Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, Bolu İl Müftülüğünün her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayı programı kapsamında Enderun Usulü Teravih namazı kılındığını duyurdu.

HABER: ASLI AKIŞ

Ramazan Ayı boyunca çeşitli camilerde namazların farklı makamlarda kıldırılmak suretiyle, ibadeti daha ruhani bir neşve (sevinç) içerisinde kılınmasını sağlamak amacıyla Enderun Usulü Teravih Namazları kılınacak. Enderun Usulü Teravih Namazı Karaçayır Mahallasi Siteler Camii’nde kılınarak başladı.

Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, il müftülüğünde ramazan ayı programı kapsamında Osmanlı geleneğinden bilinen Enderun usulü teravih namazı kıldığına dikkat çekerek; “Çok kıymetli hocalarımız, cami görevlilerimiz, imamlarımız, müezzinlerimiz tarafından her hafta Salı ve Cumartesi günleri Enderun usulü teravih kılınıyor. İlkini Siteler Camimizde, ikincisini de Yeşil Camiinde eda ettik. İnşallah üçüncüsünü de Bilal Habeşi Camiinde kılınacak ve sonuna kadar bu şekilde devam edecek” şeklinde konuştu.

“NE DEMEK ENDERUN USULÜ?”

Enderun Usulü Teravih Namazının nasıl kılındığında dair de bilgi veren Tahiroğlu; “Ne demek Enderun usulü? Sesi güzel hafızlarımız her dört rekatı ayrı bir musiki makamında olmak üzere okuyarak teravih ’iyi kıldırıyorlar. Arada kasideler, ilahilerle beraber son derece keyifli oluyor. Siteler Camimiz doldu taştı. Önümüzdeki kılacağımız camilerde de inşallah öyle olacak.” dedi.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI’NIN ÖZELLİĞİ

İmamın takip edeceği makamlardan her dört rekatta bir Ramazan'ın ruhuna uygun, namazın huşu ve coşkusunu artırmak için dinlenme anlamına gelen tervihalarda, yine eğitimli ve güzel sesli müezzinler tarafından ilahilerin okunması adetine “Cumhur Müezzinliği" denir.

Osmanlıdan günümüze kadar sürdürülen köklü geleneklerden Enderûn Usûlü Teravih öncelikle müezzinin namaz öncesi getirdiği rast kamet ile yatsı namazının Rast makamında kılınır.

Ardından teravih namazının ilk dört rekatı Isfahan makamı, ikinci dört rekâtı Saba makamı, üçüncü dört rekâtı Hüseyni makamı, dördüncü dört rekâtı Eviç makamı son dört rekâtı ise Acemaşiran makamlarında kılınarak tamamlanır. Her dört rekât arası bir sonra gelecek olan dört rekâtın makamında bestelenmiş ramazan ilahileri okunur. İmam son rekâtta mahur makamı'nda selamını verir ardına yine mahur makamında bestelenen salat-ü selam ve segâh, salat-ı ümmiye okunarak teravih namazı tamamlanır.

Vitir namazı ise, ilk iki rekatı hüzzam, son rekatı Karciğar makamında kılınır.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI PROGRAMI

12.04.2022    Salı                Bilal-i Habeşi Camii

 

16.04.2022    Cumartesi     Fatih Camii

 

19.04.2022    Salı                Sümer Camii

 

23.04.2022    Cumartesi     Saygılı Camii

 

26.04.2022    Salı                Paşaköy Eniştebey Camii

Editör: TE Bilisim