Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın eşi  Emine Erdoğan himayesinde yürütülen Türkiye'nin yöresel dokumalarını ilk kez bir araya getiren "Türkiye Dokuma Atlası" projesi kapsamında hazırlanan "Dokuma Atlası Sergisi"nde Anadolu'nun miras kumaşları sergileniyor. Bolu’nun  ‘Göynük Tokalı Örtmesi’ de sergide yerini aldı.

HABER: ASLI AKIŞ

Desenleriyle, renkleriyle yaşayan, nefes alan dokumalar sandıklardan çıkarak yeniden hayata karışacak. Türkiye Dokuma Atlası Sergisi çevre dostu kumaşları bir araya getirdi. Anadolu’nun binlerce yılık dokuma hafızasını gün yüzüne çıkaran ve Türkiye’nin yöresel dokumalarını ilk bir araya getiren “Türkiye Dokuma Atlası” projesi hayata geçirildi.

Kumaş dedektifleri iş başında... Tarihin tozlu sayfalarında; softan kutnuya, çatmadan feretikoya unutulmaya yüz tutan dokumaların izini sürüyorlar. Eski resimlerden aşina olduğumuz tüm dokumaların gizlendikleri sandıklardan çıkma zamanı geldi. Neden mi? Organik, doğa dostu giyim talebinin çığ gibi büyüdüğü günümüzde, geçmişten gelen bilge kişiler gibi geziyorlar aramızda ve onlardan öğrenecek çok şey var.

Geleneksel dokuma kültürümüzdeki doğa dostu özellikleri dünyanın ilgisine sunmayı hedefleyen Dokuma Atlası Projesi’nde iki parçadan oluşan, kısa kenarları ve baş üstüne gelen kısmı desenli ve kısa kenarlarında “toka” adı verilen kırmızı püsküller bulunan bir başörtüsü olan Bolu Göynük Tokalı Örtmesi sergideki yerini aldı.

Mutlu ve olumlu duygusal durumlarını ifade etmek için sıcak renklerle nakışlanmış yönünü, üzgün ve olumsuz duygularını ifade etmek için soğuk renklerle nakışlı yönünü kullandıkları Bolu Göynük Tokalı Örtmesi birçok deseni ve motifiyle kadınların ruh hallerini yansıtıyor.

 

 

Editör: TE Bilisim