Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı Fikren Özen, Bolu Tarım Kredi Kooperatifi’nin 2020 yılında dane mısır alım fiyatlarını yükselterek, Bolu çiftçisinin daha fazla kazanç sağladığını söyledi. Bolu’da, patatese alternatif olarak Bolu çiftçisine önerilen dane mısır üretiminin giderek artacağını ifade eden Özen, Bolu kamuoyunda “muhtarların tane mısır üretiminden memnun olmadığı” söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı Fikren Özen, “muhtarların çiftçinin dane mısır üretiminden memnun olmadığı” yönünde Bolu kamuoyunda konuşulan söylentilere açıklık getirdi. Bolu çiftçisinin 2020 yılında 8 bin ton civarında dane mısır üretimi yaptığını söyleyen Özen, alım fiyatlarını yükselterek 4 bin ton alım yapan Bolu Tarım Kredi Kooperatifine de teşekkür etti.

Bolu çiftçisinin patates üretimine alternatif olarak önerilen dane mısır üretimini benimsediğini söyleyen Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Özen, “Muhtarlar Derneği olarak, 2020 yılında Bolu’da Tarım Kredi Kooperatifimizin yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür açıklaması yapmak istedik. Bolumuzda bildiğiniz gibi 70’li yıllardan bu yana kaliteli patates tohumu yetiştiriciliği yapılmaktadır. O yıllardan bu yıllara Türkiye’de, 50’nin üzerinde şehrimizin patates yetiştirildiği yapılır. Günümüzde patates arz talep doğrultusunda fazla üretiliyor ve çok masraflı bir iş olduğundan üreticilerimiz çok para kazanamaz oldu. Alternatif ürünler olarak da dane mısır çiftçilerimize önerildi. Çiftçilerimiz ise dane mısırı benimsediler.2020 yılında Bolu’da 8 bin ton civarında dane mısır üretilmişti. Bolu Tarım Kooperatifi, bunun 4 bin tonunun alım işlemlerini yapmıştır. 1200 TL den başlayan fiyatları 1800 TL ‘ye çıkartılarak Bolu çiftçisinin daha çok kazanç sağlamasına önderlik etmiştir. Bu sebepten dolayı Bolu Tarım Kredi Kooperatifi yöneticilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

“BOLU ÇİFTÇİSİ TANE MISIR ÜRETİMİNDEN MEMNUN”

Kamuoyunda konuşulanların aksine Bolu çiftçisinin dane mısır üretiminden memnun olduğunu dile getiren Başkan Fikret Özen, dane mısır üretiminin Bolu’da giderecek artacağını belirterek, “Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları çiftçi kuruluşlarıdır. Yaptıkları çalışmalar da çiftçinin ve köylünün lehine olmalıdır. Kooperatif yöneticileri bazen de eleştirilere maruz kalmışlardır. Biz halkımıza, çiftçimize, köylümüze hizmet eden bürokrat olsun, müdür olsun, siyasetçi olsun her zaman yanlarında olduğumuzu, onları desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Alternatif ürün bazında üretim yapan, 2020 yılında dane mısır yetiştiren üreticilerimizle yaptığımız konuşmalar, sohbetler sırasında mısırın patatesten daha karlı olduğunu, daha az işçilik sarf ederek üretim yaptıklarını ve bundan memnuniyetlerini dile getirdiler. Bundan sonrada dane mısır üretimi ilimizde artacaktır. Daha da farklı alternatifler ürünler bulunarak çiftçimizin daha kazançlı çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Gönlümüzün arzu ettiği budur” şeklinde konuştu.

“PANDEMİDEN ETKİLENEMEN TEK SEKTÖR TARIM SEKTÖRÜDÜR”

Birçok sektörün sekteye uğradığı pandemi sürecinde, devlet destekleri ile tarımın öne çıktığını ifade eden Özen, “Çünkü son zamanlarda hepinizin bildiği gibi Covid-19 süreci dâhilinde Bolu; tarım kenti mi, turizm kenti mi, sanayii kenti mi olsun diye konuşuluyor.  Şehrimizde turizm durma noktasına geldi. Sanayimiz %50 üretimini durdu. Araba fiyatları %100 artış gösterdi. Ama tarım sektörü hiçbir zaman yavaşlamadı. Çünkü devletimiz daha fazla destek vererek tarımın hızlı bir şekilde çalışarak, daha fazla üreterek, ülke ekonomimize katkıda bulunması aşamasında çalışmalar yaptı. Tarım bir kez daha ön plana çıkmıştır. Yasak getirilmeyen tek sektör tarım sektörüdür. Tarım arazilerimizin kıymetini çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Ben tarıma destek veren çiftçinin, köylünün daha çok kazanmasına destek veren herkese teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

“HİÇBİR MUHTAR BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPMAZ”

Son olarak, Bolu kamuoyunda “muhtarların tane mısır üretiminden rahatsız olduğu” söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Özen, “Tarım Kredi Kooperatifi yöneticilerine ve müdürümüze tam destek veriyoruz. Yapılan eleştirileri doğru bulmuyoruz. Çünkü 47 yerleşim olan köy ve mahalleden ortağı bulunan bu kooperatifin binden fazla üyesi bulunmaktadır. Hiçbir köy muhtarından ya da üyelerimizden biri gelip de Tarım Kredi Kooperatifinden rahatsız olduğunu, fiyatlarının yükseldiğini, az para kazandığını söylemediler. “Muhtarlar durumdan rahatsız” gibisinden açıklamalar duyuyoruz. Hiçbir muhtar arkadaşımın “benim çiftçim 1200 liradan 1800 liraya kadar çıkan dane mısırdan hiç para kazanmadı” şeklinde bir açıklaması olmamıştır. Muhtar, köylünün kazandığı paradan rahatsız olmaz. Böyle bir açıklama da yapamaz. Yapmayacağına da inanıyorum. Biz muhtarlar üzerinden hiç kimsenin açıklama yapmasını istemiyoruz. İlimizin tarım konusunda çok şanslı olduğuna inanıyorum. Tarım orman bakan yardımcımız Sayın Fatih Metin’de ilimiz için büyük bir şanstır.  Kendisine Bolu’ya verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Bolu Muhtarlar Derneği olarak Bolu için çalışan, köylümüz için çalışan, çiftçimiz için çalışan herkesin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim