Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık, yasaklı ırk köpeklerin 15 Ocak 2022’e kadar veri tabanına işletilmesi gerektiğini belirterek, “Pitbull ve dogo alındığında karanlık odada bakılıyorsa anca o zaman saldırgan oluyorlar. İnsanlar bakmayacakları hayvanı almasınlar. Bunun vebali çok büyük” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Türkiye’nin gözü yasaklı ırk olarak tabir edilen; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek türlerinin üzerinde. Bu ırk köpeklerin beslenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı belli şartları gözetiyor. Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık da yasaklı ırk köpekler ve önlemler hakkında bilgi verdi.

“KARANLIK ODADA BAKILIYORSA SALDIRGAN OLUYORLAR”

Söz konusu köpeklerin yetiştirilme tarzlarına göre saldırgan olduklarına dikkat çeken Varlık, “30 civarında yasaklı ırk köpeğimiz var. Gün geçtikçe bu sayı artıyor. İnsanların bakmak amacıyla alıp, daha sonra sokağa bıraktıkları pitbull ve dogo sayısında da artış var. İhbar geldikçe alıyoruz. Her canlı Dünya’ya masum olarak geliyor. Yani yüzde 90’nının saldırganlık huyu yok. Yalnız bir pitbull ve dogo alındığında karanlık odada bakılıyorsa, tamamen saldırı amaçlı yetiştiriliyorsa, anca o zaman saldırgan oluyorlar” dedi.

“OCAK 15’E KADAR VERİ TABANINA İŞLETMEK ZORUNDALAR”

Yasaklı ırk köpeklerin Tarım Bakanlığı’nın veri tabanına kaydedilmesi gerektiğini dile getiren Varlık,  “Ocak 15 son gün. Pitbull ve dogo sahibi olan hayvan severlerimiz, Ocak 15’e kadar köpeklerini kısırlaştırıp, çip taktırıp, tarım bakanlığının veri tabanına işletmek zorundalar. Bunun yanı sıra parklarda, yani insanın veya çocukların olduğu alanda gezdirmeleri kesinlikle yasak. Dışarıya çıkardıkları zaman da ağızlık takmaları şart ve her dışarıya çıktıklarında köpeklerinin karneleri yanında olmak zorunda. Dışarıda özel veterinerlere götürdükleri taktirde hem kısırlaştırmaları yapılıyor hem çip takılıyor. Bu da tarım bakanlığının veri tabanına kaydı yapılıyor. Eğer bu insanlar gerçekten bunu sevmek amacıyla aldılarsa, bunları ayın 15’ine kadar yaptırmak zorundalar” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİM AMACIYLA KULLANMASINLAR”

Köpeklerin üretim için bakılmaması çağrısında da bulunan Varlık, “Benim ricam şu, lütfen pitbull ve dogo sahipleri üretim amacıyla kendi baktıkları hayvanlarını kullanmasınlar. Çünkü bu yavrular alınıyor, birkaç gün veya birkaç sene sonra sokağa salınıyor. Bu hem hayvanlar için hem de insanlar açısından tehlike arz ediyor. Bolu’nun Örencik Köyü’nde bir pitbull ve iki yavrusu olduğu ihbarı geldi. Ekiplerimiz gittiler anne ve yavruyu aldılar. Tasması var. Muhtemelen sokağa bırakılmış. Yani lütfen, insanlar bakmayacakları hayvanı almasındalar. Bunun vebali çok büyük. Sonuna kadar bakacaklarsa bir hayvanı, alıp baksınlar” şeklinde konuştu.

Yasaklı ırk köpeğini sokağa terk edenlere ya da gerekli şartları yerine getirmeyenlere cezai işlem uygulanacak.

Editör: TE Bilisim