Bolu Belediye Veteriner İşler Müdürü Koray Kolludemiroğlu hayvanların sahiplendirilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kolludemiroğlu, hayvanları sadece sahiplendirmediklerini, sahiplendirdikten sonra hayvanların durumlarını takip ettiğini belirtti. Hayvan sahiplendirmek isteyen kişilerin her gün saat 11.00 ile 14.00 arasında işlemlerinin yapılandırılabileceğini söyleyen Koray Kolludemiroğlu, hayvanlar ile ilgili sahiplerinin daha kolay bulunması için bir proje de geliştirdiklerini ifade etti.

Haber: Onur KAYNARCALI

Sahipleri tarafından eziyete uğrayan ya da sokağa terkedilen kedi ve köpekler Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğünün çalışmaları ile tedavileri yapıldıktan sonra gerek dernek yönetimi ile gerekse müdürlük bünyesinde sahiplendiriliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Veteriner İşler Müdürü Koray Kolludemiroğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“2008 yılından beri belediyede sahiplendirme rutin olarak devam ediyor. Website’miz aracılığıyla da sahiplendirme sistemimizi geliştirdik. Hayvanlar ile ilgili operasyonlar bittikten sonra ırk özelliklerini de gösteren bir veri tabanımız var. Burada hayvanların resmi bulunuyor. Burada görüp beğenenler bizi arıyor ve her gün saat 11:00 ile 14:00 arasında sahiplendirme işlemini tamamlıyoruz.”

“Dernek ile iletişim halinde kalıp, hayvanları takip ediyoruz”

“Sahiplendirme yaparken çocuklarının hayvan sevgisi ile tanışmasını istemeleri, velilerin de daha duyarlı hale gelmesine sebep oluyor. Sahiplendirdiğimiz hayvanların bakımı anne ve babaları tarafından oluyor. Beslenme şartları, aşıları nasıl olur ve sağlığına nasıl dikkat edilir gibi konularda bizler sahiplendirme yaptıktan sonra bile ailelere destek oluyoruz. Sahiplendirilen hayvanların sağlığı da en az veliler kadar bizler de önemli. Belediye olarak bizler de sahiplendirdiğimiz hayvanları takip ediyor, herhangi bir düzensizlikte hayvanları geri alıyoruz. Bolu hayvanları koruma derneğindekiler ile de sürekli iletişim halinde kalıp, hayvanları buradan da takip ediyor, onların da talepleri doğrultusunda hareket ediyoruz.”

“İguanasından hamstera…”

Evcil olan hayvanların yanında bazı egzotik hayvanların da sahiplendirilebileceğini söyleyen Kolludemiroğlu; “Evcil bütün hayvanlar sahiplendirilebilir. Bunların yanında egzotik hayvanlar da sahiplendirilebilir. İguanasından hamstera kadar egzotik hayvanlar da sahiplendiriliyor. Kediler ve köpekler talep olarak birçok kişinin sahiplendirmek istediği hayvanlar. Koyun, keçi gibi hayvanların da bakımını bizler üstleniyoruz. Şuan barınağımızda köpeklerin yanı sıra keçilerimiz de bulunuyor. Onları da hayvan sevgisinde kullanmayı düşünüyoruz proje kapsamında. Çocuklarımızı buraya getirip onları sevmelerini sağlayacağız.” dedi.

2017’de 89 tane sahiplendirme

Belediye olarak 2017 yılında 89 sahiplendirme yaptıklarını ifade eden Koray Kolludemiroğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “2017 yılı içerisinde 89 tane sahiplendirme yapıldı. Sahiplendirme işlemini de seçerek yapıyoruz. Evde tek kalanlar ve bahçeli evi olanlar koruma amaçlı, bekçi amaçlı hayvan alıyorlar. Kimisi de cana yakın olsun, çocuklarımız hayvan sevgisini anlasın ya da sosyalleşelim diye alıyorlar. Geçen sene 220 hayvanımızı sahiplendirdik. Sayımızı arttırmamız gerekiyor. Bu projede websitemize biz hayvanların resimlerini yüklüyoruz. Vatandaşlarımıza daha çok hayvan sahiplendirmek istiyoruz.  Onlara yuva olsun, sosyalleşsinler ve hayvan sevgisini kazansınlar istiyoruz.”

“Yeni bir sistem ile başıboş bırakılan hayvanların sahiplerini bulacağız”

“Belediye başkanımız sahiplendirme kısmına çok önem veriyor çünkü hayvan sahipleri hayvanlarını başıboş bırakıyorlar. Başıboş bıraktığı zaman onları kazaya ve her türlü tehlikeye açık duruma getiriyor. Bunun önüne geçtiğimiz zaman hayvan sahiplerinin hayvanlarını tasması ile gezdirmesi ve onun sorumluluğunu alması gerçekten en önemli kısım. Bu kapsam biz diğer bir projemize başlıyoruz. Bu projemiz ile hayvanların kayıt altına alınmasını amaçlıyoruz. Bunu da mikroçip ile sağlıyoruz. Hayvanların ense bölgesinden enjektör ile deri altına yerleştiriyoruz ve hayvan sahibinin bilgilerini de bu çipe yerleştiriyoruz. Bu hayvan ileride başıboş kaldıysa ekiplerimiz tarafından yakalandığında, basit bir barkod okuyucu ile okuduğumuzda hayvan sahibine ait bilgiler ekrana geliyor ve biz bu kişi ile iletişime geçiyoruz. Gerektiğinde başıboş bırakılan hayvanı olumsuz yönde etkileyecek, kazalara sebebiyet vermiş veya boş kaldı ise biz buna cezai müeyyide uygulayarak daha sorumlu hale getirip, hayvanları başıboş bırakmamalarını sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim