İl Genel Meclisi Mart Ayı toplantıları devam ediyor. Toplantıların Perşembe günü gerçekleşen oturumunda 4 madde görüşülerek karara bağlandı. Meclise verilen bir önerge görüşülmek üzere komisyona havale edildi.

 Haber: Ömer ÇETİNASLAN

İl Genel Meclisi Mart Ayı toplantıları, Yaşar Yüceer Başkanlığında devam ediyor. Toplantıların Perşembe günü gerçekleşen oturumunda, Göynük ilçesi Çeşme Mahallesi İnkaya mevkiinde bulunan Q:1.00 lt/sn. debilik kaynak suyunun Q=0,25 lt/sn.’lik kısmının kira süresi 01.02.2021 tarihinde kira süresi sona erdiğinden, kiracı tarafından 25 yıl müddetle kiralama talebinde bulunulduğundan, kira süresinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonundan gelen raporlar görüşülerek, söz konusu kaynak suyunun 5 yıl süre ile kiraya verilmesi kararı alındı.

Toplantının bir sonraki gündem maddesi gereği Merkez İlçe Kartalkaya kayak merkezinde bulunan Q:3.00 lt/sn.lik su içme ve kullanma suyu olarak Kartal Otel Turizm Tic. San. A.Ş.’ne kiralanmış olup, kira süresi 01.03.2021 tarihinde sona ereceğinden, yeniden kiralama talebine istinaden kira süresinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonundan gelen raporlar görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Toplantıda, İl Özel İdaresi hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 adet taşıt alınması talebi, oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Gündem maddelerinin ardından meclise sunulan önerge doğrultusunda, Seben Köye Yönelik Hizmetlerde kullanılmak üzere toplam 125 bin TL ödeneğin Seben Köylere Hizmet Götürme Birliği hesaplarına aktarılması talebi, oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Toplantıda, CHP’li meclis üyelerinin İl Genel Meclisi’ne vermiş olduğu önerge doğrultusunda; Merkez ilçe Karacasu beldesinin termal turizm alanı dışına çıkartılması ile ilgili Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonundan gelen rapor görüşüldü.

Rapor doğrultusunda meclise bilgi veren AK Parti Gerede İl Genel Meclis Üyesi, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Üzeyir Ercivan, “Karacasu Termal Turizm alanı, Cumhurbaşkanlığı kararı ile yeniden düzenlenmiş, bölge daraltılmıştır. Bölgenin mevcut alanı 38 bin 848 hektardır. Karara göre; daraltılan bölgede bulunan Taşoluk, Hıdırşeyhler, Çampınar, Sultan, Mesciler, Çamyayla ve Demirciler köyleri ile bu köylerin özel mülkiyete tabii tarım arazileri, Karacasu yolunun doğu ve batısında bulunan Büyükberk köyünün tarım arazileri, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve Narven Tesisleri, bölge sınırının dışına çıkarılmıştır. Ancak burada bulunan Karacasu termal turizm ve tesis yatırım alanları; Termal Otel, Büyük Otel, Büyük Kaplıca ve Küçük Kaplıca, Fizik Tedavi Hastanesi ile şuan yapımı devam eden 500 yataklı otel, turizm alanı içindedir” diye konuştu.

“KARAR KARACASU HALKININ TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA ALINDI”

Turizm alanı sınırlarının daraltılmasının bölgede yaşayan halkın talepleri doğrultusunda yapıldığına dikkat çeken Ercivan, “Bu bölgenin daraltılması kararının gerekçesi ile ilgili de araştırma yaptık. Turizm alanı dışına çıkarılan yerlerin özel mülkiyet alanı olması; tarım, hayvancılık ve konut yapımı ile ilgili o bölgede yaşayan insanların sıkıntı yaşaması. Dolayısıyla bu insanların talepleri bakanlığa gittiği için söz konusu bölgelerin turizm alanı dışına çıkarılması, bakanlık tarafından uygun görülmüş” şeklinde konuştu.

“TURİZM ALANI DARALTILAN BAŞKA İLLER DE VAR”

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Karacasu Turizm Bölgesi dışında, sınırları daraltılan birçok yer olduğunun örneklerini sıralayan Ercivan, “Narven tesisleri de, şirket ve şirket ortakları özel mülkiyet kapsamında tutulduğu için bu alan da turizm alanı dışına çıkarılmıştır. Komisyon olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda; sadece Bolu Karacasu değil, ülkemizde turizm kapsamı dışına çıkarılan birçok yer var. Giresun Aksu, Manisa Demirci, Manisa Kula, Sakarya Akyazı Kuzu, Nevşehir Kozaklı Termal Turizm Merkezleri de turizm alanı dışına çıkarılmış” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE 3 EVDEN EMLAK VERGİSİ ALACAK DİYE BURALARI YOK MU SAYACAĞIZ?”

Ercivan’ın ardından söz alan CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, Bolu’ya yüksek oranda istihdam sağlayan Narven Termal Kasaba’nın turizm alanı dışında bırakılmasına tepki göstererek, “Kötü örnek, örnek teşkil etmez. Turizm teşvik alanından çıkarılmış yerler örnek gösterilerek anlatılmaya çalışılıyor. Bolu’nun turizm kenti olup olmayacağı kararını hala vermiş değiliz. Narven alandan çıkartıldı. Günde 7 bin 500 kişinin girdiği Narven’i yok sayıyoruz. Orada 51 dönüm bir arazi var, ORÜS var, buraları turizm alanından çıkarıyorsunuz. İnsanlar buralara yatırım yapacaklar. Narven’de yaklaşık 300 kişiden fazla doğrudan insan çalışıyor. Belki de 500 kişi. Biz istihdam sağlayıp, Bolu’nun yarınlarını inşa edecek miyiz? Yoksa 3 tane ev yapılacak diye, belediye 3 evden emlak vergisi alacak diye buraları yok mu sayacağız?” sözlerine yer verdi.

“TURİZM SINIRLARI DIŞINA ÇIKARMAKLA NARVEN KAPANMAZ”

Konu ile ilgili son olarak konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, alınan kararın Narven Termal Kasaba’nın akıbetini etkilemediğinin altını çizerek, “Bölge, 2015 yılında, 51 bin hektarlık Turizm Gelişim Alanı olarak belirlendiğinde, bazı kesimler bölgenin turizm alanı ilan edilmesinin Bolu’ya ihanet olduğunu ifade ettiler. 5 yıl boyunca mücadele ettiler, dava açıldı ve son olarak kararın yanlış olduğu anlaşıldı. Tamamen iyi niyetli ve mantıklı düşüncelerle, tarım ve orman alanları göz önünde bulundurularak, özel mülkiyet haklarını korumak ve bölge insanların beklentilerine cevap vermek amacıyla alan daraltıldı. Burada en önemli konu; Narven Termal Kasaba. Hakikaten burası dikkat çekici. Öncelikle; Turizm Gelişim Alanı sınırları dışına çıkarmakla Narven kapatılmayacak. Bu insanlar işsiz mi kalacak? Hayır. Burası zaten termal alan olarak ruhsatlandırılmış ve Turizm Bakanlığı’na işlenmiş. Teşvikleri ve yatırımları devam etmekte. Eğer Narven’in Turizm Gelişim Alanı sınırları içine alınması şirketin menfaati doğrultusunda ise İl Kültür Turizm Müdürlüğü vasıtasıyla süreçler başlatılarak nasıl daraltıldıysa, tekrar turizm alanına rahatlıkla alınabilir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim