Ekonomik sorunlara ilişkin vatandaşın dile getirdiklerini aktaran CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, “İnsanlar asgari ücretin bugün geçinme anlamında çok gerçekçi bir rakam olmadığını yaşayarak hissediyor” dedi.

Haber: Aslı Akış – Oğuzhan Eke

Pandemi kurallarının esnetilmesiyle beraber, siyasi partiler de çalışmalarına hız verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Örgütü de bu kapsamda vatandaşlarla bir araya geliyor. CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu çalışmalar kapsamında tespit ettikleri sorunları anlattı.

“YAŞAMIN HER ALANINDA BÜYÜK SIKINTILAR VAR”

Yaptıkları çalışmalar kapsamında, ekonomik olarak yaşamın her bölümünde sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatan İlçe Başkanı Türkoğlu, “Pandemiyle ilgili kısıtlamalar kalktıktan sonra, İl Başkanı’mız Sayın Hüseyin Kazım Karsu’nun talimatıyla aşağı yukarı 2 aydır, ortalama haftada 5 gün bazen 6 gün saha çalışması yapıyoruz. Çalışmalarımız 1 hafta önceden planlanıyor. Belli bir koordinasyonla gidiyoruz. İl, İlçe, Gençlik ve Kadın Kolları partimiz bir bütün olarak sahada hem esnafımızı hem vatandaşımı hem de üyelerimi ziyaret ederek; gündemi tutmaya, gündemle ilgili politikalar geliştirmeye çalışıyoruz. Tabi Dünya çok zor bir süreçten geçiyor. Pandemi öncesi süreç ve pandemi sonrası süreçte herkesin hayatında çok büyük farklılıklar var. Hem esnafımızın hem sanayicimizin hem ev kadınlarımızın, yaşamın her alanında büyük sıkıntılar var. Tabi bunların temeli ekonomik, Ekonomik sıkıntılar had safhada” dedi.

“İNSANLAR GELECEK GÜNLERLE İLGİLİ KAYGILI”

Vatandaşın tekrar kısıtlamalara gidilmesiyle ilgili kaygıları olduğuna dikkat çeken Başkan Türkoğlu, “Pandemiden önce ziyaret ettiğimizde esnafımızı, insanımız genel olarak daha iyi bir tablo çiziyordu. Herkes kendi yağında kavruluyor, iyi kötü geçimini sağlayabiliyordu. Ama pandemiden sonra kısıtlamaların kısmen kalkmasıyla yaptığımız ziyaretlerde şöyle bir durum söz konusu; İnsanlar gelecek günlerle ilgili kaygılı. Esnaf şu an restoranının, kafesinin açık olduğunu ya da sanayide araç tamir eden insanın kısmen işlerini hareketli olduğunu söylese de en büyük kaygısı sonbahar ve kış döneminde bu salgından kaynaklı kısıtlamalara gidilmesi. Tekrar ekonomik bir dar boğaza girilmesiyle ilgili kaygılarını ifade ediyorlar” diye konuştu.

“İNSANLAR ASGARİ ÜCRETİN GERÇEKÇİ BİR RAKAM OLMADIĞINI YAŞAYARAK HİSSEDİYOR”

Gıda enflasyonundaki yüksekliğe dikkat çeken Türkoğlu, asgari ücretin yetersizliğine değinerek, “Kendi dilleriyle, ‘Önümüzü görememe’, ‘Gelecekte neyle karşılaşacağımızı kestirememe’ durumu söz konusu. Bunun dışında ciddi anlamda bir enflasyon söz konusu. Yani markete girdiğimiz zaten, zaten bunu hepimiz çok et bir şekilde ifade edebiliyoruz. En temel ihtiyaç malzemelerinden tutun, özel tüketim olarak adlandırdığımız her şeyin fiyatı ciddi anlamda artmış durumda. 5 kilogram bir yağın, 1 kilogram bir çay paketinin rakamı neredeyse 50 liraları, yağın fiyatı neredeyse 100 liraları görmüş durumda. Doğal olarak insanlar asgari ücretin bugün geçinme anlamında çok gerçekçi bir rakam olmadığını yaşayarak hissediyor” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZ GEZEN GENÇLERİMİZİN BANKLARDA OTURDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Gençlerdeki işsizliğe ilişkin de açıklama yapan Türkoğlu, “Gençlerimizde çok çok büyük bir sıkıntı var. Dolaştığımız zaman işsiz gezen gençlerimizin sokaklarda, caddelerde, banklarda oturduğunu görüyoruz. Hepsinin işle ilgili kaygıları var. Bırakın artık Üniversite mezunu gençlerimizi, mezun olduğunu alanda iş bulmasını asgari ücretle bile, en azından bedensel olarak biraz daha az yorulabilecekleri bir iş bulmaları bile çok zor. Genel olarak bir mutsuzluk, huzursuzluk havası var. Bunun çözümü gene siyasilere düşüyor” kelimelerini kullandı.

“YILLARDIR VERGİ VEREN ESNAFIMIZA 2 YIL BAKABİLİR OLMAMIZ LAZIM”

Pandemi nedeniyle zor durumda kalan esnafın yeterli yardımı alamadığını belirten Türkoğlu, “Dünya ortalama 100 yılda bir bu tür salgın ve sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Gelişme ülkeler, güçlü devletler bu süreçte yurttaşına daha çabuk sahip çıkıyor. Yaşam enerjisini düşürmemek için bütün kaynaklarını kullanıyor. İnsan odaklı hizmetler yapıyor. Bizlerin de ülke olarak vatandaşımıza her şeyin en iyisini hak eden vatandaşımıza bu kaynakları aktarmamız lazım. Yıllardır vergi veren esnafımıza 1 yıl 2 yıl bakabilir olmamız lazım.  Adil bir şekilde dağıtılması lazım. Yaptığımız saha çalışmalarında bunun çok da böyle olmadığını görüyoruz. Verilen yardımları, ekonomik destekler alt başlıklar halinde öyle düzenlenmiş ki sanki belli bir adresi, belli bir kesimi tarif ediyor gibi siyasetle uğraşmayan veyahut da bu güne kadar sadece işine gidip gelişmiş orta sınıf esnafımız bu desteklerden faydalanamıyor” şeklinde konuştu.

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Vatandaşlar tarafından kendilerine iletilen sorunların çözümü noktasında, irtibatlar sağladıklarına işaret eden Türkoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Bu yüzden bizden insanlarımızın zor gününde, her ne kadar seçim sürecini yaşamasak da yanlarında olmak adına, sahada bulunup saha çalışması yapıp onlarla dertleşiyoruz. Yapabilecek bir şey carsa çözüm odaklı… En azından kısmen şu an Bolu’da icranın başında olan belediyedeki yetkili arkadaşlarımıza ileterek sorunların çözümü noktasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız bu emvalde devam edecek, parti olarak önümüzdeki yıl erken seçim beklentimiz var. Çalışmalarımıza eğer pandemi süreciyle ilgili yeni kısıtlamalar gelmezse, arttırarak devam ettirmeyi düşünüyoruz.”

Editör: TE Bilisim