YILBAŞI NEDENİYLE HİNDİDE TALEP DE FİYAT DA ARTTI

BOLU’DA YETİŞTİRİLEN HİNDİLERE YILBAŞI ÖNCESİ TALEP ARTTI

(AA)- Bolu'da kümeslerde yetiştirilen, Kocaeli ve Karabük'te serbest gezen hindiler, yılbaşı öncesi hayvan pazarlarında ve sipariş yoluyla alıcılarına ulaştırılıyor.

Türkiye genelindeki hindi eti ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Bolu'da kurulu Bolca Hindi Fabrikası bünyesindeki kümeslerde yılbaşı için özel ek üretim gerçekleştiriyor. Yıllık ortalama 2,5 milyon hindi kesimi kapasitesi bulunan tesiste, genel üretime ek olarak 160 bin hindi yılbaşı için yetiştiriliyor. Fabrika Üretim Müdürü İskender Kesim,  günlük 7-7 bin 500 civarında kesim kapasitelerinin bulunduğunu, yılbaşına özel olarak 160 bin hindinin kesiminin yapıldığını anlattı.

“HİNDİ SATIŞLARIMIZDA ARTIŞ OLUYOR”

Yılbaşı hindisinin pazardan gelen talebe göre gramajının normale oranla daha düşük olduğuna değinen Kesim, "Normalde erkek hindilerimiz 20, dişi hindilerimiz 11 kilogram kesilirken, yılbaşı hindilerimizi tüketicinin talebi doğrultusunda 7,5-8 kilogram aralığında kesiyoruz. Yılbaşı döneminde hindi satışlarımızda artış oluyor. Bu doğrultuda ekstra 160 bin tane kesim yapıyoruz." diye konuştu. Kesim, yılbaşı dolayısıyla hindinin kilogram fiyatının reyonlarda 180 ila 200 lira arasında olmasını beklediklerini kaydetti.

“HİNDİ ETİ EN SAĞLIKLI ET OLARAK GÖSTERİLMEKTE”

Hindi etinin iç pazarın yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde ilgi gördüğüne işaret eden Kesim; “Özelikle Birleşik Arap Emirlikleri'ne çok yüksek miktarda ihracat gerçekleştiriyoruz. Azerbaycan, Rusya gibi farklı ülkelere ihracatımız oluyor. Hindi tüketimi sadece yılbaşında değil, senenin her günü artmaya başladı. Hindi eti besin değerleri açısından en sağlıklı et olarak gösterilmekte.” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE