İSTİHDAM BAŞINA 100 BİN TL DESTEK

Bolu KOSGEB Müdürü Abdurrahman Usta, KOSGEB tarafından Kovid-19 salgınından etkilenen iş yerlerinde genç istihdamını kolaylaştıran Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programının 4'üncü dönem başvuruları başladığını duyurdu. Programa son başvuru tarihi ise 10 Ağustos 2022 olarak açıklandı.

HABER: ASLI AKIŞ

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın 4. Başvuru dönemin başladığını açıkladı.

Program kapsamında, mikro işletmelerin 2, küçük işletmelerde 5 personele kadar bu fırsattan yararlanabildiğine dikkat çeken Usta;  “Son 12 aylık ortalama istihdamını koruma ve son üç yılda SGK 4A kapsamında 180 prim gününden fazla çalışmamış üniversite ya da mesleki / teknik lise mezunu yeni personeli 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdü karşılığında, yeni istihdam edilecek her bir personel için Mikro ve Küçük işletmelere 100 Bin TL faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek verilecektir. Mikro ölçekli işletmeler 2, küçük ölçekli işletmeler de 5 kişiye kadar bu destekten yararlanabilecektir” şeklinde konuştu.

“KURUL VEYA KOMİTE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ OLMAYACAK”

Usta, başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmelerin başvurusunu nasıl yapabileceğini dile getirerek; “Asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiğinden, diğer KOSGEB destek programlarından farklı olarak kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama ara yüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veri tabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir. Bütçe imkanları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.” İfadelerini kullandı.

ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANDI

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacağının da altını çizen Abdurrahman Usta, “Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir. Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.” diye konuştu.

10 AĞUSTOS SON GÜN

Şartları taşıyan işletmeler, 10 Ağustos'a kadar çevrim içi başvuru yapabilecek. Başvurusu onaylananlar, koşullara uygun personeli istihdam ettikten sonra 28 Eylül'e kadar ödeme talebinde bulunabilecek. Kesin destek onayı, bütçe kapsamında ödeme talebi sırasına göre verilecek.

Editör: TE Bilisim