Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Yılmaz, çocuklarda özellikle mevsim geçişlerinde görülen nezle ile koronavirüs belirtilerinin sıklıkla karıştırıldığını belirterek, “Şu dönemde görülen nezle vakaları ile koronavirüs vakaları birbirine karışıyor. Koronavirüs vakaları, gelen çocuklarda daha çok gribal semptomlar; ağır kas ağrıları, yüksek ateş ve burun akıntısı. Nezle durumlarında ise burun akıntısı, ateş, geniz akıntısı ve öksürük ile gelen semptomlar oluyor. Bunun ayrımını bu şekilde yapabiliriz” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Yılmaz, çocuklarda özellikle mevsim geçişlerinde görülen nezle ve koronavirüs vakalarının birbirine karıştırılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Mevsim geçişlerinde alerji vakalarının da sıkça görüldüğüne işaret eden Yılmaz, çocuklarda alerji şüphesi görülmesi halinde alerji testi yaptırılmasının gerekli olduğunu kaydetti.

“AİLELER TEDİRGİN OLMASINLAR”

Şu dönemde sıkça görülen nezle vakalarının belirtilerinden söz eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Yılmaz, “Şu dönem çok sık görülen hastalıklar var. Koronavirüsle de karıştırılıyor. Aileler bize; “Acaba çocuğum koronavirüs mü geçiriyor?” diye çok sık geliyor. Mevsim geçişinden de kaynaklı olmak kaydıyla, en fazla görülen; nezle vakaları. Bunlar genellikle hafif seyirli; burun tıkanıklığı, geniz akıntısına bağlı öksürük, çok yüksek olmamak kaydıyla ateş görülebilir. Aileler bu konuda tedirgin olmasınlar, bulaştırıcılığı fazla ama yine de hafif semptomlarla geçen bir hastalık” diye konuştu.

“ÇOCUKLARDA KORONAVİRÜS VAKASI ÇOK FAZLA GELMEDİ”

Yılmaz, koronavirüs belirtilerinin nezleye göre daha hafif seyrettiğinin altını çizerek, “Koronavirüs ise çocuklarda daha farklı görülüyor. Şiddetli ateş, karın ağrısı, kusma belirtileri görülüyor. Vakalar daha çok gribal enfeksiyon, ağır grip vakası gibi geliyordu. Şu dönem bunları çok fazla görmüyoruz. Vaka sayıları artsa da, çocuklarda koronavirüs vakası çok fazla gelmedi. Ancak, şüpheli vaka ya da temas öyküsü varsa, kesinlikle koronavirüs testi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“EV İÇİ ALERJENLERE DİKKAT ETMEMİZ LAZIM”

Mevsim geçişlerinde yaşanan alerji vakalarında dikkat edilmesi gerekenleri değinen Dr. İlker Yılmaz, “Mevsim geçişi olması nedeniyle, mevsimsel alerjik vakalar da gelmekte. Bunun için ev içi alerjenlere dikkat etmemiz lazım. Bunlar; ev tozu, küf, mantar olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde özellikle nemli kalan, hava almayan odalarda küf, mantar oluşabilir. Bu yüzden küf-mantar alerjenleri çok gelmekte. Yine mevsim geçişlerine bağlı olarak çayır, çimen alerjileri fazla. Bunlara da dikkat etmek lazım” sözlerini kullandı.

 BOLU’DA ÇOK FAZLA YABANCI OT ALERJİLERİ GELİYOR”

Yılmaz, son olarak Bolu’da yabancı ot alerjisi vakalarının sıkça görüldüğünün altını çizerek, “Bolu’da çok fazla yabancı ot alerjileri geliyor. Bahçelerdeki ıhlamur, kestane ağaçlarının polen alerjileri geliyor. Bu yönden vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer alerji ile ilgili şüphemiz varsa, anne-babada ‘Atopi’ dediğimiz alerjiye yatkınlık varsa, buna bağlı çocuklarda da benzer şikâyetler olduğunda bize başvurabilirler. Alerji testi yaptırabiliriz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim