Suyun bilinçli kullanılması ve israf edilmemesine ilişkin uyarıların yapıldığı bu günlerde su sadece insanlar için değil, yaşayan bütün canlılar için en önemli yaşam kaynaklarından biri. Bolu’nun birçok mahallesinde bulunan bazı çeşmelerin suyunun sürekli olarak boşa akması ise dikkat çekici.

Özel Haber: Aslı Akış

Borazanlar Mahallesi Borazanlar cami önünde bulunan ve vatandaşların su ihtiyaçlarını karşılayan iki çeşme aslında iki farkı gözler önüne seriyor. Biri açılır kapanır sistem ile örnek olurken bir diğeri ise boşa akmaya devam ediyor. Araç ve halı yıkamanın yasak olduğu çeşmelerde içme ve kullanma suyu ihtiyacında ise tehlike sinyalleri veriliyor.

Yaşanan kuraklık ile beraber su kaynaklarının yetersizliği ve su kirliliği küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Bolu’nun hemen hemen her köşesinde bulunan hayır çeşmelerinden biri de Alpagut Mahallesinde. ‘Hayır’ diye yapılıyor ama kaliteli içilebilir suyun kanalizasyona akması da israfa neden oluyor. Bu çeşmelerden de her yıl binlerce ton su boşa akıyor. Boş yere akan su ise mahalle sakinlerini de üzüyor.

“BOLU’DA SULAR BOŞU BOŞUNA AKIYOR”

Alpagut Mahallesinde yaşayan Ali Şenel, yetkililerin bu duruma biran önce çözüm bularak su israfının önüne geçilmesi önerisinde bulunuyor. Şenel; “Ben İstanbulluyum ve İstanbul’dan susuzluktan kaçtım Bolu’ya geldim. Buraya geldiğimde ise şaşırdım kaldım. İstanbul susuzluktan kavruluyor Bolu’da sular boşu boşuna akıyor.  Ayrıca İstanbul’da bu kullandığımız suya dünyanın parasını veriyoruz. Bolu’da bedava ve buranın halkı kıymetini bilmiyor. Yazık, günah. Herhalde belediyenin işi bu, ilgilenmeleri lazım. Ne yaparlar bilmiyorum ama bunun önüne geçmek lazım.

SUYUN SESSİZ ÇIĞLIĞINA DİKKAT!

Dünyada hızla yayılan Kovid-19 salgını ile gerekli ve zorunlu temizlik; doğal olarak su tüketimini artırdı. Su sarfiyatının arttığı bu dönemde suyun tasarruflu kullanımı ise bir vatandaşlık görevi olduğunu unutmayalım!…

 

Editör: TE Bilisim