Bolu Belediyesi’ne bağlı Cenaze Hizmetleri biriminde görev yapan gassallar, herkesin korkarak baktığı ölü bedenleri yıkayıp kefenleyerek, defnedilmeye hazır hale getiriyor. Mobil cenaze yıkama aracı ile vefat eden kişilerin evlerine kadar giden gassallar, günde birden fazla cenazeyi son yolculuğu için hazırlıyor.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

 Bolu Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Cenaze Hizmetleri’nde görev yapan gassallardan Nimet Sarıdoğan, Elif Benli ve Nihat Benli, mobil cenaze yıkama aracı ile vefat eden kişilerin evlerine kadar giderek, cenazeyi defnedilmeye hazır hale getiriyor. Yaptıkları mesleğin pandemi süreci ile birlikte daha da zor hale geldiğini ifade eden gassallar, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin cenazelerini yıkarken de yoğun tedbirler alıyorlar.

Günümüzün en tüyler ürpertici mesleklerinden birini icra eden gassallar, zaman zaman çevrelerinden olumsuz tepkiler alsalar da, insanların en acılı günlerinde yanlarında oldukları için kendilerini mutlu hissediyorlar.

 “YAŞLILAR BİZİ GÖRÜNCE ÖLÜMÜ HATIRLAYIP TEDİRGİN OLUYORLAR”

Belediyeye bağlı Cenaze Hizmetleri’nde 20 yıldır gassallık yapan Nimet Sarıdoğan, özellikle yaşlı insanların kendilerini gördüklerinde tedirgin olduğunu ifade ederek, “Kendi isteğimle, bu işi kabul ederek başladım. 20 yıldır da bu işi yapıyorum. Genelde yaşlılarda bir çekingenlik oluyor. Bizi gördüklerinde ölümü hatırlıyorlar galiba, tedirgin oluyorlar. Bu mesleği yaparken hiç korkmadım ama çok zor dönemleri var. Zor mevtalar var. Yaralı olanlar, kaza geçirenler, her çeşidi geliyor. Mümkün olduğu kadar etkisinde kalmamaya çalışıyoruz. Yaptığın işi eve götürürsen evin huzuru da kaçar, senin huzurun da kaçar, psikolojin bozulur” diye konuştu.

“YIKAMA, KEFENLEME VE DEFİNİ KENDİMİZ YAPIYORUZ”

5 yıldır gassallık yapan Cenaze Hizmetleri birimi sorumlusu Nihat Benli ise, cenazenin yıkama işleminden defnedilmesine kadarki sürece ilişkin bilgiler vererek, “Doktor, ölüm belgesini düzenledikten sonra cenaze yakını bize geliyor. Daha sonra bizim hizmet aşamalarımız başlıyor. Cenaze yıkama, kefenleme, şehir dışına gidecekse nakil, şehir içerisinde defnedilecekse mezarların kazımı ve defini belediyemiz tarafından yapmaktayız” dedi.

 “EVİNİN ÖNÜNE KADAR GİDİP CENAZEYİ ARACIMIZDA YIKIYORUZ”

Mobil cenaze yıkama aracı ile vatandaşlara yerinde hizmet verildiğinin altını çizen Benli, “Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek için aldığımız bir araç. Vatandaş evinde vefat ettiyse, evinin önüne kadar gidip, cenazeyi aracımızda yıkayıp, kefenleyip yine aynı şekilde nakil olacaksa hazırlayıp gönderiyoruz. Eğer cenaze saatine kadar bekleyecekse yine evinin önünde yıkayıp tabutta bekletiyoruz” ifadelerini kullandı.

CENAZE NASIL YIKANIR?

Cenazenin yıkanma işlemini tarif eden Nihat Benli, “Cenazeyi yıkamadan önce, niyet ederiz. Sonra kendimiz gusül abdesti aldığımız gibi cenazeye de gusül abdesti aldırırız. Kuru yer kalmayacak şekilde sıcak su ile yıkarız. Sabun ile köpürterek, vücudunu sabunlarız. Daha sonra durularız. 3 defa sabunlayıp su ile durularız ve yıkama işlemini gerçekleştirmiş oluruz” şeklinde konuştu.

 “CENAZELER CANLI İNSANLAR KADAR TEHLİKELİ DEĞİLLER”

5 yıldır yaptığı gassallık mesleğinin önemine değinen Benli, “Gassallık, vatandaşların zor anlarında onlarla beraber olduğumuzu hissettirmek için yaptığımız güzel bir meslek. 5 yıldır gassallık yapıyorum. 15 yıl cami imamlığı yaptım. Daha sonra kurum değiştirerek belediyeye geldim ve defin hizmetlerinde bulunuyorum. Mesleğin zorlukları var ama korkulacak bir durumu yok. Çünkü cenazeler, canlı insanlar kadar tehlikeli değiller” sözlerine yer verdi.

“KORONAVİRÜSTEN VEFAT EDENLER DE İSLAMİ USULLERE UYGUN KEFENLENİYOR”

Nihat Benli, koronavirüsten yaşamını yitiren vatandaşları yıkarken koruyucu tedbirler aldıklarını belirterek, “Virüs, dünyada ve Türkiye’de ortaya çıktıktan sonra Sağlık Bakanlığı’ndan bir yazı geldi. Bu virüsün ne olduğunu kimse bilmiyordu. Önce teyemmüm ile yıkayıp, kefenleyip defin yapılması söylendi. Daha sonra o yazı değiştirildi. Bu işlemin İslami usullere uygun olmadığı, gerekli önlemler alınarak İslami usullere uygun şekilde yıkanıp kefenlenmesinin daha doğru olacağı belirtildi. Biz de o yazıya istinaden tedbirlerimizi aldık. Başımızı da kapatacak halde komple vücudumuza geçirdiğimiz koruyucu tulumlarımız var. N95 dediğimiz, daha koruyucu maske aldık. Siperlik aldık. Ayaklarımıza da koruyucu poşet geçirip, cenazelerimizi İslami usullere uygun şekilde yıkayıp kefenlemesini yapıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim