Türkiye’nin beyaz et ihtiyacının yüzde 25’inin karşılandığı Bolu’da beyaz et üreticisi Mustafa Aksoy, tavuk etine gelen zamlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Aksoy; “Tavuğun maliyetinin bütün etkenleri arttı. Firmalar bunu kendi imkânlarıyla karşılamaya çalışıyor. İnsanlar tavuk fiyatlarındaki artışı gördükleri için almıyorlar. Herkes çaresiz şu durumda” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

Tavuk eti gelen son zamlardan sonra temel tüketim gıdası olmaktan çıktı. Esnaf et satmak yerine, fiyat tabelalarını yap- boz tahtasına çevirdi. Beyaz et üreticisi Mustafa Aksoy, maliyetlerin yüksekliğine dikkat çekerek, yem için kullanılan soya fasulyesinin artışından bahsetti.

“YEMDE KULLANDIĞIMIZ EN PAHALI ÜRÜN SOYA FASULYESİ VE MISIR”

Mustafa Aksoy, işletmelerin devamlılığı ve kar etme zorunda olduklarının altını çizerek, kendi imkanları çerçevesinde artan maliyetleri karşıladığını söyledi. Aksoy; “Beyaz ette de tüm ürünlerde olduğu gibi artış var. Beyaz et sektörü bunu kendi imkânlarıyla karşılamaya çalışıyor ama takdir edersiniz ki işletmeler devam edebilmesi için kar etmek zorundalar. Tavuğun maliyetinin bütün etkenleri, yani yemde kullandığımız en pahalı ürün soya fasulyesi ve mısır. Mısırın %45, soya fasulyesi ürünlerinin de %50’ye yakın arttığı bir ham madde sonucunda tavuğun artışı %30’la sınırlandı. Tavuk üretiminde etken olan kömür yakacak %65 arttı. Mazot %85 civarında, elektrik %60 civarında yani %50’nin altında artışı olan hiçbir ürün yok. Tavuk fiyatlarındaki %30 artış, bu artışlara göre çok değil. Dolayısıyla insanlar tavuk fiyatlarındaki artışı gördükleri için tavuğunda fiyatlandığını söylüyorlar, almıyorlar. Herkes çaresiz şu durumda” şeklinde konuştu.

 “İNSANLARIN ALIM GÜCÜ AZALDI”

İnsanların alım gücünün azaldığına işaret eden Mustafa Aksoy, Ramazan ayıyla birlikte fiyat artışı olduğu algısını yanlış bulduğunu kaydetti. Aksoy;  “Ramazan ayının gelmesi tavuk fiyatlarında çok etkili olmamıştır. Ham maddelerdeki artış tavuk fiyatlarını etkiliyor, Ramazana özgü bir fiyat artışı olacağını da düşünmüyorum. Zaten insanların alım gücü azalmış. Ben çok mutlu olmuyorum bu söylemden ama insanlar sanki Ramazana girilirken fiyat artışı yapılıyor gibi bir izlenimdeler. Fakat işin aslı öyle değil. İşin aslı ham maddelerdeki, tedarikteki artış. İşçilik %50 arttı. %50 asgari ücretteki artış bile insanlara yetmez durumda. Dolayısıyla bunlar maliyeti etkiliyor. Bu fiyatlara insanlar alabildikleri kadar tavuk alacaklar. Şuan bu tüm artışları göz önünde bulundurduğumuzda tavuk eti en ucuz, her ne kadar pahalı gibi görünse de en ucuz gıda maddesi.” İfadelerini kullandı.

“TAVUK FİYATLARI MARKETLERDE DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİR”

Kanatlı sektöründe şu an için bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Aksoy, market raflarına gelene kadar tavuk fiyatlarında farklılık olabileceğini vurguladı. Aksoy; “Bütün tavuğun fabrika çıkış fiyatları daha düşük. Bu arada tavuk ne kadar el değiştirirse o el değiştirmede de aradaki aracının karı da onun üstüne konuyor. Marketlerdeki satış fiyatları 32 TL’den 40 TL’ye kadar bulabilirsiniz. Şuandaki marketlerde 30 TL’nin altında tavuk bulunacağını zannetmiyorum. Kanatlı sektöründeki şuanda öyle bir sorun gözükmüyor. Çok afaki bir durum, anormal bir durum olmazsa yaz aylarında bir şansızlık yaşamayız. Belki ham madde maliyetleri bu Rusya-Ukrayna savaşından dolayı belki bir nebze daha artabilir. İnşallah savaşta bir an önce biter.” dedi.

Editör: TE Bilisim