışlar devam eder. Maliyetlere bağlı olarak.”

“YABANCI YATIRIMCILARIN YATIRIMLARINA DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Yabacı yatırımcıların yatırımlarının devam edeceğini de aktaran Aydoğdu “Yabancı yatırımcıları uzun süredir görmüyorum. Pandeminin başlamasından itibaren 2 yıldır talepler azaldı. Özellikle 4 sene veya 5 sene önce emlak sektörünü yapanlar çok iyi bilir. Biz 2014 yılından bu yana emlak sektöründeyiz. İlk girdiğimiz dönmelerde 2014 ve 2018 yılları arasında çok iyi bir satış söz konusuydu. Özellikle Araplar ve katarlı müşterilerimiz oluyordu. Ciddi bir yatırım vardı. Hastalığın gelmesi ile birlikte yurtdışına yasakları bunu çok etkiledi. Ama bu yıl bir umudumuz var. Yasakların kalkmasıyla birlikte yabancı yatırımcıların yatırımlarına devam edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim