Bolu-Mudurnulular Derneği’nin eski yönetimi tarafından “Atatürk’ün Göynük ve Bolu Ziyaretleri” dergisi yayımlandı.

Bolu-Mudurnulular Derneği’nin, 2020 yılının Şubat ayı başında yayınlanan 11. bülten çalışmasında ana konu olarak “Atatürk’ün Göynük ve Bolu Ziyaretleri” ele alındı.  Mustafa Kemal Atatürk’ün 1922 yılı Haziran ayında Göynük’e, 1934 yılının Temmuz ayında Bolu’ya yaptığı ziyaretler arşiv belgeleri, birinci el kaynaklar, dönemin basın organlarında yer alan haberler ve dönemin canlı tanıklarının anlatımlarıyla kapsamlı bir şekilde ele alınarak Bolulularla paylaşıldı.

MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN GÖYNÜK ZİYARETİ:

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 1922 Haziran ayı ortalarında yaptığı “Adapazarı-İzmit Gezisi”, askeri ve siyasi amaçlarla gerçekleştirilen önemli bir gezidir.  Bu gezi sırasında, -13 ve 23 Haziran 1922 tarihlerinde- Göynük’e de uğrayan Gazi Mustafa Kemal Paşa, “30 Ağustos Zafer Bayramı” olarak kutladığımız “Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Muharebesi” nin harekât emirlerini, Sarıköy İstasyonu’nda gerçekleştirdiği gizli bir toplantı ile  “Garp Cephesi Kumandanlığı” na bildirmiştir. Bu önemli gezi sırasında,  İtilaf Devletleri ve Yunan işgal kuvvetlerini yanıltmak amacıyla; Büyük Taarruz’un kuzey hatlarından, -Bilecik-Eskişehir bölgesinden- yapılacağı görüntüsüyle askeri tatbikatlar gerçekleştirilmiş, yerli ve yabancı basın mensuplarına bu askeri gösteri ve tatbikatlar izletilmiştir. Aynı zamanda Batı kamuoyuna; “Misak-ı Milli sınırları dâhilindeki yurt topraklarında hiçbir işgal kuvvetinin varlığının kabul edilemeyeceği yönündeki kararlılık” ve “Yurtta ve Dünyada Barış” mesajları verilmiştir... Yine bu gezi sırasında, Mustafa Kemal Paşa’nın, 16 Mayıs 1919’dan beri görüşemediği, İstanbul’da olan annesi Zübeyde Hanım ve kardeşi Makbule Hanım’la Adapazarı’nda buluşarak Ankara’ya geçişleri sağlanmıştır.

CUMHURBAŞKANI ATATÜRK’ÜN BOLU ZİYARETİ:

Cumhurbaşkanı Atatürk’ün, 17 Temmuz 1934 tarihinde gerçekleştirdiği Bolu Ziyareti; “Türk Kadınına Genel Seçimlerde Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması”, “II. Türk Dil Kurultayı’nın Toplantı Hazırlıkları” gibi önemli konuların gündeme getirildiği, 17 Temmuz akşamı Bolu Halkevi’nde gerçekleştirilen “Fikir Sofrası” nda kamuoyu ile tartışıldığı önemli bir ziyaret olmuştur.  Bolu Halkevi’ndeki Fikir Sofrası’nda; Kadınların, Genel Seçimlerde Seçme Seçilme Haklarının tanınması konusunda Bolu Milletvekilleri Falih Rıfkı (Atay) Bey, Şükrü (Gülez) Bey ve İsmail Hakkı (Uzmay) Bey’in kızı Tarihçi ve sosyolog Afet Uzmay ‘ın konuşmaları sonrasında, Bolu Kız Sanayi Mektebi öğretmeni Bahire (Bediz Morova) Hanım da etkili bir konuşma yapmıştır. (Bediz Hanım, 1935 yılı Şubat ayında yapılan Genel Seçimler ile Konya’dan milletvekili seçilmiştir.) Cumhurbaşkanı Atatürk; 16 Haziran 1934 tarihinde Ankara’dan hareketle; Kazan Köyü, Kızılcahamam, Gerede, Reşadiye (Yeniçağa), Bolu güzergâhıyla yaptığı bu gezi sırasında ortaya çıkan ve İngiltere ile Türkiye’yi sıcak savaşın eşiğine getiren “Kuşadası Kanapiçe Koyu Krizi”ni de telefon ve telgraf emirleriyle yönetmiştir.

 

 

 

Editör: TE Bilisim