Gülüş tasarımı hastanın dişlerinde herhangi bir işlem yapılmadan önce hasta için en ideal olan gülüşün kişiye özel olarak planlanması işlemidir. Duruş ve gülüş esnasında dudağın, dişlerin ve çenelerin pozisyonunun kişinin ağız ve çene yapısına, yüz hatlarına göre ideal hale getirilmesine gülüş tasarımı diyoruz.

Gelişen teknoloji ve yapay zeka uygulamaları tıbbın bir çok alanında etkinliğini göstermeye başlamıştır. Diş hekimliğinde, geçmişteki klasik dişlerin yapıldığı bir sisteminin aksine günümüzde kişiye özel dijital planlama sistemine geçiyoruz. Artık dijital planlamalar sayesinde kişinin çene-yüz oranlarını hesaplayarak, altın oran rehberliğinide göz önünde bulundurarak bir gülüş tasarımı yapabiliyoruz. Bu tasarımın en güzel özelliklerinden biri; tedavinin en başında bu tasarımı hem fotoğraf üzerinde hem de üç boyutlu çıktısı ile ağıza aktararak dişlerin nasıl olacağını hastalarımıza gösterebilmektir. Bu sayede tedavi sonrasında sürprizlerin olmadığı, planlaması yapılan tasarımın birebir ağız ortamına aktarılabildiği teknolojik bir sistem kullanıyoruz.

 Yüz- Gülüş Tasarımı nedir?

Yeni nesil teknolojiler ile diş hekimliğinin dünyaya ulaştığı noktada kişiye özel yüz ve gülüş tasarımlarıda yapıyoruz. Yüzümüzün alt 1/3 ‘lük bölümü çok önemli bir alan. Yüz ve gülüş tasarımında artık sadece kişinin dişlerine odaklanmıyoruz. Bu konseptte; Kişinin yüz oranlarına, alt-üst çene ilişkilerine, iskelet ve yumuşak doku desteğine ve dudak çevresindeki dokulara odaklanıyoruz. Tedavi ve planlama öncesi dijital fotoğraf ve videolar çekiyoruz. Kişinin yüz oranları, ten rengi, dudak pozisyonu ve kalınlığı, dişlerin dudak desteği, dişeti görünürlüğü, dudak ile burun arasındaki mesafe, çenenin önde mi arkada mı olduğu, alt yüz yüksekliğinin dişlere oranı gibi kriterlere bakıyoruz. Topladığımız verileri optimize etmek için altın oran verilerini kullanarak bilgisayar ortamında kişiye özel tedavi planı oluşturuyoruz.

Dijital ortamda planlanan gülüş tasarımı, hekim ve hasta tarafından hayal edilen estetik sonuçları bünyesinde barındırırken, sürecin profesyonel ilerlemesini sağlarken hata payını en aza indiriyor.

Gülüş Tasarımı hangi işlemleri kapsar?

Estetik diş hekimliğinde klasik diş tedavilerini içeren tek aşamalı bir tedavi şekli asla yoktur. Çünkü kişinin ihtiyaçlarına göre farklı tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Fazlaca görünen dişetlerinin kesilmesi veya dudağa yönelik operasyonlar, diş eti çekilmesi veya dişeti renklenmesi büyümesi gibi sorunların çözümlenmesi gibi farklı cerrahi müdahaleler gerekebilir. Eksik dişler varsa implant veya köprü tedavisi ile, çapraşık dişlerin ortodontik tedavi ile düzeltilmeside gerekebilmektedir. Akabinde ,dişlere yapılacak estetik işlemler bazen dişleri hiç aşındırmadan yaprak laminalar ile yapılabilirken; fazla madde kaybı ve çürükleri olan dişlerde zirkonyum kuronlar yapmak gerekmektedir. Gülüş tasarımında tüm bu süreç en başından planlanarak ve sürecin başında tedavinin sonucu kişiye demo görsel olarak gösterilebilir.  

Yapılan işlemleri şu şekilde ifade edebiliriz;

Gülüş hattının belirlenmesi ve diş boylarının planlanması

Ayrık dişler için ortodontik tedaviler veya estetik dolgu ya da lamine uygulamaları

Diş eti çekilmesi veya hastalıkları için diş eti tedavileri

Diş renginde istenilen seviyeye ulaşmak için beyazlatma işlemleri

Porselen, lamine veya zirkonyum diş kuron uygulamaları

Dişsel kapanış bozukluğu olanlar için şeffaf plaklarla ya da braketlerle ortodontik tedaviler

Çürük veya kırık dişler için kanal tedavileri ve estetik dolgu uygulamaları

İhtiyaç ve isteklere göre ek majör çene cerrahisi tedavileride (bişektomi, ortognatik cerrahi, genioplasti) gerekebilmektedir.

Uygulama uzun bir süreç midir?

Diş eksikliklerini olduğu durumlarda bile artık aynı gün geçici sabit dişler yapabiliyoruz. Dijital tasarımlar süreci kısaltıyor. Hatta ortodontik tedavilerin sürelerini bile çeşitli minimal cerrahi tekniklerle kısaltabiliyoruz. Estetik diş hekimliği işlemlerinde hastalarımızla beklentilerimizi ve planlamamızı belirledikten sonra dijital tasarım süreci birkaç günde tamamlanıyor.

Hangi diş hekimleri bu uygulamayı yapabilir? Özel bir eğitim gerekiyor mu?

Gülüş tasarım programlarının kullanımını  içeren özel eğitimler mevcut. Ancak ; Gülüş tasarımı kapsamlı müdahaleler gerektirmesi ve özellikli bir tedavi olması sebebiyle çoğunlukla tek bir branşın tamamlayabileceği bir işlem olmamaktadır. Bazen birden fazla diş hekimliği uzmanlığının bir arada çalışması da  gerekebilmektedir.

Bu tedavide bir diğer önemli nokta yalnız hekimin deneyimi bilgisi değil, aynı zamanda birlikte çalıştığı laboratuvar ekibinin ve teknisyeninin de bu donanıma sahip olması gerektiğidir.

Gülüş Tasarımı düşünen hasta adaylarına öneriniz ne olur?

Öncelikle gülüş tasarımı isteyen kişiler hekimleriyle beklentilerini açıkça ifade etmeliler. Beğendikleri gülüşleri, diş renklerini, şekillerini çekinmeden paylaşmalılar.

Tedavinin en başında gülüş tasarımı ile mock-up dediğimiz demo görüntüyü bir uygulama üzerinden mutlaka deneyimlemeliler ve sonucu beklentileri doğrultusunda yorumlamalılar.

Daha sonra hekimlerinin konu hakkında tecrübelerini eğitimlerini deneyimlerini ve yaptığı tedavileri mutlaka değerlendirmeliler.

Unutmayın ; Her gülüş özeldir ve sadece size özeldir. Gülüşünüzü eksik etmeyin.

Sağlıklı gülüşler ve mutlu haftalar diliyorum .

Diş (4)Diş (1)Diş (2)Diş (3)