Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, İstanbul’da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa’yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci kez bağlayan asma köprüdür.

Uzun süre, Boğaz’ın iki yakası arasındaki ulaşım, vasıtaların feribotla geçirilmesiyle yapılmıştı. Ancak, son zamanlarda vasıta sayısının süratle artması, feribotların kapasitesinin çok üstüne çıkmıştı. Trafik yükünün artması, köprü yapılmasının tek çözüm olduğunu ortaya koydu. 20 Şubat 1970’te ilk köprü olan Boğaziçi Köprüsünün temeli atıldı. 30 Ekim 1973’te bu köprü trafiğe açıldı. Trafiğin sürekli olarak artması ikinci bir köprünün yapılmasını ihtiyaç haline getirdi.

Yapımına 4 Aralık 1985’te başlanılan ve ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39,4 m, denizden yüksekliği 64 m olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 3 Temmuz 1988’de trafiğe açıldı. Köprünün proje hizmetleri İngiliz Freeman, Fox ve Partners firması tarafından yerine getirilmiş, inşaatını ise Japon Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Nippon Kokan K. K. adlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum 125 milyon dolar karşılığında üstlenmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü projesinin temel özellikleri, taşıyıcı kule temellerinin boğazın iki yakasındaki yamaçlara oturması, kulelerin tabliye mesnet düzeyinden başlaması ve tabliyesinin Boğaziçi Köprüsü’ndeki gibi ortotropik, berkitmeli panellerden oluşan aerodinamik enkesitli kapalı kutu biçiminde olmasıdır. Boğaziçi Köprüsü’nden farklı olarak bu köprünün askı kabloları dikey olarak düzenlenmiştir. Bu kablolar çiftli tertiplenmiş olup gerektiğinde bu kablolardan biri kolayca değiştirilebilecektir.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kule temelleri 14 m x 18 m boyutunda ve ortalama 6 m yüksekliğindedir. Ama zemin durumuna göre yer yer kademeli olarak proje kotundan 20 m daha derine inilmiştir. Temellerin üzerinde yüksekliği 14 m’ye varan betonarme kaideler yer almakta ve çelik kuleler bu kaidelerin içine 5 m kadar ankre edilmiş bulunmaktadır.

Köprünün ana bloklarına mesnet oluşturan bu kulelerin yüksekliği, temel betonu üst kotundan başlamak üzere 102,1 m’dir. Kuleler yüksek mukavemetli berkitmeli çelik panellerin birbirine bulonlanarak birleştirilmesiyle 8 kademe halinde monte edilmiştir. Boyutları tabanda 5 m x 4 m, tepede ise 3 m x 4 m’dir. Düşey kuleler birbirlerine ikişer adet yatay kirişle bağlanmış olup, her birinin içinde bakım hizmetleri için bir asansör yerleştirilmiştir.

Köprü, 3 Temmuz 1988'de Başbakan Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır. Köprüden geçen ilk araç Özal'ın resmi otomobili olmuştur.

GEÇMİŞTE KÖPRÜ GİRİŞİMLERİ

Boğaz’ın Anadolu yakası ile Avrupa yakasını birbirine bağlamak için ilk teşebbüs M.Ö. 513 yılında Pers Hükümdarı Dara tarafından yapılmıştır. Dara; seksen bin askerini Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçirmek için, Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarının bulunduğu yer arasına, gemileri yan yana dizdirerek bir köprü gibi kullanmıştır.

Daha sonra, ilk ciddi teşebbüs İkinci Abdülhamit Han tarafından yapılmıştır. İkinci Abdülhamit Hanın hazırlattığı projeye göre, köprü ahşap olacak ve kuleleri bulunacak, üzerinden demiryolu geçecekti. Fakat siyasi hadiseler ve Abdülhamit Hanın tahttan indirilmesi bu projenin gerçekleşmesini önledi.

02 TEMMUZ

1920- İngilizler Mudanya'ya asker çıkarttı. Kıyıdan ateşle karşılık verilmesi üzerine vazgeçtiler.

1920- Yunan kuvvetleri, Erdek ve Bandırma'ya asker çıkarttı.

1932- Birinci Türk Tarih Kurultayı, Atatürk'ün huzurunda Ankara’da toplandı.

1972- Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanı seçildi.

1990- Mina'da şeytan taşlamaya giden hacı adayları tünelde sıkıştı; 609'u Türk, 1426 kişi öldü.

1993- Pir Sultan Abdal Şenlikleri İçin Sivas'ta bulunan yazar ve sanatçıların kaldığı Madımak Oteli, irtica yanlısı bir grup tarafından kuşatılarak ateşe verildi; 37 kişi yanarak ve dumandan öldü.

03 TEMMUZ

1919- Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'a gelişinde sevgi gösterileriyle karşılandı.

1920- Fransızlar, Saimbeyli’yi işgal etti.

1920- Hıyanet-i Vataniye kanununa dayanarak İstiklal Mahkemesi, Damat Ferit Paşa'yı idama mahkûm etti.

1962- Cezayir'deki 132 yıllık Fransız egemenliği sona erdi. Cezayir bağımsızlığını kazandı.

1988- İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açıldı.

2000- Sinema sanatçısı Kemal Sunal, kalp krizi geçirerek vefat etti.

2013- Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah El Sisi yönetime el koydu.

04 TEMMUZ

1776- Amerikan Kongresi, Britanya'dan bağımsızlığını ilan etti.

1830- Fransızlar, Cezayir'i işgal etti.

1920- Yunanlılar, Biga ve Lâpseki’yi işgal etti.

1994- Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu, uğradığı silahlı saldırıda öldü. Suikastı 17 Kasım terör örgütü üstlendi.

1997- Ankara 1 Numaralı DGM'de görülen Sivas davasında savcı, 38 sanık için idam istedi.

05 TEMMUZ

1921- Antalya'yı işgal eden İtalyan güçlerinin son birliği de kentten ayrıldı.

1961- Fransız askerleri Cezayir'de göstericilere ateş açtı; 80 ölü.

1974- Bakanlar Kurulu, haşhaş ekimi yasağını kaldırdı. 7 ilde haşhaş ekimi yapılabilecek. Karar, ABD'nin tepkisine yol açtı. Başbakan Bülent Ecevit, ''Nerede ne ekeceğimize kimse karışamaz'' dedi.

1993- Türkiye'nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller'in oluşturduğu SHP-DYP koalisyon hükümeti, TBMM'den güvenoyu aldı.

2000- Yargıtay, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, TCK'nin 312. maddesinin 2. fıkrasından, 1 yıl hapis cezasına çarptırılması kararını onadı.

2016- Giresun’da bayramlaşma ve bir şehit ailesini ziyarete giden üst düzey askeri personel ile ailelerini taşıyan Sikorsky S-70 tipi askeri helikopter Tohumluk yaylasına düştü. 7 kişi şehit oldu, 8 kişi yaralandı.

06 TEMMUZ

1920- İngilizler İzmit'i işgal etti.

1991- Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman, Muğla'ya atandı.

1993- Erzincan'da Başbağlar köyüne saldıran teröristler, kadın erkek, çocuk demeden 28 vatandaşı öldürdü. Teröristler köyü de ateşe verdi.

2008- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında mahkemeye çıkarılan emekli Orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon tutuklandı.

07 TEMMUZ

1915- İngilizler, Alman Güney Afrikası'nı işgal etti.

1923- İtalya'da, Benito Mussolini muhalefet partilerini feshetti.

1955- Camialtı Tersanesi'nde inşa edilen ilk şilep ''Abidin Daver'' denize indirildi.

1998- Başbakan Mesut Yılmaz'ın gezisi sırasında Makedonya'da, Üsküp yakınlarındaki trafik kazasında, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Milletvekili Şinasi Altıner, Gazeteci Fikret Bila, koruma polisi ve şoför yaralandı. Türk heyetinin otomobiline çarpan otodaki Makedon karı koca öldü.

2005- Londra'da 3 metroya ve 1 otobüse intihar saldırısı düzenlendi. El Kaide'nin üstlendiği intihar saldırılarında 52 kişi öldü.

08 TEMMUZ

1919- Mustafa Kemal, ordudan istifa etti.

1920- Yunanlılar, Bursa'yı işgali etti.

1937- Türkiye ile İran, Irak ve Afganistan arasında Sadabat Paktı imzalandı.

1987- Süper Emeklilik Yasası yürürlüğe girdi.

1993- Özel radyo ile televizyon işletilmesi ve kurulması serbest bırakıldı.

1996- RP-DYP Koalisyon Hükümeti güvenoyu aldı; ''Refahyol'' dönemi başladı.

2018- Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yolcu treni, vagonlarından bir kısmının raydan çıkması sonucu devrildi. 24 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı.